Fajnie by było by przybył... Nie wiem czy gdzieś masz "przejście z Kompasu do naszego świata", ale jakby co to możemy zrobić coś podobnego jak dla Cesarstwa Zielonego na Bastionie... im nas więcej tym ciekawiej.Piwski Sroczyński pisze: 12 sie 2024, 08:45 Za to w kwestii żeglugi morskiej mamy jednego fanatyka specjalistę, więc może tutaj się uda coś od nas dorzucić. Postaram się z nim pogadać i może przysłać na bastion.
Analiza połączeń lotniczych na zlecenie ALL z Osieka
Re: Analiza połączeń lotniczych na zlecenie ALL z Osieka
- Piwski Sroczyński • Stempel
- Kontakt:
Cześnik spokojnie chyba mógłby się na forum zarejestrować, przy czym zapraszam Pana @Ronon Dex do nas na discorda. Dynamika dyskusji zwiększa się, a będzie też okazja się z Kompasem zaznajomić.
A co do tych wszystkich przelotów, nie ma może jakiegoś narzędzia, które pozwoliłoby nam łatwo mierzyć odległości pomiędzy punktami?
A co do tych wszystkich przelotów, nie ma może jakiegoś narzędzia, które pozwoliłoby nam łatwo mierzyć odległości pomiędzy punktami?
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij
Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
Na Discorda? Raczej mało realne... organicznie nie trawię tego komunikatora. Ponadto dynamika dyskusji mnie nie interesuje - dla mnie mikro to maraton, a nie sprint. Mam natchnienie i czas to potrafię cały dzień przesiedzieć nad dłubaniem do mikro, nie mam czasu (real) to sobie dzień, dwa czy trzy w ogóle odpuszczam.Piwski Sroczyński pisze: 12 sie 2024, 23:06 Cześnik spokojnie chyba mógłby się na forum zarejestrować, przy czym zapraszam Pana @Ronon Dex do nas na discorda. Dynamika dyskusji zwiększa się, a będzie też okazja się z Kompasem zaznajomić.
Jakiego narzędzia? Generalnie to uproszczona i nieco umowna mapa, w której sobie darujemy kwestie realowe czyli zniekształcenia spowodowane przedstawianiem globu na płaskiej powierzchni.Piwski Sroczyński pisze: 12 sie 2024, 23:06A co do tych wszystkich przelotów, nie ma może jakiegoś narzędzia, które pozwoliłoby nam łatwo mierzyć odległości pomiędzy punktami?
Jest podziałka liniowa czyli wystarczy zmierzyć i porównać odległość. A takim najprostszym "narzędziem" jest jakikolwiek program graficzny, który mierzy ilość pikseli dla prowadzonej linii między dwoma punktami np. darmowy GIMP.
- Piwski Sroczyński • Stempel
- Kontakt:
Mówiąc o narzędziu miałem na myśli właśnie coś co ny uwzględniało to, że nie da się ziemi oddać bez zniekształceń na mapie przedstawić, ale właściwie to racja. Tyle jest na Pollinie niespójności, że w to chyba nie ma sensu brnąć.
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij
Przede wszystkim, aby oddać zniekształcenia to należałoby zacząć od zniekształcenia lądów mikroświata. Tylko nikt nie chce tego robić... bo już samo dostosowanie i ujednolicenie wymiarów tych lądów (a tym samym zmiany proporcji pomiędzy kontynentami) do wielkości przyjętych przez kraje poszczególnych kontynentów budziło u niektórych irracjonalny sprzeciw.Piwski Sroczyński pisze: 13 sie 2024, 08:41 Mówiąc o narzędziu miałem na myśli właśnie coś co ny uwzględniało to, że nie da się ziemi oddać bez zniekształceń na mapie przedstawić, ale właściwie to racja. Tyle jest na Pollinie niespójności, że w to chyba nie ma sensu brnąć.
Wyobrażasz sobie co by było, gdyby teraz zacząć zmieniać kształty lądów - bo przecież musielibyśmy je zniekształcić, aby były rzeczywistym odwzorowaniem czegoś na kuli, co się odzwierciedla na płaskiej mapie.
Wiem, że na płaskiej mapie najkrótsza linia pomiędzy dwoma punktami nie jest prosta... ale po prostu dla uproszczenia to pomijam, bo nadmiernie skomplikowało by to wszelkie działania. Może i parę osób by w takie coś poszło, ale reszta uznałaby to za nadmierne utrudnienie i po prostu olała. Byłby kolejny spór nie warty efektu.
A więc tak się samoistnie umówiliśmy, bez zawierania jakiś umów i bez debat, że po prostu robimy prostą linię i wystarczy nam to do zabawy.
@Ronon Dex czy łodzie latające takie, jak tu rozważane, nadają się do przewozów towarowych?
Oczywiście... w sumie każdy samolot pasażerski się do tego nadaje, a popularne maszyny "cargo" to po prostu odmiana samolotu pasażerskiego danego typu, gdzie nie montuje się foteli, likwiduje okienka, a w podłodze montuje się "rolki" do łatwiejszego przesuwu kontenerów lotniczych... no i często duże drzwi ładunkowe.Vilarte pisze: 21 wrz 2024, 15:38 @Ronon Dex czy łodzie latające takie, jak tu rozważane, nadają się do przewozów towarowych?
Jednak doraźnie po prostu wymontowuje się fotele i powstaje przestrzeń ładunkowa. Choć istniały też łodzie latające, które były budowane od razu z przeznaczeniem transportowym (lub transport był jedną z funkcji)... w tym jedna największa i chyba najbardziej znana, choć zbudowana tylko w prototypie i która odbyła chyba tylko jeden, bardzo krótki oblot - Hughes H-4 Hercules.
W praktyce do celów transportowych wykorzystywano np. ładzie latające Short Sunderland (choć ich zasadniczym przeznaczeniem było patrolowanie i zwalczanie okrętów podwodnych). Natomiast amerykańskie Martin Mariner produkowano też specjalnie w wersji transportowej (choć większość produkcji to typowe maszyny patrolowe).