Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
No właśnie to miałem na myśli.
Ale nie moje podwórko, także nie mnie się tym interesować. 
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Ano nie jest, ale jak patrzę na terytorium Insulii oraz Winkulii to aż rodzi się we mnie conspiracy theory, że próbują otoczyć Nordatę z każdej strony na wypadek jakiejś wojny.
Oczywiście mogą sobie zajmować jakie obpp chcą, bo na Nordacie nie ma żadnych regulacji na ten temat (moje propozycje jeszcze z czasów RPN zostały odrzucone, teraz widać dlaczego nie chciano takiego traktatu zawrzeć). Ale ja też mogę - żartować.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Przecież wiadomo, że tutaj żartujemy i nie atakujemy nikogo. Nie mniej jako fanatyk gier paradoxu, gdzie liczy się ładny napis to dla mnie niektóre granice są bezguściem. XD
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
W razie wojny to akurat nie wiem czy takie rozbicie jest korzystne...Andżej-chan pisze: 04 sie 2023, 09:34 ...aż rodzi się we mnie conspiracy theory, że próbują otoczyć Nordatę z każdej strony na wypadek jakiejś wojny.![]()
Na każdym odrębnym terytorium trzeba utrzymywać jakąś część sił własnych (czyli nie można liczyć sił jako całość, a tylko jako poszczególne elementy), które nijak ze sobą połączenia nie mają. Co najwyżej drogę morską (ale Insulia to nawet tego nie ma) i to w wielu przypadkach "naokoło" kontynentu.
Co prawda pewien plus jest... pomimo zaatakowania jednej części na pozostałych może działać swobodnie przemysł, ale dostarczenie jego wytworów (oraz przerzucenie posiłków) wymaga całkowitego panowania na morzu czyli ogromnej i silnej floty.
W realu tylko USA może sobie pozwolić na bezpieczne zaopatrywanie ponad 100-tysięcznych sił lądowych w oddaleniu od zasadniczego terytorium - ale jakiej to wymaga floty*!
*) 11 lotniskowców floty, 9 okrętów lotniczo-desantowych, ponad 90 dużych jednostek nawodnych (krążowniki i niszczyciele) oraz prawie 60 okrętów podwodnych (nie liczę wyspecjalizowanych nosicieli rakiet - tylko myśliwskie i wielozadaniowe).
- Stuart Strange • Stempel
- Kontakt:
Akurat w naszym przypadku (tzn. Winkulii) to te ziemie odziedziczyliśmy po Federacji Nordackiej. Raczej nikt z nas by nie chciał takich terytoriów zajmować.Andżej-chan pisze: 04 sie 2023, 09:34Ano nie jest, ale jak patrzę na terytorium Insulii oraz Winkulii to aż rodzi się we mnie conspiracy theory, że próbują otoczyć Nordatę z każdej strony na wypadek jakiejś wojny.![]()
Oczywiście mogą sobie zajmować jakie obpp chcą, bo na Nordacie nie ma żadnych regulacji na ten temat (moje propozycje jeszcze z czasów RPN zostały odrzucone, teraz widać dlaczego nie chciano takiego traktatu zawrzeć). Ale ja też mogę - żartować.![]()
Artur Kardacz von Hohenburg
Pierwszy Lord Admiralicji LMiK
Pierwszy Lord Admiralicji LMiK
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Okej, dziękuję za wytłumaczenie. Tak czy inaczej, Nordata zaczyna powoli wyglądać jak Niemcy sprzed kongresu wiedeńskiego. 
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
- Piwski Sroczyński • Stempel
- Kontakt:
@Ronon Dex
Zgodnie do ustaleń zjazdowych pozwalam sobie wrzucić moją propozycję umiejscowienia i kształtu Kompasu, czyli wyspy na której znajduje się Osiek.

Położenie było omawiane z Wielce Czcigodnymi Partnerami, którzy nie wnieśli doń zastrzeżeń. Co do kształtu, odpowiada on miej więcej konturowi Kompasu w minecrafcie. Niemniej, gdyby jakaś drobna zmiana miała ewentualnie spowodować, że będzie to w Waszych oczach wyglądało lepiej, to proszę czuć się swobodnie w tej kwestii. Jako do osoby, która na mapy się już sporo napatrzyła, pokładamy zaufanie w Wasze doświadczenie.
Zgodnie do ustaleń zjazdowych pozwalam sobie wrzucić moją propozycję umiejscowienia i kształtu Kompasu, czyli wyspy na której znajduje się Osiek.

Położenie było omawiane z Wielce Czcigodnymi Partnerami, którzy nie wnieśli doń zastrzeżeń. Co do kształtu, odpowiada on miej więcej konturowi Kompasu w minecrafcie. Niemniej, gdyby jakaś drobna zmiana miała ewentualnie spowodować, że będzie to w Waszych oczach wyglądało lepiej, to proszę czuć się swobodnie w tej kwestii. Jako do osoby, która na mapy się już sporo napatrzyła, pokładamy zaufanie w Wasze doświadczenie.
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij
Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Przyjęto do wiadomości i zostanie naniesione na mapę... jakby tylko można było sam kształt w większej rozdzielczości to byłoby super. To tylko tak na przyszłość gdybym robił elementy mapy w powiększeniu.Piwski Sroczyński pisze: 08 sie 2023, 06:23Zgodnie do ustaleń zjazdowych pozwalam sobie wrzucić moją propozycję umiejscowienia i kształtu Kompasu, czyli wyspy na której znajduje się Osiek.
- Piwski Sroczyński • Stempel
- Kontakt:
Ronon Dex pisze: 08 sie 2023, 07:02Przyjęto do wiadomości i zostanie naniesione na mapę... jakby tylko można było sam kształt w większej rozdzielczości to byłoby super. To tylko tak na przyszłość gdybym robił elementy mapy w powiększeniu.Piwski Sroczyński pisze: 08 sie 2023, 06:23Zgodnie do ustaleń zjazdowych pozwalam sobie wrzucić moją propozycję umiejscowienia i kształtu Kompasu, czyli wyspy na której znajduje się Osiek.

Proszę bardzo, oto przerys linii brzegowej Kompasu (z pewnymi zmianami, żeby realnie był wyspą etc.) Wód śródlądowych nie uwzględniono. Mam nadzieję, że w razie potrzebny będzie służył.
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij
Dziękuję.Piwski Sroczyński pisze: 08 sie 2023, 07:54 Proszę bardzo, oto przerys linii brzegowej Kompasu (z pewnymi zmianami, żeby realnie był wyspą etc.) Wód śródlądowych nie uwzględniono. Mam nadzieję, że w razie potrzebny będzie służył.
Mapa zaaktualizowana:
Link do kustosza.
Mapa na stronie bastionu.