Czołem, KSA!

Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Re: Czołem, KSA!

Post autor: Mark Felt »

Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 11:51 P.S Mr. President @Mark Felt , proponuję stworzyć konto bankowe skarbu KSA, bo to jest wyznacznikiem stabilności państwa i jego struktur oraz powoduje wzrost poważania na arenie międzynarodowej w innych mikronacjach (plus nawiązanie stosunków dyplomatycznych z innymi mikronacjami i handel) :)
Czekam na potwierdzenie w Stemplu i dalej będę działać, bo jak się nie mylę chyba obydwie te rzeczy są ze sobą połączone :).
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 11:51 Stosunki Chiny Xi Jingpinga/Rosja Putina/Islamska Republika Iranu a USA/UK + EU to w ogóle temat rzeka w prawdziwym życiu :lol:
Zychowicz dużo o tym pisze w "Nadchodzi III wojna światowa" (choć nie zawsze się zgadzam z jego opiniami, np. o reżimie ajatollahów w Teheranie, czy o Palestynie!).

Udało mi się uruchomić w Edelweiss ostatnio to,co planowałem w Nan Di, czyli własny wątek cykliczny z informacjami o walce ludności Iranu z reżimem Islamskiej Republiki Iranu i o sytuacji w Afganistanie (jest nawet zainteresowanie obserwowujących i to z innych mikronacji, choć Heinz się trochę trzyma od tego z daleka,bo zbyt wiele polityki w tym wszystkim) XD

No właśnie... polityki i reala. Mikronacje dają nam takie możliwości, że choć czasem, bardziej lub mniej nawiązujemy do realowych wzorców (i nie mam tutaj na myśli techniki, bo to nieuniknione) z rożnych państw realowych, często zresztą to nieźle mieszając to nie musimy i w zasadzie nie powinniśmy odnosić się do realowej polityki.

Mamy ten luksus, że możemy tworzyć swoje własne "utopie" np. co stoi na przeszkodzie by Arkadia (biorąca pewne wzorce z USA) żyła sobie w przyjaźni ściśle współpracowała gospodarczo i wojskowo z Nan Di (które naśladuje Chiny). W realu niewykonalne, ale w "mikro" jak najbardziej możliwe. Przecież tworzymy własny świat... wg naszych zasad i bierzemy z reala tylko tyle ile chcemy, a czego nie chcemy to po prostu "olewamy".
Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 11:51Trochę mnie niepokoiły próby stworzenia języka nandyjskiego przez Niebiańskiego Cesarza, bo to zadanie na lata i to przy dobrych wiatrach ;)
Tez byłem co do tego sceptyczny... w zasadzie uważam to za zbędne, ale jeżeli Piotr się tym dobrze bawił to mi to nie przeszkadzało. Ja po prostu od czasu do czasu jakieś tam napisy wstawiałem po chińsku i to na zasadzie translacji na "chiński uproszczony" i dla klimatu mi to wystarczało.
Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 11:51Dobrze, że 18 już niedługo! :) Ciekaw jestem pomysłów na umundurowanie i wyposażenie KSA :))
Umundurowanie zaplanowałem całkowicie fikcyjne... ot spodobał mi pewien wzór opracowany w Armie 3 (z której korzystam do wizualizacji armii) dla całkowicie fikcyjnego kraju w grze (pomimo tego, że najlepszy mod mundurowy zawiera też ponad 30 wzorów opracowanym na zasadzie odtworzenia realowych.

Taka próbka... drużyna zmechanizowana na BWP:

Obrazek

Sprzęt to część fikcja (akurat te karabinki), a część USA (z racji klimatu Arcadii).
Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 11:51Takie kupowanie gotowego uzbrojenia to świetny scenariusz na spiralę zadłużenia (zwłaszcza, że widzę jakąś niepokojącą tendencję w mikronacjach do handlu opartego na mikronacyjnych walutach) ;)
Przyznam, że ja się trzymam handlu narracyjnego... niespecjalnie chce mi się bawić w te mikronacyjne pieniądze, bo odwzorowanie nawet w uproszczeniu systemu gospodarczego w mikro jest raczej niewykonalne.

Ten MBP to takie dodatek, dla tych co sobie lubią wystawiać rachunki itd. Ot taki dodatek na różnych narracji...

Ja to "olewam"... ja możesz wyczytać kupowałem np. samochody od Andrzeja i nie robiliśmy otoczki finansowej.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Gdyby trzymać się tych dawnych ram to wątków nawiązujących do reala a w szczególności do jakichś zagadnień politycznych w ogóle nie powinno być. Jako obywatel Arcadii mógłbym zapytać, co to jest ten Iran i co ja mam z tym wspólnego? Na mapie tego nie ma. Arcadia nawiązuje pewnymi zagadnieniami ustrojowymi i klimatem do Ameryki, ale Ameryką nie jest.
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

Post autor: Reza I Pahlavi »

Przepraszam, że piszę tak na szybko...

Cieszę się, że wszystko idzie w dobrym kierunku, panie prezydencie :)

Pokażemy, że nie ma co się śmiać z Arkadii, Cesarstwa Nan Di i w ogóle, z Bastionu ;)

Bardzo fajna próbka, Mr. Dex :))

Naprawdę mi się podoba pańska praca, jak zawsze zresztą (pamiętam te nandyjskie mundury i wyposażenie jeszcze).

A co się stało z Białym Chanem?

Co do polityki, to ta realna idzie w takim kierunku, jak każdy widzi.

Mikronacje rzeczywiście dają ogromne możliwości,tylko trzeba je wykorzystać.

Są podejmowane próby powiązania towarów takich jak broń w narracji z przeliczaniem tego na klubeki, złote, czy jak tam ta waluta RON się nazywa, ale nie wróżę sukcesów.

Panie Pais, to bardzo fajny naród i zwykli mieszkańcy, ale władza,która nimi rządzi to zbrodniarze.
Mam kontakty w tym rejonie realnego świata, to popularyzuję wiedzę o nim, jak tylko mogę, a jak jeszcze zauważyłem,że jest wśród części mikronautek i mikronautów zapotrzebowanie, bo media piszą głupoty, to dlaczego nie skorzystać?

Tutaj tego nie będę robił, bo od tego jest miejsce gdzie indziej, o którym już wspomniałem.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 15:48 Bardzo fajna próbka, Mr. Dex :))

Naprawdę mi się podoba pańska praca, jak zawsze zresztą (pamiętam te nandyjskie mundury i wyposażenie jeszcze).
Planuje też mundury z wszelkimi oznaczeniami... muszę tylko do tego mieć trochę czasu (lato nie sprzyja siedzeniu godzinami przed kompem... o czym już wspominałem). Wymaga to zainstalowanie steamowego moda całkowicie ręcznie (inaczej każda aktualizacja, na którą nie ma w sumie wpływu kasuje zmiany) i dokonanie stosownych zmian... tak jak to zrobiłem dla Nan Di.

Na szczęście dla mnie mikro to maraton, a nie sprint... czyli powoli, ale do przodu.
Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 15:48 Co do polityki, to ta realna idzie w takim kierunku, jak każdy widzi.
[...]
Tutaj tego nie będę robił, bo od tego jest miejsce gdzie indziej, o którym już wspomniałem.
I słusznie... zostawmy real... realowi. Nie wiem jak dla Ciebie, ale dla mnie mikro i w ogóle świat wirtualny (np. świat gier) to coś co pozwala się od tego nieszczęsnego reala oderwać, choć na pewien czas.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

@Ronon Dex , dokładnie tak jak ze mną (no i książki, oczywiście!) :)

Co do gier, to mam coś o XXI wieku, ale ciężko znaleźć kogoś ogarniętego w niej, a ja bym np. chętnie rozegrał scenariusz Chiny vs USA :)) Od razu się piorą batalionami zmechanizowanymi, a w ogóle nie myślą o wojskach pancernych, rakietowych czy samolotach i śmigłowcach.

Oto link:

https://conflictnations.com

Chętnie obejrzę te projekty mundurów i stopni wojskowych armii KSA.

Aktualizacje coś ostatnio bardziej psują te aktualizacje niż poprawiają,hihihi...

U mnie ze szczepieniem wiedzy o tym miejscu, to przez wykształcenie i oczywiście, przez moją kobietę, bo właśnie z tego kraju pochodzi :) ;)
Awatar użytkownika
Mark Felt Stempel
Kontakt:

Post autor: Mark Felt »

Próbowałem w tę grę pograć ale nienawiść do przeglądarkowych gier jest silniejsza.
Swoją drogą ogrywam MGSa, polecam serię 😁.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 21:12 (no i książki, oczywiście!)
Oczywiście...
Mark Felt pisze: 16 lip 2024, 21:18 ... nienawiść do przeglądarkowych gier jest silniejsza.
Mam tak samo... nawet nie próbuję takich gier.
Reza I Pahlavi pisze: 16 lip 2024, 21:12 Chętnie obejrzę te projekty mundurów i stopni wojskowych armii KSA.

Aktualizacje coś ostatnio bardziej psują te aktualizacje niż poprawiają,hihihi...
Jak znajdę trochę czasu... na kilkanaście godzin nasiadówki i przerabianie moda. To nie wina gry i aktualizacji... po prostu jak ingerujesz w mod, a jest on implementowany przez Steam (czyli domyślnie, bo tam w warsztacie są te mody) to gra co jakiś czas przy aktualizacjach czy nawet bez nich sprawdza poprawność swojej struktury i tym samym kasuje ingerencję w pliki moda, bo odczytuje, że coś z nimi nie tak, a więc wgrywa poprawne.

Jest oczywiście z tego wyjście - ot trzeba skopiować ten mod i zainstalować go jako samodzielny (czyli spoza Steam) i wtedy można dłubać do woli i niczego samo nie "naprawia". Ten mod z mundurami jest akurat ogromny... ale można go zainstalować bez części plików (niepotrzebnych) i podłubać czyli porobić poprawki, wstawić flagi i oznakowania za pomocą programu graficznego. Oczywiście trzeba te pliki najpierw rozpakować, a potem spakować w odpowiednim formacie gry i umieścić gdzie trzeba. Technicznie to w sumie proste, ale bardzo czasochłonne - stąd w wolnej chwili się tym zajmę.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

MGS to świetna gra :D

W Call of War omal nie sprowokowałem konfliktu na granicy z Syczuan, bo gram Birmą i chciałem się przebić na południe Chin, ponieważ mam sojusz z Filipinami i Mandżukuo. Droga prowadzi przez prowincję Junnan i już mam wojska na granicy, a tu mi walczący z Komunistycznymi Chinami Syczuan, myślący, że go chcę zaatakować rzuca pułk piechoty do miejsca, gdzie miałem całe dwie dywizje :) No to ja na niego cztery jednostki myśliwców, ale do celu miały kilka minut lotu, więc próbuję jeszcze dyplomacji i piszę, że to wojsko nie na niego i że nie mam złych zamiarów. Jego szczęście, że szybko odebrał wiadomość, bo bym go rozniósł i poszedł na jego stolicę. Jako, że walczy z wrogiem mojego sojusznika, to jest w porządku i mam do niego dostęp wojskowy.

Takie gry mają potencjał, a są idealne, bo tworzysz nowe jednostki i czekasz aż dojdą czy się sformują 24 h.

Gry na aplikacje polecam, bo jest pewna seria od starożytności do I wojny światowej i to co ja tam wyczyniałem jest warte opisania :)

W części o późnej starożytności i średniowieczu grając Bizancjum w 1453 roku nieźle się broniłem, a nawet ewakuowałem Cesarza Rzymian Konstantyna Xi do Grecji. Wcześniej w scenariuszu o krucjacie broniłem się Królestwem Jerozolimskim, Saladyn ponosjł gigantyczne straty w szturmach na zamki, a ja czekałem na krzyżowców z Europy.
W grze z tej serii o IwŚ grałem białymi podczas rosyjskiej wojny domowej i dałem radę obronić Piotrogród przed bolszewikami, zabijając Vacetisa i Trockiego. Mieli samochody pancerne i artylerię.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Reza I Pahlavi pisze: 17 lip 2024, 01:32 MGS to świetna gra :D
Reza I Pahlavi pisze: 17 lip 2024, 01:32 Gry na aplikacje polecam
Swego czasu stworzyłem dział na takie tematy czyli dla prezentowania gier. Nie za bardzo się rozwinął, bo mi trochę czasu wtedy zabrakło.... ale obiecuje sobie do tego powrócić. Może spróbujesz tam swoich sił? Może ten dział się rozwinie?
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”