Więcej informacji pod linkiem:
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f ... 27#p394227
Zapraszamy!

U nas nieważne jaka pora. Ważne, aby się dobrze bawić
Akurat był na miejscu nadmiar tuj, tuje jak wiadomo są trujące, to przynajmniej posłużyły za igelit. Ja już skakałem, polecam, wspaniale się jedzie.

Stwierdzenie że nowe osoby wypychają tych starych wyjadaczy jest w moim odczuciu mocno nad wyraz zwłaszcza w przeciągu ostatnich lat. Zdarzają się co prawda wyjątki od reguły ale one jedynie jeszcze bardziej dosadnie ukazują problem demografii. Żeby daleko nie szukać macie znanego wam i kochanego jegomościa Oliwiera Dymarskiego który może przejawiał jakieś zainteresowanie mikronacjami i mimo iż był dość kontrowersyjny to nawet jego kariera dobrze rokowała. No ale wszystko oczywiście szlak trafił przez fakt iż osobę tą do mikronacji sprowadził Waksman i z jego też powodu stało się co się stało.Andżej-chan pisze: 05 cze 2024, 11:21 https://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/13885/9
Ciekawe rozważania diuka Zayma na temat rotacji społecznych w mikroświecie - dlaczego starsi mikronauci bywają wypychani przez młodszych, itd.
I o ile diukowi Zaymowi można przyznać rację, że zjawisko to może być niekorzystne dla konkretnych państw (w tym przypadku Sarmacji), bo ogranicza w jakimś stopniu różnorodność społeczności, to ja nie byłbym takim pesymistą.
Błędem (niektórych) starszych mikronautów jest to, że przestają eksperymentować i próbować. Są zbyt zachowawczy i boją się popełniania błędów, zmieniania zdania, przegranych bitew. A przykłady eksperymentów bywają zachęcające. Leocja ostatnio trochę przygasła, ale przez dłuższy czas radziła sobie fantastycznie. Lumeria miała krótszy okres świetności, ale też osiągnęła pewien sukces. No i jest Bastion, który przywrócił nam chęci do zabawy, które stopniowo traciliśmy w swoich dawnych ojczyznach.
Trzeba próbować, do skutku, tak jakby nie było się "starym" mikronautą. Oczywiście nie zawsze eksperyment musi polegać na migracji lub stworzeniu nowego państwa - to ostateczność, "opcja atomowa". Są też inne opcje. Czasem sama zmiana płaszczyzny działania może przynieść efekty.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość