SPOTKANIE MAŁYCH MIKRONACJI

Moderator: Piotr de Zaym

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: SPOTKANIE MAŁYCH MIKRONACJI

Post autor: Andrzej Ordyński »

Damiano Windsachen pisze: 22 lip 2025, 23:57 Świetnie to poproszę o dane, ilu nowych ludzi faktycznie przyciągnął obecny rząd?
A ilu ludzi przyciągnął poprzedni rząd? Ilu z nich wytrzymało przynajmniej miesiąc?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Piotr de Zaym »

Po pierwsze - każdy obecny jest mile widziany, bo zaproszenie zostało wysłane do wszystkich.
Po drugie - ja wiem doskonale, że każdy (niemal...) szef każdego rządu każdej mikronacji - po prostu się stara by były efekty jego pracy. Nie zawsze się udaje. Ja byłem premierem "starego" Hasselandu i królem "nowego", byłem kanclerzem Sarmacji, a także szefem Rady Promocji Księstwa Sarmacji. Starałem się. Czy wychodziło? Czasem tak. Za najbardziej udane uważam realowe szczyty polskich mikronacji, które odbywały się w redakcji "Rzeczpospolitej", gdzie pracowałem. To były czasy...
Oto moje pytanie:
czy ktoś chciałby współtworzyć nowe Stowarzyszenie Polskich Mikronacji, w realu?

Poniżej fragment Prawa o stowarzyszeniach
Art. 40. 1. Uproszczoną formą stowarzyszenia jest stowarzyszenie zwykłe, nieposiadające osobowości prawnej.
(...)
2. Osoby w liczbie co najmniej trzech, zamierzające założyć stowarzyszenie zwykłe, uchwalają regulamin działalności, określający w szczególności nazwę stowarzyszenia zwykłego, cel lub cele, teren i środki działania, siedzibę, przedstawiciela reprezentującego stowarzyszenie zwykłe albo zarząd, zasady dokonywania zmian regulaminu działalności, sposób nabycia i utraty członkostwa, a także sposób rozwiązania stowarzyszenia zwykłego.
3. Stowarzyszenie zwykłe, które zamierza posiadać zarząd, określa w regulaminie działalności tryb jego wyboru oraz uzupełniania składu, kompetencje, warunki ważności jego uchwał oraz sposób reprezentowania stowarzyszenia zwykłego, w szczególności zaciągania zobowiązań majątkowych.
4. Stowarzyszenie zwykłe, które zamierza posiadać organ kontroli wewnętrznej, określa w regulaminie działalności tryb jego wyboru, uzupełniania składu oraz jego kompetencje.
5. Przedstawiciel reprezentujący stowarzyszenie zwykłe albo zarząd składają na piśmie organowi nadzorującemu właściwemu ze względu na siedzibę stowarzyszenia zwykłego wniosek o wpis do ewidencji stowarzyszeń zwykłych, zwanej dalej "ewidencją", dołączając:
1) regulamin działalności;
2) listę założycieli stowarzyszenia zwykłego, zawierającą ich imiona i nazwiska, datę i miejsce urodzenia, miejsce zamieszkania oraz własnoręczne podpisy założycieli;
3) imię i nazwisko, adres zamieszkania oraz numer PESEL przedstawiciela reprezentującego stowarzyszenie zwykłe albo członków zarządu;
4) imię i nazwisko, adres zamieszkania oraz numer PESEL członków organu kontroli wewnętrznej, o ile regulamin działalności przewiduje ten organ;
5) adres siedziby stowarzyszenia zwykłego.
6. Jeżeli wniosek o wpis składa zarząd, podpisują go wszyscy członkowie zarządu.
(...)
Art. 42. 1. Stowarzyszenie zwykłe nie może:
1) powoływać terenowych jednostek organizacyjnych;
2) zrzeszać osób prawnych;
3) prowadzić działalności gospodarczej;
4) prowadzić odpłatnej działalności pożytku publicznego.
2. Stowarzyszenie zwykłe uzyskuje środki na działalność ze składek członkowskich, darowizn, spadków, zapisów, dochodów z majątku stowarzyszenia oraz ofiarności publicznej.
3. Stowarzyszenie zwykłe może otrzymywać dotacje na zasadach określonych w odrębnych przepisach.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr de Zaym pisze: 23 lip 2025, 12:56 czy ktoś chciałby współtworzyć nowe Stowarzyszenie Polskich Mikronacji, w realu
Jestem otwarty. Czym byśmy się zajmowali?
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Facebook twierdzi, że taki podmiot istnieje, więc nazwa jest już zajęta.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Zajęta przez inicjatora reaktywacji, czyli arcyksięcia Zayma. ;)
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Dzień dobry.
Z tej strony Maciej Hergemon.
Odpowiadam na zaproszenie, pomimo tego, że go u mnie na forum nie wystosowano. Trudno.

Co do wypowiedzi poprzedników niezwiązanych z tematami stricte małych mikronacji. Forum Sarmacji nie czytam jakoś od Błękitnego Października, parę razy od tego czasu próbowałem się wdrożyć, może jestem na to za stary, albo uprzedzony albo naprawdę mi się nie chce. Biorąc pod uwagę, że klepiecie średnio ponad 700 postów miesięcznie to trochę szkoda, że nie ma w nich czegoś, na czym można by sobie było oko utuczyć.

Co do tematów stricte małych mikronacji. Może jakimś bardziej pozytywnym punktem wejścia byłoby zaproponowanie i wdrożenie jakiejś konkretnej inicjatywy, która porwałaby zainteresowanych? Może to być nawet oklepane jak Liga Państw Nordaty, z założeniem, że coś się będzie kręciło w tle i dawało dodatkowe możliwości aktywności. Same gadanie o problemach jest trochę dołujące i nudne i nie wiem czy taka formuła spotka się z szerszym odzewem.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Maciej pisze: 23 lip 2025, 18:40 Z tej strony Maciej Hergemon.
Odpowiadam na zaproszenie, pomimo tego, że go u mnie na forum nie wystosowano. Trudno.
Może dlatego, że nie jesteście małą mikronację. Chociaż macie małego homunkulusa.
Maciej pisze: 23 lip 2025, 18:40 szkoda, że nie ma w nich czegoś, na czym można by sobie było oko utuczyć.
Krzysiu już nie wstawia zdjęć skąpo ubranych pań?
Maciej pisze: 23 lip 2025, 18:40 Może jakimś bardziej pozytywnym punktem wejścia byłoby zaproponowanie i wdrożenie jakiejś konkretnej inicjatywy, która porwałaby zainteresowanych? Może to być nawet oklepane jak Liga Państw Nordaty, z założeniem, że coś się będzie kręciło w tle i dawało dodatkowe możliwości aktywności.
Moim zdaniem to bardzo dobry pomysł. Nie trzeba porywać się od razu na reaktywację OPM, można zacząć od mniejszego projektu. Czy Dreamland byłby zainteresowany udziałem?
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Odpowiadam po kolei.

1. SPM przestało istnieć po zmianie ustawy o stowarzyszeniach. Stronę SPM na Facebooku założyłem ja, a więc jestem adminem. Można więc założyć w realu nowe SPM, a strona na FB pozostanie ta sama.
2. Po co? By móc prowadzić promocję. Bo sorry, nie napiszę do nikogo np. z mediów "dzień dobry, jestem arcyksięciem, prefektem generalnym Wyspy Świetej Małgoraty". I jeszcze by się w ogóle ogarnąć w realu. Ale warunek jest podstawowy: musimy chcieć się ujawnić, przynajmniej w małym gronie!
3. Dyskutujemy o problemach by je móc rozwiązać, a nie po to by ponarzekać.
Problem ---> dyskusja ---> rozwiązanie.
4. Nowej Organizacji Polskich Mikronacji nie stworzymy. Ale możemy założyć coś, co pomoże w stałych spotkaniach i dyskusji. O jakiejś ładnej nazwie. Radę Dialogu Polskich Mikronacji na przykład.
5. Propozycje dwóch konwencji v-międzynarodowych wkleję tu wkrótce - ale jeszcze nad nimi pomyślę.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

To pierwsza z proponowanych umów.
Umowa o wzajemnej pomocy w kryzysach (projekt)

art. 1.
Państwa, będące sygnatariuszami tej Umowy, postanawiają wzajemnie wspierać się i pomagać w razie szczególnej potrzeby, a zwłaszcza niezdolności władz państwa do funkcjonowania wobec kryzysu ludnościowego,

art. 2.
Władze państwowe - szef państwa lub osoba go zastępująca - mogą poprosić sygnatariuszy Umowy o wysłanie misji wspierającej. Członkowie takiej misji otrzymaliby na okres nie dłuższy niż 30 dni, z możliwością przedłużenia o 30 dni, prawa identyczne z prawami mieszkańców mogących zasiadać we władzach państwowych, a władze państwowe mogłyby powoływać ich na pełniących obowiązki członków rządu czy szefów centralnych organów administracji państwowej.

art. 3.
W sytuacji całkowitego paraliżu państwa, przejawiającego się brakiem jakiejkolwiek aktywności trwającym co najmniej 45 dni, sygnatariusz niniejszej Umowy może wezwać do wysłania misji ratunkowej. Inicjator wysłania misji zostaje jej szefem i administratorem generalnym państwa potrzebującego ratunku. Administrator generalny może mianować rząd tymczasowy, który w ciągu 30 dni z możliwością przedłużenia o dalsze 30 dni będzie dążył do wznowienia aktywności przez ratowane państwo. Administrator generalny przekaże władzę instytucjom państwowym po ich reaktywacji.

art. 4.
Sygnatariuszami niniejszej umowy mogą zostać mikronacje posługujące się językiem polskim, mające co najmniej jednego mieszkańca, dysponujące terytorium w postaci forum internetowego, a także stronę internetową.

art. 5.
Depozytariuszem niniejszej umowy jest Wyspa Świętej Małgorzaty.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Zasadniczo nie mogę wypowiadać się w imieniu całego Królestwa. Znając jednak procesy w nim zachodzące, byłbym skłonny powiedzieć, że taka współpraca jak najbardziej byłaby możliwa, w zależności od tego, czy cykl wyborczy byłby aktualnie sprzyjający. Biorąc pod uwagę wydarzenia ostatnich kilku miesięcy, jasno udowodniono mi, że taka koniunktura rządzi się swoimi, niezbywalnymi prawami i sumarycznie nie mam na nią wpływu.
Ponieważ nie chce mi się wbrew temu cyklowi walczyć, mógłbym tu wykonać manewr częściowego wydzielenia mojego poletka z moim IP poza formalny skład Dreamlandu, zarówno na potrzeby narracyjne jak i pragmatyczne - praktycznie pozostając częścią składową Królestwa. Skoro bawimy się tu w samotne paróweczki, nie widzę tutaj problemu per se. Widzę tu potencjał na działanie w jakimś innym składzie, z założeniem, że miałoby ono charakter nieco bardziej towarzyski, niż stricte barwy plemienne.

Moim zdaniem w mikroświecie od dobrych 5 lat nie ma potrzeby zakładania forów współpracy międzynarodowej do samego gadania o problemach. Jakoś od czasów stempla wszyscy i tak łażą tu i nazad po wszystkich forach i wypowiadają się wszędzie tam, gdzie mają na to ochotę. Dużo większa szansa dla projektu w tym stylu to na przykład jakiś rodzaj narracyjnego systemu, który powodowałby, że takie forum miałoby sens. Bo forum i traktaty miałoby tu znaczenie drugorzędne, choć nie zerowe. Nie ma jakiejś gierki RPG z której można by zerżnąć system zarządzania państwami? W którymś dodatku do Aliena widziałem system budowy i rozwoju kolonii na obcej planecie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja Ogólna”