Stwórzmy stronę główną Arcadii
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Stwórzmy stronę główną Arcadii
Illnois liczy ponad 12 mln mieszkańców, więc myślę, że 1 mln dla Redrock to byłoby trochę mało... Zwłaszcza, że zbyt wielu stanów w Arcadii nie ma.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Jeżeli za wzorzec bieżesz Illinois to gęstość zaludnienia jest jak na USA dość wysoka bo prawie 90 m./km2. Tobie przy 300 tys. km2 i 10 mln wyszło by 33.Andrew Hordeman pisze: 22 maja 2024, 08:05 Illnois liczy ponad 12 mln mieszkańców, więc myślę, że 1 mln dla Redrock to byłoby trochę mało... Zwłaszcza, że zbyt wielu stanów w Arcadii nie ma.
Moim zdaniem możesz sobie swobodnie wybrać liczbę od 1 do 10 milionów, wg swojej koncepcji i jakąbyś nie wybrał to dla ogólnego obrazu Arcadii będzie dobrze.
Tylko po prostu zastanów się spokojnie ile i podaj... od soboty będę miał ponad 2 tygodnie całkowicie wolne to chciałbym poza armią podziałać na stronie, porobić jakieś ilustracje poglądowe, to już wtedy liczba narracyjnej ludności w poszczególnych stanach by się przydała.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
No to proponuję 8 mln, z czego 2 mln w stołecznym Hope...
Wracając do opisów, chciałem wziąć się za opis Kongresu, ale w sumie do tego trzeba przyjąć Ordynację (projekt już złożony), żeby potem nie zmieniać w razie jakichś poprawek.
Wracając do opisów, chciałem wziąć się za opis Kongresu, ale w sumie do tego trzeba przyjąć Ordynację (projekt już złożony), żeby potem nie zmieniać w razie jakichś poprawek.
W takim razie mamy:Andrew Hordeman pisze: 22 maja 2024, 20:15 No to proponuję 8 mln, z czego 2 mln w stołecznym Hope...
1/ New Olympia - powiedzmy 22 mln (Mark chciał mieć 20-25 mln)
2/ Redrock - 8 mln
3/ Whiteland - powiedzmy 9 mln (czy jest na to zgoda gubernatora tego stanu?)
4/ Tropico - powiedzmy 3 mln (czy jest na to zgoda gubernatora tego stanu?)
5/ Trzeba założyć ludność w DC... w sumie moim zdaniem większość to mieszkańcy stolicy, ile powinna liczyć? Może około 500 tys. - realowy Waszyngton też przecież jest niezbyt duży (w porównaniu z wieloma miastami na wschodnim wybrzeżu) i ma ok. 700 tys. Do tego reszta DC, no jest spore, ale przecież nie musi mieć dużego zaludniania - może ogółem DC to 2 mln?
Sumarycznie mamy 44 mln... Jeżeli stworzę ten piąty stan, to wg klimatu Wyoming/Montana - czyli w zasadzie wyjdzie mi z tym jakieś 0,5 mln.
Mielibyśmy więc niecałe 45 mln i nawet jeżeli uznamy, że poza stanami mieszka nawet jeszcze jakieś 2,5-4 mln "rdzennej ludności" to i tak nie przekraczamy 50 mln i średniej gęstości zaludnienia ok. 18-19 mieszk./km2. Dużo mniej jak w realowych stanach...
Moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie.
Co do D.C to się zgadzam, że liczba też trafiona

- Stanisław Dmowski
- Kontakt:
W imieniu Tropico uwag żadnych nie zgłaszam. W mojej wizji też stan ten ma być najmniejszy, najbardziej kameralny. Pierwotnie miał obejmować jedną wyspę, ale i tak dobrze jest jak jest.Ronon Dex pisze: 22 maja 2024, 20:57W takim razie mamy:Andrew Hordeman pisze: 22 maja 2024, 20:15 No to proponuję 8 mln, z czego 2 mln w stołecznym Hope...
1/ New Olympia - powiedzmy 22 mln (Mark chciał mieć 20-25 mln)
2/ Redrock - 8 mln
3/ Whiteland - powiedzmy 9 mln (czy jest na to zgoda gubernatora tego stanu?)
4/ Tropico - powiedzmy 3 mln (czy jest na to zgoda gubernatora tego stanu?)
5/ Trzeba założyć ludność w DC... w sumie moim zdaniem większość to mieszkańcy stolicy, ile powinna liczyć? Może około 500 tys. - realowy Waszyngton też przecież jest niezbyt duży (w porównaniu z wieloma miastami na wschodnim wybrzeżu) i ma ok. 700 tys. Do tego reszta DC, no jest spore, ale przecież nie musi mieć dużego zaludniania - może ogółem DC to 2 mln?
Sumarycznie mamy 44 mln... Jeżeli stworzę ten piąty stan, to wg klimatu Wyoming/Montana - czyli w zasadzie wyjdzie mi z tym jakieś 0,5 mln.
Mielibyśmy więc niecałe 45 mln i nawet jeżeli uznamy, że poza stanami mieszka nawet jeszcze jakieś 2,5-4 mln "rdzennej ludności" to i tak nie przekraczamy 50 mln i średniej gęstości zaludnienia ok. 18-19 mieszk./km2. Dużo mniej jak w realowych stanach...
Andrew Hordeman pisze: 22 maja 2024, 20:15 No to proponuję 8 mln, z czego 2 mln w stołecznym Hope...
Mark Felt pisze: 22 maja 2024, 21:02 Moim zdaniem bardzo dobre rozwiązanie.
No to jeszcze @Julius Ludovici w imieniu Whitelandu i będzie można przygotować jakieś informacje demograficzne na stronę.Francisco País pisze: 22 maja 2024, 22:00 W imieniu Tropico uwag żadnych nie zgłaszam. W mojej wizji też stan ten ma być najmniejszy, najbardziej kameralny. Pierwotnie miał obejmować jedną wyspę, ale i tak dobrze jest jak jest.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Ale jeszcze są tereny pod jurusdykcją władzy centralnej oraz pod tymczasową jurysdykcją, one chyba zmienią te wstępne szacunki.
O, właśnie, trzeba się zastanowić, czy tereny objęte jurysdykcją stanową i federalną przyjmiemy jakieś założenia, jak w przypadku NO, że to Wschodnie Wybrzeże, jeśli tak potencjalni twórcy nowych stanów będą niejako zmuszeni do jej przyjęcia. Chyba, że na razie zostawiamy to jako białą kartę i nie przejmujemy się w tym wcale - za czym bym się upierał i skupimy się na tylko i wyłącznie na tych 5 stanach.Andrew Hordeman pisze: 23 maja 2024, 08:59 Ale jeszcze są tereny pod jurusdykcją władzy centralnej oraz pod tymczasową jurysdykcją, one chyba zmienią te wstępne szacunki.

No przecież wcześniej napisałem, że 2,5-5 mln poza stanami, w tym jakaś ludność rdzenna.Andrew Hordeman pisze: 23 maja 2024, 08:59 Ale jeszcze są tereny pod jurusdykcją władzy centralnej oraz pod tymczasową jurysdykcją, one chyba zmienią te wstępne szacunki.
Moim zdaniem na terenach poza stanami możemy założyć niewielką gęstość zaludnienia, nawet rzędu poniżej 2 mieszkańców na km2... Przecież w ewentualnym Wildlandzie zakładam 2,5 jak w Montanie czy Wyoming.
Jeżeli nawet tylko 30-35 procent jest w stanach, a reszta poza to i tak przy 2 mieszkańczach na km2 wyjdzie raptem 3 mln. Raczej na terenach pozastanowych nie zakładał bym miast.... Tylko jakieś wsie i skupiska rdzennej ludności.