Flaga Arcadii - dyskusja

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Flaga Arcadii - dyskusja

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ja "głosuję" za 4. propozycją flagi. Fajnie nawiązuje zarówno do NUPIA, jak i do realnych Stanów.
Ronon Dex pisze: 01 maja 2024, 07:20 A ten kielich to jakiś realowy/historyczny, bo może dałoby się coś takiego znaleźć i byłoby łatwiej? Jakie zadanie w tej materii miała AI? Tylko nie mów, że napisałeś "holy graal" bo to coś na co jest milion wyobrażeń.
No niestety trafiłeś, miał to być Święty Graal. :P Tak rozmawialiśmy poza forum w Juliusem i Franciscem, że fajnie byłoby, żeby nasze symbole narodowe nawiązywały do symboliki wolnomularskiej. Stąd ten Graal, cyrkiel i ogólna estetyka. Amerykę też współtworzyli masoni. :D

Wycięty kielich i cyrkiel wyglądają bardzo dobrze.
Ronon Dex pisze: 01 maja 2024, 07:20 A przy okazji te "pieczęcie" to mi się w ogóle nie wyświetlają... jakby uszkodzony plik lub link donikąd, widzę tylko te prostokątne.
Te, które stworzył @Mark Felt? Ja je na początku widziałem, a potem mi też przestały sie wyświetlać.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 02 maja 2024, 21:39 Ja "głosuję" za 4. propozycją flagi.
Moim zdaniem też nr 4 jest najlepszy... jak napisałeś nawiązuje do NUPIA oraz moim zdaniem jest najczytelniejszy.
Andżej-chan pisze: 02 maja 2024, 21:39 No niestety trafiłeś, miał to być Święty Graal.
OK. Tylko akurat wizerunek tego mitologicznego przedmiotu nie jest ustalony i wizerunków tyle co autorów.

Można poszukać tego elementu w dobrej jakości, ładne symbole cyrkla i w ogóle symboliki masońskiej to też do poszukania i do zestawiania tego odpowiednio... i dołożenie innych elementów. Skoro już wiem o co chodzi to można się pobawić.

Wydaje mi się, że trzeba najpierw wyjść co będzie godłem Arcadii, a potem to obudowywać w herb i pieczęcie - ale najpierw moim zdaniem ta "baza" - czyli "czysty" herb.

Ogólnie gdyby herbem miał być Graal, cyrkiel i "oko" (a może zamiast oka wstawimy gwiazdę?) to moim zdaniem kelich nieco niższy i bardziej "pękaty", a cyrkiel nieco bardziej rozłożony - tak aby to się wszystko ładnie opisywało w polu koła/okręgu.
Andżej-chan pisze: 02 maja 2024, 21:39 Wycięty kielich i cyrkiel wyglądają bardzo dobrze.
Jakoś jest denna... jak robić coś to porządnie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 02 maja 2024, 21:39 Tak rozmawialiśmy poza forum w Juliusem i Franciscem, że fajnie byłoby, żeby nasze symbole narodowe nawiązywały do symboliki wolnomularskiej. Stąd ten Graal, cyrkiel i ogólna estetyka.
W takim razie kilka pomysłów zestawień:

1.
Obrazek

2.
Obrazek

3.
Obrazek

4.
Obrazek

5.
Obrazek

6.
Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Ronon Dex pisze: 28 kwie 2024, 07:24
Obrazek
Mnie najbardziej przekonuje ta flaga i nie ma co kombinować. Niebieski jest niebieski, my chłopy, a nie baby by widzieć setki kolorów. Niebieski jest niebieski
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Julius Ludovici pisze: 04 maja 2024, 22:37 Mnie najbardziej przekonuje ta flaga i nie ma co kombinować. Niebieski jest niebieski, my chłopy, a nie baby by widzieć setki kolorów. Niebieski jest niebieski
W tym powiedzeniu o kolorach nie chodzi o "widzenie", tylko o wymyślanie "miliona" dziwnych nazw na kolory... :lol:

Ale jeżeli kolor 005897 nie odpowiada, to można użyć oczywiście tego ciemniejszego (zastosowanego pierwotnie) czyli 1f1e46 i analogicznie zastosować go w godle, herbie czy pieczęci.

Proponowałbym jednak w takim przypadku zrezygnować z białych obwódek gwiazd i dać je w ogóle bez obwódek, albo czarne... białe wyglądają słabo. Na tym co zacytowałeś była to przykładowa, szybka praca polegająca na wstawieniu odwrotności koloru. Użyłem wtedy po prostu grafiki wstawionej już na forum i tylko zmieniłem środkowy element - obecnie mam już flagę zrobioną od podstaw, w porządnej rozdzielczości i z warstwach - jakiekolwiek zmiany są już szybkie i proste.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Zbyt długo już o tym dyskutujemy. Proponuję przeprowadzić w tej sprawie głosowanie, nie jednak według metody, kto którą konkretnie flagę wybiera a poprzez gradacje np. 3 głosy dla najlepszej naszym zdaniem flagi, 2 dla kolejnej, 1 dla kolejnej. Tak uda nam się jakoś wyłonić kompromisową wersję.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Francisco País pisze: 06 maja 2024, 20:28 Proponuję przeprowadzić w tej sprawie głosowanie, nie jednak według metody, kto którą konkretnie flagę wybiera a poprzez gradacje np. 3 głosy dla najlepszej naszym zdaniem flagi, 2 dla kolejnej, 1 dla kolejnej. Tak uda nam się jakoś wyłonić kompromisową wersję.
OK. Tylko, że czytając dyskusję w tej materii i reakcje na przestawiane wizualizacje to głosowania (metoda proponowana jest jak najbardziej słuszna) powinny być dwa i mogą być równoległe:

1/ Kolorystyka - w sumie chodzi o kolor środkowego pola czyli czy 005897 (niebieski), czy może 1f1e46 (granatowy)
2/ Wygląd flagi czyli w sumie układ gwiazd, bo reszta nie budzi wątpliwości.

Inaczej będzie problem, bo biorąc pod uwagę ilość kombinacji i dwa kolory środkowego pola - to finalna ilość możliwości jest spora i głosy się "rozmyją".
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Głosuję na:
1/ Niebieski
2/ Gwiazdy z "orbitą" białą - obwódki gwiazd czarne.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Andrew Hordeman pisze: 06 maja 2024, 22:22 Głosuję na:
1/ Niebieski
Ja też!
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 06 maja 2024, 22:22 Głosuję na:
1/ Niebieski
Mój głos również na tą opcję... choć pomysłodawcy chyba chodziło o przygotowanie propozycji i głosowanie "punktowe" np. na nr X - 3 pkt, na Y - 2 pkt itd.

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kongres”