Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ronon Dex pisze: 28 lip 2023, 13:09
A tak na marginesie... to jak będę nanosił miasta Nan Di to naniosę te winkulijskie, ale tylko te ponad 50 tys. mieszkańców, bo takie są tylko na mapie Nan Di. I tak jest ich ponad 70. Nie wiem co z tymi miastami opisanymi jako "o nieokreślonej liczbie mieszkańców"... po prostu jeszcze nie wiecie ile, ale czy mogą mieć ponad 50 tys. mieszkańców?
Hmm, większość z nich - raczej nie. Z miast, które byłyby widoczne na mapie tylko Uhmolog myślę, że miało by powyżej 50 tysięcy mieszkańców.
I oczywiście dziękuję za linki do map, ciekawie się ogląda
Realna Mongolia ma 3,2 mln mieszkańców i tylko 4 miasta powyżej 50 tys. mieskańców. Nowa Orda ma 5,2 mln mieszkańców, proponuję więc uznać, że powinna mieć 8 miast powyżej 50 tys. mieszkańców (bo tylko takie miasta chcemy umieścić na mapie, prawda?). No i na starej mapie jest ich nawet więcej:
1/ Bin-Andrarsk,
2/ Khanzyjsk,
3/ Ajdżurstan,
4/ część Niżnego Kamieńska,
5/ Doriapol,
6/ Banszaj,
7/ Bundżadar,
8/ Hedong,
9/ Nanda,
10/ Guwan,
11/ Lidian.
Myślę, że wobec tego nie ma potrzeby wymyślania nowych miast.
Czy będziemy nazywać szczyty górskie, jak robiliśmy na mapie Bialenii? Samo pasmo proponuję nazwać "Baruuny-Ih", czyli w translatorowym tłumaczeniu "Wielkie Zachodnie". A nazwy siedmiu szczytów mogą brzmieć następująco (od północnego wschodu na południowy zachód):
1/ Ałshojd orgil - szczyt dalekopółnocny,
2/ Romanowyn orgil - szczyt Romanowa, na cześć cara, który dał Ordzie autonomię,
3/ Mangas orgil - powtór-szczyt, najwyższy szczyt w starych granicach kraju; będę chciał też opisać zjawiska paranormalne związane z tą górą, trochę w nawiązaniu do realnej przełęczy Diatłowa,
4/ Deks orgil - szczyt Dexa, kartografa zasłużonego dla Ordy,
5/ Stirlitz orgil - szczyt Stirlitza, który był oprócz mnie najaktywniejszym Ordyjczykiem na starym forum Brodrii,
6/ Hilijn orgil - szczyt graniczny.
7/ Najramdal - Przyjaźń, na cześć przyjaźni narodów nandińskiego, ordyjskiego i brodryjskiego.
Do tego jest pasmo przy granicy z Nan Di, proponuję nazwać jest "Emned uułs", czyli po prostu górami południowymi. Proponowane nazwy szczytów:
1/ Tenger - Niebo
2/ Tał-cheer - Step
3/ Nar - Słońce
4/ Us - Woda.
No i są jeszcze dwie nie aż tak wielkie góry na wschód od Khanzyjska:
1/ Manaj - czyli po prostu "nasza",
2/ Tew - "centralna".
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Andżej-chan pisze: 28 lip 2023, 21:47
Myślę, że wobec tego nie ma potrzeby wymyślania nowych miast.
Jasne... mam tylko pytanko dotyczące kwestii przemysłowych. W tej chwili nanoszę te kwestie na mapę i mógłbyś podać w jakich miastach jaki przemysł się znajduje, gdzie masz jakieś kopalnie, wydobycie ropy, jakieś większe tereny rolnicze etc.
Tutaj jest przykład... oczywiście to wszystko na roboczo, ale coś tam kombinuję z tymi sprawami. Legendy jeszcze nie ma, ale sądzę, że z samych ikonek można sporo wywnioskować. Te zaznaczone na fioletowo z nazwą to przemysł i inna działalność prowadzona przez mikronautów, czarne to narracyjny przemysł itp.
Przy okazji dorzuć informacje o lotniskach... przejąłeś dwa w Hedong i Nanda.
To pierwsze jest u mnie "lotniskiem 1 kategorii" (bo tak było w Nan Di) czyli duży międzynarodowy czy wręcz "międzykontynentalny" port lotniczy. Możliwość obsługi dużej ilości pasażerów oraz drogi startowe takiej długości, że może tam lądować praktycznie wszystko.
Drugie to było u mnie "lotnisko 2 kategorii" - port lotniczy o statusie niższym - loty krajowe i w obrębie kontynentu. Mniejsze terminale i drogi startowe do 2500 m (niedostępne dla największych samolotów komunikacyjnych).
Jest jeszcze trzecia kategoria - małe lotniska. Obejmuje wszelkie obiekty tego typu, przeznaczone do operowania przez samoloty dyspozycyjne/biznesowe, czy maszyny klasy "general aviation", a niektóre mogą też przyjmować małe komunikacyjne.
Czy oprócz tych dwóch masz jakieś lotniska? Np. w stolicy?
Ronon Dex pisze: 28 lip 2023, 22:15
Jasne... mam tylko pytanko dotyczące kwestii przemysłowych. W tej chwili nanoszę te kwestie na mapę i mógłbyś podać w jakich miastach jaki przemysł się znajduje, gdzie masz jakieś kopalnie, wydobycie ropy, jakieś większe tereny rolnicze etc.
Elektrownia w okolicach Bundżararu. Kopalnia złota na wschód od Banszaju. Kopalnia miedzi na zachód od Khanzyjska. Kopalnia węgla brunatnego na zachód od Bin-Andrarska. Wydobycie ropy w okolicach Ajdżurstanu. Główne tereny rolnicze wokół Banszaju.
Wszystko to narracyjny przemysł, na tę chwilę mikronauci nie prowadzą działalności gospodarczej.
Ronon Dex pisze: 29 lip 2023, 08:57
Czy oprócz tych dwóch masz jakieś lotniska? Np. w stolicy?
Duże lotnisko w Bundżadarze. Średnio lotniska w Niżnym Kamieńsku i Bin-Andrarsku. Małe lotniska w Ajdżurstanie, Banszaju i Khanzyjsku.
Andżej-chan pisze: 29 lip 2023, 21:29
Elektrownia w okolicach Bundżararu. Kopalnia złota na wschód od Banszaju. Kopalnia miedzi na zachód od Khanzyjska. Kopalnia węgla brunatnego na zachód od Bin-Andrarska. Wydobycie ropy w okolicach Ajdżurstanu. Główne tereny rolnicze wokół Banszaju.
Wszystko to narracyjny przemysł, na tę chwilę mikronauci nie prowadzą działalności gospodarczej.
[...]
Duże lotnisko w Bundżadarze. Średnio lotniska w Niżnym Kamieńsku i Bin-Andrarsku. Małe lotniska w Ajdżurstanie, Banszaju i Khanzyjsku.
Ronon Dex pisze: 30 lip 2023, 17:30
Andrzej czy wstawić jakie oznaczenia dla przemysłu narracyjnego w Nowej Ordzie?
Co masz na myśli? Póki co cały nasz przemysł jest narracyjny.
Ronon Dex pisze: 30 lip 2023, 17:30
W tygodniu zabiorę się za kwestie nazw geograficznych (szczyty, rzeki, niziny i wyżyny)... są jakieś pomysły?
Propozycje nazw szczytów i pasm górskich już podałem.
Nizina Banszajska. Pustynia Czetgerska.
Na dotychczasowej mapie nie było żadnych ordyjskich rzek (poza terenami przejętymi od Nan Di), ale ja bym jednak proponował dodać dwie rzeki, wypływające z gór: jedna przebiegałaby przez Bundżadar (Adislal), a druga przez Ajdurstan (Żandiw). Obie miałyby ujście w jeziorze Żiżig-tengis, położonym na wschód od Banszaju.
Duża farma wiatrowa w okolicach Banszaju. Przemysł tekstylny w Bin-Andrarsku. Przemysł maszynowy w Bundżadarze, Hedongu i Nandzie. Przemysł przetwórstwa rybnego w Lidianie.