Konferencję Małych Mikronacji przy MIP

Moderator: Piotr de Zaym

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Konferencję Małych Mikronacji przy MIP

Post autor: Ronon Dex »

Piotr de Zaym pisze: 19 lis 2025, 18:44 Ciekawy pomysł. Ale jak to w praktyce wyglądało? Jakiś przykład pls?
Na forum historycznym (akurat nie na tym, gdzie mnie Andrzej "wynalazł") prowadziliśmy dość długie i rozbudowane dyskusje nt. alternatywnych rozwiązań w historii...

W moim przypadku były to akurat dotyczące rozwiązań organizacyjnych i uzbrojeniowych piechoty, ale było też sporo dyskusji o innych rodzajach wojsk i o decyzjach politycznych czy gospodarczych. Tyle, że mowa o poważnych forach historycznych (uczestnikami byli też publikujący w realu czy prowadzący prace naukowe) to w tych alternatywnych rozwiązaniach bardzo ściśle trzymaliśmy realiów.

Mikronacje zainteresowały mnie, bo tutaj można było tych realowych uwarunkowań po prostu uniknąć... można się swobodnie zastanawiać nad rozwiązaniami, które od reala są oderwane. Nie mają realowych uwarunkowań politycznych, ekonomicznych, mentalnych itd.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Piotr de Zaym »

Bardzo interesujące. Zastanawiam się jak to wykorzystać w praktyce...
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Mamy więcej odpowiedzi. Przeklejam wszystkie.
**Jeśli chcemy się reklamować wśród ludzi nie wiedzących nic o mikronacjach, to warto pokazać coś niezwykłego, może nawet kontrowersyjnego (choć lepiej nie negatywnego). Co Twoim zdaniem mogloby to być?**

13 z 23 osób odpowiedziało na to pytanie

Systemy gospodarcze

To, że można zrobić zamach stanu, usunąć wszystkim majątek, abdykować i nie ponieść konsekwencji.

Wolność tworzenia własnego państwa

“Państwo w Internecie, które naprawdę działa” – pokazanie prawdziwych instytucji. “Możesz zostać ministrem, szlachcicem albo prezesem banku w 24 godziny”. Najlepsze smaczki z historii mikronacji; jakieś konflikty, może afery, może klonerskie, może graniczne typu Sarmacja-Sclavinia, wydarzenia jak zjazdy i układy, może wojny np. wojna domowa w Kugarii, albo kampanie wojenne w RON, wojny dyplomatyczne, kryzysy, wypowiadanie sobie traktatów, wyrzucanie osób z państw. Architektura, heraldyka, mapy i flagi. „Najbardziej chillowa dyplomacja świata” – czyli pozytywna kontrowersja, jakieś konlikty, i jakieś może ich efekty, bo przecież praktycznie wojen nie ma, a nawet jeśli to nie są one krwawe. “To nie gra – to interaktywny eksperyment społeczny” taki trochę RolePlay. Programy edukacyjne i realistyczne symulacje. Humor i memiczność mikronacji.

Profile mikronacji w mediach społ. powinny nawiązywać jak najwięcej interakcji z profilami najbardziej znanych osób z reala, żeby w ten sposób się wyróżniać i intrygować co niektórych czytających

nic

nie wiem

Możliwość zostania królem/księciem/prezydentem/ministrem/generałem itp

Yoyonacje

Różnorodność państw, tak kulturowo, jak i politycznie/organizacyjnie. System prowadzenia choćby mikro wojen (angażując wirtualnych żołnieży), liczne konkursy, imprezy międzynarodowe, nagradzanie ziemią i możliwość prowadzenia własnego lenna systemowo, a nie tylko narracyjnie. .

Pokaż dupę

Grywalność mikronacji oraz społeczność, jest to główny atut mikronacji. Myślę, że odniesienia do realnych odpowiedników "Sarmacji", "RON".

przewodnik po mikroswiecie
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

Są rzeczy które się powtarzają... To świadczy o pewnym podobnym myśleniu, podejściu.
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Spróbuję wkrótce zrobić pewne podsumowanie - i coś konkretnego zaproponować.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Edward Teague
Kontakt:

Post autor: Edward Teague »

Pasjonaci i oazowcy? Ano tak, mikro głównie dla takich atrakcyjne jest.
attache morski Ambasady Nowalu
kapitan, strażnik Kodeksu
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Krótko powiem tak: pisuję książki, w tym powieści. Moje książki można zobaczyć np. na lubimyczytać 8-) Polecam, oczywiście. Ale napisałem też powieść sf którą wydałem w formie e-booka - sam, w tzw selfpublishingu (jak ktoś chce ze specjalnym rabatem, niech pisze na priv, to w sumie political fiction). Sęk w tym, że nie jestem w ogóle znany jako pisarz s-f, choć od tego zacząłem pisanie i publikowanie. Nie chcę wydawać dużych środków na reklamę, mało kto w ogóle wie o tej książce, to jak ją sprzedać?...
Z mikronacjami podobnie. Nie chcemy wydawać pieniędzy na reklamę, a to co jest na Facebooku, X czy gdziekolwiek, to są nieznaczące drobiazgi. BTW założę stronę Wyspy na Facebooku - choć wątpię w powodzenie. Brak reklamy i promocji ---> nikt o nas nie wie ---> cud, że w ogóle zjawia się ktoś nowy.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Życie jest cudem, więc i zjawianie się w nim innych! ;)

Miszę popatrzeć na te ksiazki tak na marginesie, zawsze to odmiana, czytać kogoś kto również pisze.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Edward Teague
Kontakt:

Post autor: Edward Teague »

Podasz adres?
attache morski Ambasady Nowalu
kapitan, strażnik Kodeksu
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel