Wolna Fota przechodzi przez portal czasu

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Wolna Fota przechodzi przez portal czasu

Post autor: Ronon Dex »

Jest takie miejsce na Wirtualnym Oceanie, gdzie można dokonać "downgradu" jednostki morskiej... co prawda plotka głosi, że działa to też w drugą stronę, ale jakoś tego nie sprawdzałem. Pewnie trzeba gdzieś za to zapłacić... ;)

Powstanie Rodecji zmusiło mnie do spowodowania kompatybilności Wolnej Floty z istniejąca już przecież od czasów bialeńskich floty Gwardii Lisewskiej (dawniej Gwardie Razorna i Lisendorff) oraz planowanej floty brodryjskiej (a na horyzoncie jest też współpraca międzynarodowa).

Trzeba więc dokonać postarzenia Wolnej Floty, bo nowoczesne (wręcz bardziej przyszłościowe niż współczesne), wielkie niszczyyciele o napędzie jądrowym niespecjalne pasują do reszty. Inne najnowocześniejsze jednostki wolnej floty również nie bardzo się wpasowują w plany. Flota udała się więc do tajemniczego miejsca na Oceanie i przepłynęła przez portal.

Wpłynęły w "wir" nowoczesne okręty...

Obrazek

... a wypłynęły nieco mniej nowoczesne.

Obrazek

Te sześć wielkich niszczycieli z napędem jądrowym, zmieniły się w dwa krążowniki (faktycznie napędzane reaktorami jądrowymi i podobnej wielkości - tylko o przynajmniej jedną generację starsze) oraz cztery mniejsze i bardzo klasyczne niszczyciele (tutaj nawet dwie generacje w tył).

Obrazek

Obrazek

Osiem nowoczesnych oceanicznych patrolowców, zmieniło się w stare fregaty.

Obrazek

Podobnie postarzały się jedną generację okręty lotnicze i desantowe...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... inne jednostki Wolnej Floty, o ile były zbyt nowoczesne też dotknęła "cofka" :lol: :lol: :lol:

Może i Wolna Flota utraciła nieco ze swoich możliwości, ale przynajmniej teraz pasuje do Gwardii Lisewskiej oraz przyszłej floty brodryjskiej.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Re: Wolna Fota przechodzi przez portal czasu

Post autor: Karol Keane »

Witamy ponownie w rodzinie, miło widzieć bliźniaka nowalskiej! :)
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 15 wrz 2025, 21:11 Witamy ponownie w rodzinie...
Ja tak specjalnie... uznałem, że możliwość współpracy na morzach i oceanach (które przecież w mikro zajmują znacznie więcej miejsca na planecie niż w nieistniejącym realu) z innymi np. Voxlandem (wiem, że chce) czy Nowalem (jakby chciał) jest ważniejsza niż ta cała nowoczesność.

Inna sprawa, że te nowoczesne okręty są funkcjonalne do bólu i... do bólu brzydkie. :lol:
Karol Keane pisze: 15 wrz 2025, 21:11 ... miło widzieć bliźniaka nowalskiej! :)
Ano tak... zauważyłem...

Obrazek

... tylko powiedz swoim, że w kabinie sonaru nie rżnie się w karty tylko czasem patrzy na ekrany.

Obrazek

A kuku! :lol: :lol: :lol:

Obrazek

Obrazek

PS. Niestety po przejściu przez portal moje OP wzorowane na nowoczesnej klasie Astute przemieniły się w znacznie starsze wzorowane na klasie Los Angeles... :(
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

No cóż, karty są ważnym elementem długich patroli ;) Nasz najstarszy patrolowiec praktycznie do portów nie zachodzi...
Obrazek
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 16 wrz 2025, 07:23 Nasz najstarszy patrolowiec praktycznie do portów nie zachodzi...
O w mordę... co to jest? Przerobiliście parowiec z początków XX wieku na patrolowiec?

Może jednak potrzebujecie jakiegoś wsparcia?

Tak od ręki to może jakiś stary okręt z lata 40-tych po modernizacji? Swego czasu w Republice Bialeńskiej gwardie lenne miały spore ograniczenia i zaczynały od sprzętu z z lat 40-tych. To się jakiś czas rozwijało i finalnie doszliśmy do jednostek o jedną, dwie generację starszych niż współczesny sprzęt ówczesnej Marynarki Wojennej RB.

No, ale pozostało w portach parę wycofanych jednostek - jedna zresztą wykorzystana była jako muzeum, a z jednak MW RB uczyniła sobie okręt szkolny. Reszta stoi głownie w porcie Razorno... a skoro lubujecie się w takich starociach, to możemy je przekazać, bo nam tylko miejsce przy nabrzeżach zajmują. To są dwa niszczyciele - różnie modernizowane oraz lekki krążownik.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powyżej wizualizacja pod bandera Nowalu. Jakby co to od ręki w prezencie oddam...

Inna propozycja to budowa stosownych jednostek w Stoczni Razorno - swego czasu stocznia ta specjalizowała się w produkcji okrętów właśnie dla gwardii lennych. Możemy więc wyprodukować coś z realowego odpowiednika lata 60-tych i 70-tych - robiliśmy takie jednostki dla Gwardii Venomanii (nieco nowsze produkowano dla Gwardii Razorna), mamy więc spore doświadczenie.

W tym przypadku musielibyśmy przedyskutować potrzeby i oczekiwania Nowalu i wtedy przedstawić stosowną ofertę - bo możliwości mam spore.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Patrolowiec Mozaffer to niemal nówka, ma dopiero 126 lat ;)

Krążownik i niszczyciele chętnie przyjmiemy, bo zadań nie brakuje. Oczywiście o ile nie są potrzebne gdzie indziej.
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 16 wrz 2025, 14:41 Krążownik i niszczyciele chętnie przyjmiemy, bo zadań nie brakuje. Oczywiście o ile nie są potrzebne gdzie indziej.
Nie są... potrzebne do niczego, to relikty z dawnego okresu gwardii lennych RB. Jak napisałem - miejsce tylko zajmują przy nabrzeżach w Razornie.

Cieszy mnie, że znalazły swoje miejsce i "drugie życie"... do wieczora zostaną zaopatrzone i wyślemy je w rejs do Nowalu. Ich załogi pozostaną tam do zakończenie okresu szkolenia marynarzy nowalskich... potem przyślemy po nich okręt - może to będzie okazją do nawiązania stosunków dyplomatycznych i wojskowych.
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wolna Flota Ronona Dex [archiwalne]”