Wieści z zamurza

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Fatima Chojnacka Stempel
Kontakt:

Re: Wieści z zamurza

Post autor: Fatima Chojnacka »

Obrazek

Więcej informacji pod linkiem:
https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f ... 27#p394227

Zapraszamy!
( — ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Anonim Stempel
Kontakt:

Post autor: Anonim »

Nie za ciepło na skoki narciarskie?
/-/ HEWRET Z GERWENU

Ten użytkownik został zbanowany za trolling i przekroczenie granic kulturalnej dyskusji, m.in. za poniższą wypowiedź:
Obrazek
Awatar użytkownika
Fatima Chojnacka Stempel
Kontakt:

Post autor: Fatima Chojnacka »

Rahul pisze: 22 maja 2024, 19:10 Nie za ciepło na skoki narciarskie?
U nas nieważne jaka pora. Ważne, aby się dobrze bawić :D
( — ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Rahul pisze: 22 maja 2024, 19:10 Nie za ciepło na skoki narciarskie?
Akurat był na miejscu nadmiar tuj, tuje jak wiadomo są trujące, to przynajmniej posłużyły za igelit. Ja już skakałem, polecam, wspaniale się jedzie.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

https://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/13885/9

Ciekawe rozważania diuka Zayma na temat rotacji społecznych w mikroświecie - dlaczego starsi mikronauci bywają wypychani przez młodszych, itd.
I o ile diukowi Zaymowi można przyznać rację, że zjawisko to może być niekorzystne dla konkretnych państw (w tym przypadku Sarmacji), bo ogranicza w jakimś stopniu różnorodność społeczności, to ja nie byłbym takim pesymistą.
Błędem (niektórych) starszych mikronautów jest to, że przestają eksperymentować i próbować. Są zbyt zachowawczy i boją się popełniania błędów, zmieniania zdania, przegranych bitew. A przykłady eksperymentów bywają zachęcające. Leocja ostatnio trochę przygasła, ale przez dłuższy czas radziła sobie fantastycznie. Lumeria miała krótszy okres świetności, ale też osiągnęła pewien sukces. No i jest Bastion, który przywrócił nam chęci do zabawy, które stopniowo traciliśmy w swoich dawnych ojczyznach.

Trzeba próbować, do skutku, tak jakby nie było się "starym" mikronautą. Oczywiście nie zawsze eksperyment musi polegać na migracji lub stworzeniu nowego państwa - to ostateczność, "opcja atomowa". Są też inne opcje. Czasem sama zmiana płaszczyzny działania może przynieść efekty.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Anonim Stempel
Kontakt:

Post autor: Anonim »

Ja tu żadnej rotacji w mikronacjach nie widzę, ciągle te same "twarze", a jak się pojawiają nowe nazwiska, to za nimi kryją się te same stare "twarze". ;)

Diuka jak profesor na uczelni, coś tam wie, ale do rzeczywistości nic nie pasuje.
/-/ HEWRET Z GERWENU

Ten użytkownik został zbanowany za trolling i przekroczenie granic kulturalnej dyskusji, m.in. za poniższą wypowiedź:
Obrazek
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Z rynku kapitałowego KS:
Obrazek
Prace nad giełdą, po chwilowym ożywieniu w maju, ponownie utknęły w miejscu, więc w międzyczasie parę informacji z rynku finansowego:

2 czerwca br. GK Telexia wykupiła zapadające obligacje serii A02. Oprocentowane na 2.5% miesięcznie, czyli znacznie powyżej obecnej średniej rynkowej (10% rocznie = ok. 0.84% miesięcznie), były kontynuacją przez rolowanie oryginalnej serii A01.

Jednocześnie, dzisiaj Telexia podpisała umowę pożyczki 3-miesięcznej od Sarmackiej Ligi Piłkarskiej, na 10% rocznie. Jest to obecnie trzecia instytucja, będąca pożyczkodawcą grupy, obok rodu von Hippogriff i Niemieckiego Banku Inwestycyjnego. Po ostatniej realizacji zamówienia na sprzęt dla stacji nasłuchowej GH w Angemoncie za 15 000 lt grupa ma wysokie wskaźniki płynności bieżącej i może zadłużać się nawet poniżej warunków rynkowych.

Czarnolesianka ogłosiła ofertę lokat. Kierowana przez Ignacego Kowalskiego grupa z branży spożywczej oferuje depozyty 6-miesięczne na 10%, czyli 20% w skali roku. Oferta jest proporcjonalna do wyższego ryzyka oferenta, który notuje ostatnio niewielkie przychody, ale jako uzupełnienie portfela inwestycji może być ciekawym wyborem.

+ z ostatniej chwili: Hasseland ogłosił ofertę obligacji, indeksowanych koszykiem akcji realowych:
https://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/13890/0
Ostatnio zmieniony 06 cze 2024, 01:06 przez Vilarte, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AF de Espada Stempel
Kontakt:

Post autor: AF de Espada »

Andżej-chan pisze: 05 cze 2024, 11:21 https://www.sarmacja.org/artykul/pokaz/13885/9

Ciekawe rozważania diuka Zayma na temat rotacji społecznych w mikroświecie - dlaczego starsi mikronauci bywają wypychani przez młodszych, itd.
I o ile diukowi Zaymowi można przyznać rację, że zjawisko to może być niekorzystne dla konkretnych państw (w tym przypadku Sarmacji), bo ogranicza w jakimś stopniu różnorodność społeczności, to ja nie byłbym takim pesymistą.
Błędem (niektórych) starszych mikronautów jest to, że przestają eksperymentować i próbować. Są zbyt zachowawczy i boją się popełniania błędów, zmieniania zdania, przegranych bitew. A przykłady eksperymentów bywają zachęcające. Leocja ostatnio trochę przygasła, ale przez dłuższy czas radziła sobie fantastycznie. Lumeria miała krótszy okres świetności, ale też osiągnęła pewien sukces. No i jest Bastion, który przywrócił nam chęci do zabawy, które stopniowo traciliśmy w swoich dawnych ojczyznach.

Trzeba próbować, do skutku, tak jakby nie było się "starym" mikronautą. Oczywiście nie zawsze eksperyment musi polegać na migracji lub stworzeniu nowego państwa - to ostateczność, "opcja atomowa". Są też inne opcje. Czasem sama zmiana płaszczyzny działania może przynieść efekty.
Stwierdzenie że nowe osoby wypychają tych starych wyjadaczy jest w moim odczuciu mocno nad wyraz zwłaszcza w przeciągu ostatnich lat. Zdarzają się co prawda wyjątki od reguły ale one jedynie jeszcze bardziej dosadnie ukazują problem demografii. Żeby daleko nie szukać macie znanego wam i kochanego jegomościa Oliwiera Dymarskiego który może przejawiał jakieś zainteresowanie mikronacjami i mimo iż był dość kontrowersyjny to nawet jego kariera dobrze rokowała. No ale wszystko oczywiście szlak trafił przez fakt iż osobę tą do mikronacji sprowadził Waksman i z jego też powodu stało się co się stało.
Mam takie osobiste odczucie że ostatni w miarę większy napływ ludzi do mikronacji miał miejsce gdzieś w latach 2016-2020, gdzie przy tej okazji zawędrowałem tu również ja ale ostatnie lata są naznaczone wyjątkową tendencją spadkową.
Bastion jest idealnym przykładem tego problemu demografii, może i są tu trzy spore i aktywne kraje ale mimo różnych twarzy są to w dalszym ciągu te same stare "twarze". W federacji nie wiedzie się w sumie lepiej, większość aktywnych obywatel ma już starz w mikronacjach liczony w dwucyfrowych liczbach.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Kwestia starości i młodości w mikroświecie jest bardzo względna. Diuk Zaym, o ile dobrze rozumiem, za młodych uznaje Sarmatów takich jak para książęca, czy np. pan Vilarte. To kwestia perspektywy. Towarzyszka Alija/Polyna, której staż zbliża się już chyba do 20 lat, stwierdziła jakiś czas temu, że w porównaniu z Helwetykiem dalej czuje się "nowa". Ja też, chociaż na Nordacie uchodzę za starego wyjadacza (a może i dziada), mam kompleks młodszości w stosunku do niektórych Leotów. :D
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli chodzi o przypływy ludzi do mikronacji, to chyba taki był w roku 2020 kiedy przybyłem między innymi ja, ale np. jeśli chodzi o Vaarland to powiedziałbym, że 2024 jest dość dobrze rokującym rokiem, gdyż do RON, ostatnio za sprawą promocji na różnych discordach RPG itp., przybyło na forum kilka osób. Z czego 3 są obecnie dość aktywne. Zdaje mi się, że tak średnio do mikronacji na Vaarlandzie, przybywa tak co najmniej jedna osoba, i zostaje na dłużej.
2018 rok, do RON przybył Michał Franciszek Lubomirski-Lisewicz, Karol von Tauer - Sienicki.
Rok 2019, przybywa Taddeo von Hippogriff-Piccolomini, pod sam koniec roku Maciej Gerwazy Lisewicz.
W 2020 roku, przybyłem ja oraz mój brat jako Potoccy.
W 2021 roku przybywa Izabella Radziwiłłówna, Konrad Radziwiłł, Tymoteusz Dostojewski.
2022 rok, do RON zawitała Małgorzata Słowacka.
W 2023 roku pojawił się Olbracht Łaski, Bartolomeusz Kościuk, Kajetan Sikorski.
W 2024 roku, jak pisałem za sprawą promocji i poszukiwania nowych ludzi, zachęcania ich, na forum RON zarejestrowało się 5 osób, z zamiarem bycia mieszczanami, 3 z nich napisała minimum kilkanaście postów. Dwóch panów jest dobrze rokujących i najpewniej zostaną z nami na dłużej. Co prawda nie każda z wyżej wymienionych osób od początku swego zaistniała w RON została do dziś i jest aktywna. Nie mniej każda była minimum aktywnym mieszczaninem lub szlachcicem. Dla niektórych to była druga mikronacja, niektórzy byli troszkę takimi Mikronacyjnymi włóczęgami, obieżyświatami. Nie mniej można powiedzieć, że średnio do RON przybywa tak mniej więcej jedna osoba, która zostaje na dłużej i wiąże się w mikronacjami. Jak nie z RON to z jakąś inną mikronacją. :)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””