Konferencję Małych Mikronacji przy MIP

Moderator: Piotr de Zaym

Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Re: Konferencję Małych Mikronacji przy MIP

Post autor: Fryderyk Orański »

Jeżeli o mnie chodzi, to ja akurat nie podchodzę do projektu Oranii jako do takiego by pozyskać tam jakiś mieszkańców. Wolałbym już raczej nowego duchownego, czy nawet świeckiego wiernego w Rotrii. Wlk. Ks. Oranii zostawię dla zabawy sobie i reszcie rodu Orańskich.
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Piotr de Zaym »

Mi by się na Wyspie przydało ze 2 - 3 obywateli 8-) ale słabo to widzę... A bez stałego dopływu ludzi, mikronacje obumrą. I tak już się skurczyły. Zabawa w wirtualne państwo (tak się kiedyś mówiło) gdzie jest 3 aktywnych ludzi, będzie słaba; żeby coś sensownego się działo, potrzeba co najmniej 10. A najlepiej - 15. Tak, 10 - 15 to takie realne minimum.
Ale ja tu jestem na v-emeryturze, więc się specjalnie nie przejmuję. W Hasselandzie byłem królem, gubernatorem generalnym i premierem; w Sarmacji - nie byłem jedynie księciem, a moje funkcje (czy większość) to kanclerz, podkanclerzy, minister, prezes Sądu Najwyższego (był kiedyś), szef prowincji, prezes dużej partii politycznej. I wystarczy.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Ale marzenia! :) Realia są surowe, takie ilości o ile można się zorientować, to już nigdzie nie wystąpią. 10-15 to nierealne minimum!
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Jak nie będzie promocji, to nie będzie dopływu nowych mieszkańców.
Proste.
Jak niemal NIKT o nas nie wie, to nie przyjdą, bo 1) nie wiedzą co robimy, 2) nie wiedzą, że warto, 3) nie wiedzą, jak do nas dotrzeć.
W Polsce gra w gry komputerowe znaczący odsetek społeczeństwa, szacowany na około 50% wszystkich Polaków (ponad 20 milionów osób), przy czym wśród nastolatków jest to blisko 90%. Załóżmy, że dowie się o nas 1% grających - to 200 tys. osób. I załóżmy, że 10% z z nich do nas dołączy - to 20 tys. osób. To jest osiągalne!
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Meisande Gvandoya Stempel
Kontakt:

Post autor: Meisande Gvandoya »

Witam, od niedawna jestem na Bastionie, ale chciałabym zabrać głos w sprawie przyciągnięcia "nowego narybku" ;)
Zwróćcie uwagę, że do mikronacji przychodzą zazwyczaj ludzie na chwilę, a wiecej ludzo wraca po latach z sentymentu.
Obecnie ludzie, a zwłaszcza młodzież nastawiona jest bardziej na "klikanie", dłuższe wypowiedzi/teksty nudzą ich.
Gdybyśmy mieli możliwość np. budowania wojska i toczenia wojenek (jak np.Grepolis, plemiona, itd) zapewne więcej byłoby chętnych.
Gdyby była możliwość produkcji towarów i budowy miasta, eventów, zdobywania świata (jak np. Forge of Empires i inne), też byłby napływ.
Jednak nie jesteśmy typowymi grami RPG, a raczej forami zainteresowań, dyskusji czy możliwością przedstawienia swoich zdolności pisarskich czy kreowania czegoś bez kliknięcia w przycisk.

Dlatego trudno będzie o nowych w obecnej sytuacji, moim zdaniem możemy zainteresować tych, których kręci polityka, fantasy czy różnorodność kultur i wielobarwność państw.
Obecnie w zasadzie wszędzie jest to samo (prawo, konstytucja, zasady polityki, ustrojów politycznych), co rozmywa nas w większym gronie.

Myślę jednak, że można przyciągnąć nowe duszyczki, ale szukać chybanależy w bardziej niszowych miejscach.
Być może się mylę, ale to tylko moje przemyślenia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Piotr de Zaym pisze: 03 sty 2026, 21:37 Mi by się na Wyspie przydało ze 2 - 3 obywateli 8-) ale słabo to widzę... A bez stałego dopływu ludzi, mikronacje obumrą. I tak już się skurczyły. Zabawa w wirtualne państwo (tak się kiedyś mówiło) gdzie jest 3 aktywnych ludzi, będzie słaba; żeby coś sensownego się działo, potrzeba co najmniej 10. A najlepiej - 15. Tak, 10 - 15 to takie realne minimum.
Ale ja tu jestem na v-emeryturze, więc się specjalnie nie przejmuję. W Hasselandzie byłem królem, gubernatorem generalnym i premierem; w Sarmacji - nie byłem jedynie księciem, a moje funkcje (czy większość) to kanclerz, podkanclerzy, minister, prezes Sądu Najwyższego (był kiedyś), szef prowincji, prezes dużej partii politycznej. I wystarczy.
W obecnych realiach jak mamy z 3 osoby to już jest mikronacja. Jeszcze jacyś goście zagraniczni popiszą i jest taka mała mikronacja. Pewnie rzeczywiście najlepiej jak jest te 10-15 osób. No ale patrząc na przykład Vaarlandu to chyba tylko RON ma takie liczby. W CN to jest tak z 6 aktywnych obywateli. Łącznie to 9 obywateli. Ale unikalnych co nie mają innych obywatelstw, lub innych personaliów to jest 2 obywateli. Reszta to ma jednak albo jeszcze inne obywatelstwa.
Piotr de Zaym pisze: 05 sty 2026, 14:51 Jak nie będzie promocji, to nie będzie dopływu nowych mieszkańców.
Proste.
Jak niemal NIKT o nas nie wie, to nie przyjdą, bo 1) nie wiedzą co robimy, 2) nie wiedzą, że warto, 3) nie wiedzą, jak do nas dotrzeć.
W Polsce gra w gry komputerowe znaczący odsetek społeczeństwa, szacowany na około 50% wszystkich Polaków (ponad 20 milionów osób), przy czym wśród nastolatków jest to blisko 90%. Załóżmy, że dowie się o nas 1% grających - to 200 tys. osób. I załóżmy, że 10% z z nich do nas dołączy - to 20 tys. osób. To jest osiągalne!
To prawda, bez jakieś promocji nie będzie nowych rzesz ludzi, ale okazjonalnie będą się pojawiać jakieś osoby. Ja np. Przybyłem do mikro, bo szukałem informacji o RON i tak natknąłem się na forum, choć wcale nie szukałem mikronacji.

Co do procentów, to raczej marzenia i bardziej realne by się już wydawało, że dołączy do nas 0,01 procenta. To i tak już byłoby sporo. Bo przecież aktywnych to byłaby liczba większą niż obecnie jest aktywnych mikronanautów. Nie mniej nawet dotarcie do takiej grupy mogłoby być trudne bo poza grami trudno by do nich dotrzeć a w grach ciężko o jakąś promocje. Może jakąś zakrojoną na szeroką skalę promocja w mediach społecznościowych by przyciągnęła ludzi nawet z ciekawości, ale to na taką kampanie by były potrzebne środki, którymi nie dysponują zwykli ludzie jacy są w mikronacjach. Też wydanie kilku tysięcy na posty sponsorowane na FB, czy Tiktoku nie gwarantuje że ktoś by wszedł. Poza tym mikroświat jest złożony, jest sporo państw i nie wiem czy byłoby takie łatwe by zaprosić ludzi, bo jest wiele różnych państw wypełniających różne niszę, jak RON, Bizancjum, Rotria, aniemcy czy MAW będącymi państwami historycznymi więc przyciągających raczej osoby nakierowane na konkretne doświadczenia i narracje, ale mamy też państwa które są bardziej oryginalne nakierowane na inne aspekty.
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Kontakt:

Fryderyk Orański pisze: 12 sty 2026, 09:46
W obecnych realiach jak mamy z 3 osoby to już jest mikronacja. Jeszcze jacyś goście zagraniczni popiszą i jest taka mała mikronacja. Pewnie rzeczywiście najlepiej jak jest te 10-15 osób. No ale patrząc na przykład Vaarlandu to chyba tylko RON ma takie liczby. W CN to jest tak z 6 aktywnych obywateli. Łącznie to 9 obywateli. Ale unikalnych co nie mają innych obywatelstw, lub innych personaliów to jest 2 obywateli. Reszta to ma jednak albo jeszcze inne obywatelstwa.
Ja to bym się cieszyła jakby Samunda miala choćby 5 osób stałych mieszkańców, ale to marzenie ściętej głowy :)
Nie oszukujmy się, w mikranacjach potrzeba ludzi zainteresowanych tym tematem, a obecny świat to raczej gry, my grą nie jesteśmy i chwała temu.
Jednak jestem zdania, że trzeba cały czas drążyć temat promocji czy informacji o tym, że taka zabawa też jest i może przynieść zadowolenie.
Niestety przebicie się do nowych ludzi dla nas jest szalenie trudne, ale nic nie jest niemożliwe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Meisande Gvandoya pisze: 12 sty 2026, 10:25
Fryderyk Orański pisze: 12 sty 2026, 09:46
Ja to bym się cieszyła jakby Samunda miala choćby 5 osób stałych mieszkańców, ale to marzenie ściętej głowy :)
Nie oszukujmy się, w mikranacjach potrzeba ludzi zainteresowanych tym tematem, a obecny świat to raczej gry, my grą nie jesteśmy i chwała temu.
Jednak jestem zdania, że trzeba cały czas drążyć temat promocji czy informacji o tym, że taka zabawa też jest i może przynieść zadowolenie.
Niestety przebicie się do nowych ludzi dla nas jest szalenie trudne, ale nic nie jest niemożliwe.
Niekiedy funkcje gry mogłyby spełniać aplikacje czy to stempla, czy w Sarmacji, albo np. skryptowe systemy gospodarcze. Teraz w RON jest tworzony, da się tam budować folwark, kupować rzeczy, werbować armię, nawet wysyłać na walki gdzie też one mają mechanizmy i skrypty. Także praktycznie gierka, tylko taka przeglądarkowa. :)
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Meisande, witam serdecznie! Samunda, ach, Samunda... Może jakąś unię zawrzyjmy - tropikalna wyspa + kraj afrykański... :D
Ja wiem doskonale, że my jesteśmy skrajnie niszowi. Ale każda nisza ma swoich wielbicieli. Jak w Warszawie przejrzeć stacje radiowe, to większość nadaje muzykę typu rock czy pop. Ale są też wyspecjalizowane, ja np chętnie słucham muzyki filmowej na RMF Classic, a czasem też takiej z lat '50 - '70 w Radiu Pogoda (zwłaszcza te starsze piosenki, śpiewane z niestniejącą już wymową "ł"... to brzmi dość niesamowicie). Spróbujmy się przebić do szerszej publiczności - ale jak?...
Pomyślmy na poważnie...
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Kontakt:

Piotr de Zaym pisze: 12 sty 2026, 20:39 Meisande, witam serdecznie! Samunda, ach, Samunda... Może jakąś unię zawrzyjmy - tropikalna wyspa + kraj afrykański... :D
Dziękuję za miłe powitanie :)
Co do unii, to zawsze warto rozmawiać, ja jestem otwarta na wszelkie propozycje.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja Ogólna”