Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Fryderyk Orański »

Ronon Dex pisze: 24 wrz 2025, 20:24
Fryderyk Orański pisze: 24 wrz 2025, 15:01 Chciałbym oficjalnie poinformować, że od paru dni istnieje Wielkie Księstwo Oranii ulokowane na archipelagu Antyry. Zajmuje ziemie OBPP po Niderlandach.

Prócz tego na zmierzającym już raczej do końca Szczycie Rady Vaarlandu doszło do pewnych ustaleń nieco zmieniających dotychczasowe układy. Mianowicie Skarland nie ma terenu po Turetii (daw. Osterii) na wyłączność. Jej zachodnia część została włączona do RON. Przy okazji linię brzegową trzeba by nieco zmienić by bardziej przypominała Estonię[...]
Do tego dodać wyspy Dago i Osel.
Granica między RON-ową Osterią a Skarlandzką Osterią przebiegałaby mniej więcej tak samo jak dotychczas, niczym jakby poprowadzić linię z granicy inflancko-estelskiej ku północy.
Dziękuję, za info... w przyszłym tygodniu powinienem wrócić do v-życia, to skontaktuję się z Wami i to ogarnę.
Będę dostępny i gotowy dopomóc jak tylko będzie potrzeba. :)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Fryderyk Orański pisze: 25 wrz 2025, 01:16 Będę dostępny i gotowy dopomóc jak tylko będzie potrzeba. :)
Moje realowe problemy niestety jeszcze przez pewien czas się nie rozwiążą... okazały się bardziej złożone niż myślałem. Nie będę jednak nieobecny całkowicie... a raczej działalność narracyjna będzie pewnie do końca miesiąca ograniczona.

Proszę o przesłanie wszelkich danych na PW - jak mam poprawić wygląd kontynentu i granice państwowe.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Aktualizacja mapy na 3.11.2025

Obecna aktualizacja uwzględnia:

1. Niewielką zmianę kształtu Vaarlandu, co jest związane z podziałem terenu po nieboszczce Turetii.

2. Powstanie Oranii.

Obie zmiany na Vaarlandzie są oczywiście zatwierdzone przez tamtejszą Radę tego kontynentu.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu - dostępne tam też starsze mapy dla porównania zmian.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Aktualizacja mapy na 15.11.2025.

1. Wygaśnięcie z dniem 15.11.25 "okresu ochronnego" nad ziemiami dawnej Republiki Bialeńskiej.

2. Niejako "z automatu" zdjąłem "ochronę" wyspy dawnej Wurstlandii - ponieważ swego czasu (lata temu) ta ochrona została nałożona na skutek negocjacji w Republice Bialeńskiej i to ten kraj w zasadzie gwarantował ochronę. Skoro Bialenii już nie ma i wygasła ochrona jej ziem, to moim zdaniem wygasła również ochrona dawnej Wurstlandii... bo nikt już nie jest jej "gwarantem".

3. Powstanie Katechonatu Venomanii...

... w zasadzie to bardziej ogłoszenie niepodległości, bo to dawne bialeńskie lenno Andrzeja Ordyńskiego vel Swarzewskiego reaktywowało się jakiś czas temu w ramach projektu przywrócenia Brodrii. No, ale pomysł nie wypalił i Venomania to teraz niepodległe państwo, które objęło ochroną Wyspę Anatolię (dawniej terytorium nieboszczki Bialenii). Z deklaracji niepodległości Venomanii można wyczytać, że " Pozostawiamy Anatolię otwartą dla nowych państw, wspólnot i projektów, które będą nawiązywały do jej dziedzictwa i historii — w duchu współistnienia, szacunku i wspólnego rozwoju."

4. Ogłoszenie niepodległości przez Federację Rodecji... tutaj sytuacja trochę podobna do Venomanii.

Jakiś czas temu postanowiłem reaktywować moje ziemie na terenie nieboszczki Republiki Bialeńskiej, które mi wtedy (2014) nadano jako lenno i które rozwinęły się potem w Departament Lisewski (od Półwyspu Lisewskiego na którym zostały ulokowane) - prowadzony przeze mnie do czasu opuszczenia RB. Do tego niedawno Nan Di przekazała mi kawałek terenu nad Morzem Ciasnym (jako swoistą rekompensatę czy uznanie zasług...).

Oba te elementy miały wejść w skład odradzającej się Brodrii (dlatego zostały reaktywowane/stworzone), ale projekt upadł - po wycofaniu się jego pomysłodawcy. W tej sytuacji pozostało mi tylko ogłoszenie niepodległości i czekanie "na lepsze czasy" lub po prostu stworzenie sobie "ostatniego przystanku" w mikroświecie...

Innych zmian na razie nie ma... a w każdym razie do mnie nie dotarły informacje o takowych. Vaarland chciał nieco powiększyć wyspę na południu, ale sprawa chyba jakoś ucichła. Jeżeli powróci i będzie decyzja to wrzucę w następnej aktualizacji.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu - dostępne tam też starsze mapy dla porównania zmian.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Aktualizacja mapy na 6.12.2025.

1. Zamknięcie projektu Bolivaria.
- przy czym ponieważ jej twórca jeszcze się waha czy definitywnie zrezygnować z zabawy czy może jednak przyłączyć te ziemie do jakiegoś istniejącego państwa, to tymczasowo (na pewno nie będę długo czekał - ale niech spokojnie zdecyduje co dalej) objąłem ziemie po Bolivarii ochroną Bastionu.

2. Usunąłem Suderland... dopóki był tylko całkowicie nieaktywny to na mapie figurował, ale skoro nawet domena wygasła (jest do kupienia), a link w ISM prowadzi donikąd to uznałem, że Suderland umarł.

3. Brytanika zmieniła nazwę na Królestwo Wielkiej Brytanii.
- twórca Brytaniki zniknął po angielsku, ale pozostała tam osoba, która próbuje to kontynuować pod inną nazwą.
- ma zresztą wniosek o zmianę kształtu czy dołożenie obok czegoś o kształcie realowej Wlk.Brytanii, ale czekam z tym na opinie innych oraz na rozwój sytuacji, bo dopóki to jednoosobowa mikronacja to jakakolwiek zmiana lądów jest chyba nieuzasadniona.

Obrazek

Link do Kustosza.

Link do Bastionu (można porównywać zmiany na starszych mapach).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Szkoda, że Neokontynent traci ostatnie państwo. Przez pewien czas wyglądało, że trochę ten region mikroświata uda nam się ożywić.

Suderland chyba tym razem niestety ostatecznie kończy działalność. Jestem we w miarę regularnym kontakcie z Suderlandczykami i całkowicie nie są oni zainteresowani powrotem do mikroświata. W odróżnieniu od Bialeńczyków, oni nawet nie działają w jakichś innych krajach, tylko po prostu zupełnie wycofali się z naszego uniwersum. Fajny był to niegdyś kraj, ale te reaktywacje w ostatnich latach za każdym razem kończyły się klapą.

Jeszcze jedna rzecz do przyszłej wersji mapy - Baridas przyłączył się do Sarmacji. Jako zwykła prowincja.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrzej Ordyński pisze: 07 gru 2025, 11:21 Jeszcze jedna rzecz do przyszłej wersji mapy - Baridas przyłączył się do Sarmacji. Jako zwykła prowincja.
Masz jakiś link do tej wiadomości?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Şahin Zendî
legalny klon narracyjny - Pavla van der Gibson
Kontakt:

Post autor: Şahin Zendî »

Ronon Dex pisze: 07 gru 2025, 23:07
Andrzej Ordyński pisze: 07 gru 2025, 11:21 Jeszcze jedna rzecz do przyszłej wersji mapy - Baridas przyłączył się do Sarmacji. Jako zwykła prowincja.
Masz jakiś link do tej wiadomości?
link do traktatu
Prezydent Republiki Hazystanu
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Şahin Zendî pisze: 07 gru 2025, 23:17
link do traktatu
Dziękuję... uwzględnię w kolejnej aktualizacji mapy.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Ryan McNewman
Kontakt:

Post autor: Ryan McNewman »

Ronon Dex pisze: 06 gru 2025, 18:32
3. Brytanika zmieniła nazwę na Królestwo Wielkiej Brytanii.
- twórca Brytaniki zniknął po angielsku, ale pozostała tam osoba, która próbuje to kontynuować pod inną nazwą.
- ma zresztą wniosek o zmianę kształtu czy dołożenie obok czegoś o kształcie realowej Wlk.Brytanii, ale czekam z tym na opinie innych oraz na rozwój sytuacji, bo dopóki to jednoosobowa mikronacja to jakakolwiek zmiana lądów jest chyba nieuzasadniona.

Wielka Brytania ma już dwie osoby, które będą prowadzić tę forum. Ja jestem jedną z nich, więc popieram zmiane jej mapy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””