I Sesja Eisarnoud

Awatar użytkownika
Borys Zamycki Stempel
Kontakt:

Re: I Sesja Eisarnoud

Post autor: Borys Zamycki »

Wasza Imperatorska Mość!
Wasze Ekscelencje!

Jestem pod wrażeniem tego, jak pomysł stowarzyszenia z Federacją Nordacką został szybko podchwycony. Zaczynam odnosić wrażenie, iż całe posiedzenie Eisarnoud w zasadzie od początku miało na celu przygotowanie gruntu pod decyzję o integracji z FN.

Przechodząc jednak ze sfery wrażeń do sfery argumentów - osobiście mam mieszane uczucia w kwestii stowarzyszenia z Federacją Nordacką.

Z jednej strony obawiam się o utratę niezależności przez Nan Di, nawet gdyby stowarzyszenie miało wyłącznie charakter informatyczny, a nie polityczny. Fakt, że Bastion, mimo różnych wahań aktywnościowych, istnieje już dobrze ponad półtorej roku, świadczy o tym, że jesteśmy w stanie utrzymywać jako taką stabilność i niezależność informatyczną. Jesteśmy pod względem informatycznym i politycznym trwalsi niż chociażby przeszłe wcielenia Batawii czy Brodrii. Mimo tej trwałości, Bastion "wybacza" również te kilkutygodniowe nieobecności obywateli spowodowane ciężką realiozą - ot typowa cecha tej, jak to określacie, "dziadkowni", w której normalną rzeczą jest, że któryś dziadek może przez jakiś czas trochę niedomagać. Czy w FN również moglibyśmy sobie na to pozwolić bez ryzyka "eksmisji"?

Z drugiej strony natomiast dostrzegam potencjalne korzyści płynące ze stowarzyszenia z FN, takie jak zachowanie dorobku w stabilnym miejscu, a także możliwy przepływ obywateli między FN a Nan Di, trochę tak jak miało to miejsce podczas stowarzyszenia bialeńsko-brodryjskiego. Szanse na taki przepływ byłyby tym większe, im większym dorobkiem i zaangażowaniem wykazalibyśmy się, będąc w FN. Kto wie, może jest to jakiś sposób, żeby zyskać dla Nan Di dodatkowych obywateli?

Jednocześnie deklaruję gotowość do dalszego działania w Nan Di - niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na migrację na systemy informatyczne FN, czy pozostaniemy tutaj.

Jeszcze krótko odniosę się do koncepcji Imperium - jest to opcja jak najbardziej warta rozważenia. Fakt, że przy obecnym poziomie aktywności na Bastionie, gdzie za prawie 100% aktywności odpowiada Nan Di, przekształcenie Bastionu w Imperium (z działami dla państw goszczących) byłoby w sumie zmianą bardziej prawno-kosmetyczno-wizerunkową niż realną. Jednak być może taki układ bardziej sprawiedliwie oddawałby obecny rozkład aktywności na tym forum?
(-) Borys Zamycki

Gubernator Arctiq (Nan Di)
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
--
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Obrazek
Awatar użytkownika
Markus Wettin Stempel
Kontakt:

Post autor: Markus Wettin »

W takim razie na ten moment może dajmy sobie szansę na rozwój w ramach własnej struktury i zobaczmy, dokąd nas to zaprowadzi. Przekształćmy forum Bastionu w forum Imperium Nandyjskiego i sprawdźmy, jak to zadziała w praktyce. Jeśli po jakimś czasie okaże się, że to rozwiązanie nie spełnia naszych oczekiwań lub nie wnosi niczego nowego, dopiero wtedy zaczniemy szukać alternatywy - czy to w formie stowarzyszenia z FN, czy innego rozwiązania.
/-/ Markus Wettin
Obrazek
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Szanowni,
Jeżeli chodzi o kwestię systemów informatycznych naszego Imperium Nandyjskiego przede wszystkim mamy duże zapotrzebowanie na grafików, a także informatyków, ażeby to forum upiększyć, bo powolutku zaczyna ono odbiegać przyjemnością dla oka w porównaniu do takiego Voxlandu czy Federacji Nordackiej.

Dalej, jesteśmy Monarchią Absolutną, czy pasuje Wam taki stan rzeczy, czy chcemy spróbować się "demokratyzować" na jakiś nasz własny sposób? Po to powstał Eisarnoud żeby takie rzeczy rozwiązywać, dlatego pytam. Jeżeli chodzi o prawodawstwo nie ukrywam, że nawet jeśli pozostalibyśmy przy formie monarchii absolutnej, czy czegoś tego podobnemu dobrą rzeczą byłoby działanie naszej Noudu tak jak sejm, czy senat. Nie ukrywam ułatwi to stabilny rozwój naszego kraju.

Dajmy sobie czas i spróbujmy coś wymyśli. Jeżeli chodzi o "przemiany" forum zajmę się nimi niedługo. Muszę wrócić z urlopu do domu.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Jeśli mogę wtrącić -
Borys Zamycki pisze: 16 lut 2025, 17:23 Z drugiej strony natomiast dostrzegam potencjalne korzyści płynące ze stowarzyszenia z FN, takie jak(...) możliwy przepływ obywateli między FN a Nan Di
nie wiem, na ile klimaty Nan Di są zbieżne z FN, ale takie nadzieje raczej rzadko się spełniają. Ludzie siedzą w krajach, które ich interesują, i jeśli chcą się gdzieś przenieść, to nie przeszkadzają im granice państwowe czy systemowe. W Hasselandzie, gdy zaczynałem działalność rok po unii z Sarmacją, było razem ze mną trzech aktywnych mieszkańców, czyli chyba nawet nieco mniej, niż w momencie unii. Przepływ nowych mieszkańców nie nastąpił, bo ludzie byli już po prostu tam, gdzie im było najwygodniej.
BKvH
Kontakt:

Post autor: BKvH »

Szanowni,
widzę, że członkowie Eisarnoud(u) i tak już doszli do prawidłowych wniosków jeśli chodzi o IIFN, jednak dla porządku potwierdzę pewne rzeczy.

Tak - II FN jest zainteresowane integracją ze wszystkimi państwami Nordaty (i nie tylko) i byłoby skłonne nawiązać dialog z władzami Nan Di na temat stowarzyszenia.

Tak - jest opcja stowarzyszenia, które funkcjonuje na mocy umów między FN a państwem korzystającym z forum. Taką umowę negocjuje się każdorazowo i można w niej zawrzeć różny charakter relacji, np. taki, w którym Imperium Nandyjskie korzysta z systemów informatycznych FN (forum, strona główna, system klubów, system instytucji, system gospodarczy itp.) przy jednoczesnym zachowaniu niezależności politycznej.

Nie - nie mamy "deadlinów, taka Ardemia Południowa jest nieaktywna od wielu miesięcy, a wciąż grzeje miejsce na naszym forum.

Tak - również myślę, że obie strony są w stanie wznieść się ponad konflikty personalne i zrobić coś razem :) .
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Borys Zamycki pisze: 16 lut 2025, 17:23 Jestem pod wrażeniem tego, jak pomysł stowarzyszenia z Federacją Nordacką został szybko podchwycony. Zaczynam odnosić wrażenie, iż całe posiedzenie Eisarnoud w zasadzie od początku miało na celu przygotowanie gruntu pod decyzję o integracji z FN.
Nie było takiego planu. Pomysł ten przyszedł mi do głowy bez konsultacji z kimkolwiek innym. Ja z resztą nie forsuję tego pomysłu, choć wydaje mi się on interesujący i obiecujący. Obecnie nie wnoszę zbyt wiele do społeczności, i jeszcze przynajmniej kilka miesięcy moja aktywność będzie utrzymywała się na niskim poziomie, więc nie chcę wyznaczać kierunku. Ale skoro Cesarz poprosił o przedstawienie swoich opinii, to takową przedstawiłem. :)
Felix Spirkinsky pisze: 16 lut 2025, 17:42 W takim razie na ten moment może dajmy sobie szansę na rozwój w ramach własnej struktury i zobaczmy, dokąd nas to zaprowadzi. Przekształćmy forum Bastionu w forum Imperium Nandyjskiego i sprawdźmy, jak to zadziała w praktyce. Jeśli po jakimś czasie okaże się, że to rozwiązanie nie spełnia naszych oczekiwań lub nie wnosi niczego nowego, dopiero wtedy zaczniemy szukać alternatywy - czy to w formie stowarzyszenia z FN, czy innego rozwiązania.
Zanim przekształcimy forum, trzeba podjąć rozmowy z innymi państwami Bastionu, a także zapytać o zdanie Administratora Dexa. Zmiana ustaleń wymaga akceptacji wszystkich, z którymi zawieraliśmy (niepisaną) umowę.
Piotr Romanow pisze: 16 lut 2025, 20:50 Dalej, jesteśmy Monarchią Absolutną, czy pasuje Wam taki stan rzeczy, czy chcemy spróbować się "demokratyzować" na jakiś nasz własny sposób? Po to powstał Eisarnoud żeby takie rzeczy rozwiązywać, dlatego pytam. Jeżeli chodzi o prawodawstwo nie ukrywam, że nawet jeśli pozostalibyśmy przy formie monarchii absolutnej, czy czegoś tego podobnemu dobrą rzeczą byłoby działanie naszej Noudu tak jak sejm, czy senat. Nie ukrywam ułatwi to stabilny rozwój naszego kraju.
Jestem za utrzymaniem monarchii absolutnej. Model podejmowania decyzji przez Imperatora po konsultacji z Eisernoudem uważam za optymalny przy naszej sytuacji demograficzno-aktywnościowej. Jeśli kiedyś sytuacja się poprawi, będzie można pomyśleć o dodaniu do naszej monarchii komponentu konstytucyjno-parlamentarnego, ale póki co byłoby to tylko niepotrzebne komplikowanie.
Vilarte pisze: 16 lut 2025, 20:56 nie wiem, na ile klimaty Nan Di są zbieżne z FN, ale takie nadzieje raczej rzadko się spełniają. Ludzie siedzą w krajach, które ich interesują, i jeśli chcą się gdzieś przenieść, to nie przeszkadzają im granice państwowe czy systemowe. W Hasselandzie, gdy zaczynałem działalność rok po unii z Sarmacją, było razem ze mną trzech aktywnych mieszkańców, czyli chyba nawet nieco mniej, niż w momencie unii. Przepływ nowych mieszkańców nie nastąpił, bo ludzie byli już po prostu tam, gdzie im było najwygodniej.
Na migracje ludności rzeczywiście nie warto liczyć, bardziej nastawiałbym się na wspólną zabawę i wspólną realizację inicjatyw różnego rodzaju.
BKvH pisze: 17 lut 2025, 00:07 Szanowni,
widzę, że członkowie Eisarnoud(u) i tak już doszli do prawidłowych wniosków jeśli chodzi o IIFN, jednak dla porządku potwierdzę pewne rzeczy.

Tak - II FN jest zainteresowane integracją ze wszystkimi państwami Nordaty (i nie tylko) i byłoby skłonne nawiązać dialog z władzami Nan Di na temat stowarzyszenia.

Tak - jest opcja stowarzyszenia, które funkcjonuje na mocy umów między FN a państwem korzystającym z forum. Taką umowę negocjuje się każdorazowo i można w niej zawrzeć różny charakter relacji, np. taki, w którym Imperium Nandyjskie korzysta z systemów informatycznych FN (forum, strona główna, system klubów, system instytucji, system gospodarczy itp.) przy jednoczesnym zachowaniu niezależności politycznej.

Nie - nie mamy "deadlinów, taka Ardemia Południowa jest nieaktywna od wielu miesięcy, a wciąż grzeje miejsce na naszym forum.

Tak - również myślę, że obie strony są w stanie wznieść się ponad konflikty personalne i zrobić coś razem :) .
Cieszy mnie ta deklaracja. Na ustalenie szczegółów umowy przyjdzie jeszcze czas, możliwych formuł współpracy na pewno jest wiele. Moja perspektywa jest taka, że o ile pewną niezależność polityczną warto utrzymać, to jednak celem integracji nie powinno być tylko dzielenie wspólnego forum, ale rzeczywista współpraca.
Nie ukrywam, że mnie najbardziej kusi w FN to, czego w Bastionie nie mamy, czyli polityka. :twisted: Więc na pewno nie siedziałbym zamknięty w nandyjskim dziale na forum, tylko starałbym się rozwinąć działalność na szczeblu federalnym.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Markus Wettin Stempel
Kontakt:

Post autor: Markus Wettin »

Co sądzicie o zorganizowaniu czegoś na wzór referendum dla obywateli Nan Di, aby każdy mógł współdecydować o przyszłości Imperium? To poważna decyzja, więc dobrze, by jak najwięcej osób uczestniczyło w jej podjęciu - wtedy nikt nie będzie miał ewentualnych pretensji.
/-/ Markus Wettin
Obrazek
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Jako Imperator jestem tego zdania, aby takowe zorganizować i przenieść odpowiedzialność za decyzję na naród. Wielokrotnie podejmowałem te decyzje sam i wiem, że nie jest to łatwa decyzja.
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Myślę, że referendum to dobry pomysł. W ten sposób Imperium podejmie decyzję o swojej przyszłości, a następnie będzie można podjąć konstruktywne rozmowy z naszymi partnerami z Bastionu i (jeśli taka zapadnie decyzja) spoza niego.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
ODPOWIEDZ

Wróć do „Eisarnoud”