Zakłady Lotnicze "Ronon Air Tech"

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Zakłady Lotnicze "Ronon Air Tech"

Post autor: Ronon Dex »

Anastasia Windsachen pisze: 24 lip 2024, 19:36 W temacie kodowania, które już było poruszone - fajnie by było jakby na samolotach znajdowały się z tyłu czy na silnikach ich numery - NV-V.. + flaga
Numer to nie problem... podaj tylko cały, bo kombinacja po NV mogą być naprawdę różne, tutaj akurat nie ma reguł w realu - jest kod kraju (np. w Polsce SP, w USA - N itd.), a potem już różnie... W Polsce trzy litery, ale np. w USA mogą być 4 cyfry, trzy cyfry i dwie litery oraz inne kombinacje.

Jednak uwaga... numer będzie tylko przykładowy, bo jak masz np. 8 samolotów to nie będzie tworzył 8 identycznych z innymi numerami. Każda instalacja malowania wymaga nie tylko zrobienia grafiki i zapisania jej w odpowiednim formacie, ale stworzenia kilku plików powodujących czytanie się tekstur. Zasadniczo proste (jako robota, bo nawet notatnikiem do się to edytować), ale takie pliki mają po kilkadziesiąt linijek, w których nie można zrobić błędu nawet jednego znaku. Czasowo to robota głupiego...
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 24 lip 2024, 21:46
Anastasia Windsachen pisze: 24 lip 2024, 19:36 W temacie kodowania, które już było poruszone - fajnie by było jakby na samolotach znajdowały się z tyłu czy na silnikach ich numery - NV-V.. + flaga
Numer to nie problem... podaj tylko cały, bo kombinacja po NV mogą być naprawdę różne, tutaj akurat nie ma reguł w realu - jest kod kraju (np. w Polsce SP, w USA - N itd.), a potem już różnie... W Polsce trzy litery, ale np. w USA mogą być 4 cyfry, trzy cyfry i dwie litery oraz inne kombinacje.

Jednak uwaga... numer będzie tylko przykładowy, bo jak masz np. 8 samolotów to nie będzie tworzył 8 identycznych z innymi numerami. Każda instalacja malowania wymaga nie tylko zrobienia grafiki i zapisania jej w odpowiednim formacie, ale stworzenia kilku plików powodujących czytanie się tekstur. Zasadniczo proste (jako robota, bo nawet notatnikiem do się to edytować), ale takie pliki mają po kilkadziesiąt linijek, w których nie można zrobić błędu nawet jednego znaku. Czasowo to robota głupiego...
No akurat nie będę taką okropną klientką i nie wymagałabym nigdy robienia 24 osobnych tekstur by pokazać numery. Więc do każdego z trzech modeli po jednym:
PH-772LR - NV-V13
PH-773LR - NV-V02
Concorde (może czas nadać mu nazwę? Nie wiem jak się zapatrujesz na nazwanie go z języka kraju zamawiającego, ale ja bym proponowała np. HX-66 Falkyrie) - NV-VF2
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 24 lip 2024, 22:36 Concorde (może czas nadać mu nazwę? Nie wiem jak się zapatrujesz na nazwanie go z języka kraju zamawiającego, ale ja bym proponowała np. HX-66 Falkyrie) - NV-VF2
Proponowałbym nieco inaczej... Symbol producenta oryginalny, a nazwa samolotu to już kwestia użytkownika.

Nie zastanawiałem się nad oznaczeniem producenta, ale w RAT to by był na pewno PS... oznaczenia samolotów cywilnych zwykle jakoś nawiązują do realowych wzorców (np. PH-773 ma numer od Boeinga 777-300, PR-170 od EMB 170), bo tak łatwiej się w tym rozeznać i zapamiętać - to pewnie dałbym 223 czyli RAT PS-223.
Anastasia Windsachen pisze: 24 lip 2024, 19:36 Silniki jakby się dało na jeden z kolorów - niebieski albo czerwony, podobnie dół kadłuba do takiego poziomu jak ma Air Canada czy British Airways. Inspirując się w sumie Lufthansą można spróbować też wersję z białym logiem na ogonie i czerwonym lub niebieskim na dziobie. Chyba najbardziej ogólnie bym szła w ten kierunek lufthansowy jak chodzi o malowanie. Malowanie a'la Air France niezbyt pasuje do wizji z logiem na ogonie... Teraz powiem pewnie oczywistość, ale logo RAT również gdzieś na samolocie.
Osłony silników w jednym z kolorów - żaden problem.

Pasek na spodzie kadłuba - w zasadzie też, choć czy będzie taki jak w Air Canada (mniejszy) czy British Airways (większy) czy pośredni to już dokładnie wyjdzie na danym modelu samolotu, bo aby to wyglądało, to musi być dopasowane do nasady skrzydeł. Wyjdzie "w praniu", ale bardziej prawdopodobne, że bardziej jak na maszynach Air Canada.

Malowanie samego statecznika pionowego (różne kombinacje) - bez problemu.

Inna sprawa to samolot na wzór Concorde (PS-223)... tutaj jak najmniej malowania w kolorach - z przyczyn technicznych (nagrzewanie się kadłuba w locie ponaddżwiękowym).
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 25 lip 2024, 06:46 Proponowałbym nieco inaczej... Symbol producenta oryginalny, a nazwa samolotu to już kwestia użytkownika.

Nie zastanawiałem się nad oznaczeniem producenta, ale w RAT to by był na pewno PS... oznaczenia samolotów cywilnych zwykle jakoś nawiązują do realowych wzorców (np. PH-773 ma numer od Boeinga 777-300, PR-170 od EMB 170), bo tak łatwiej się w tym rozeznać i zapamiętać - to pewnie dałbym 223 czyli RAT PS-223.
W takim razie niech i tak będzie. W Voxlandzie po prostu zamiast mówić PS-223 to mówiłoby się na niego Falkyrie.
Ronon Dex pisze: 25 lip 2024, 06:46 Inna sprawa to samolot na wzór Concorde (PS-223)... tutaj jak najmniej malowania w kolorach - z przyczyn technicznych (nagrzewanie się kadłuba w locie ponaddżwiękowym).
Tutaj tak jak mówiłeś. Całość na biel, jedynie logo, napis, numer maszyny, logo producenta i żadnych dodatkowych malowań. Tu nie ma potrzeby by nie wiadomo jak kombinować, a zwłaszcza, gdy to kombinowanie to tylko wchodziłoby w kolizję ze sprawami technicznymi. Jednak prawa fizyki na Pollinie mamy zgodne z realem...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 24 lip 2024, 22:36 PH-773LR - NV-V02
Propozycje malowań:

1/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Można też dać statecznik z tych wariantów poniżej.

2/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

3/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Kontakt:

Muszę przyznać, że trudno mi wybrać. 1 i 2 mają rzeczy, które do mnie przemawiają. 2 najbardziej, ale brakuje jej tego czerwonego logo, które ma miejsce w 1. Gdyby może dać jasne tło pomiędzy niebieskim na krańcu, a czerwienią kadłuba to może to logo w czerwonym ładnie by się prezentowało? Zdecydowanie jednak 2 przeważa swoim wyglądem. Napis o wiele ładniej prezentuje się w bieli, biały spód kadłuba pasuje do skrzydeł. Ogólnie wygląda pięknie. Ale to logo... jakbym mogła zobaczyć 2 w konfiguracji z czerwonym to wtedy podejmę tą ostateczną decyzję.

A osobna rzecz - gdyby flagę zmniejszyć by nie wyróżniała się aż tak rozmiarem od numeru?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 28 lip 2024, 02:23 Gdyby może dać jasne tło pomiędzy niebieskim na krańcu, a czerwienią kadłuba to może to logo w czerwonym ładnie by się prezentowało? [...]
A osobna rzecz - gdyby flagę zmniejszyć by nie wyróżniała się aż tak rozmiarem od numeru?
Zgodnie z życzeniem:
- czerwone logo na białym tle,
- zmiana proporcji flagi i numeru rejestracyjnego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Kontakt:

😍 😍 😍 No i więcej nie trzeba. To malowanie już mnie zdobyło. Jedynie leocka uwaga, człowiek się nie pozbędzie chorób nabytych przez codzienny kontakt z Leotami, wygląda na to, że flaga jest pod lekkim skosem na boku sąsiadującym z numerem

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 28 lip 2024, 14:03 ...wygląda na to, że flaga jest pod lekkim skosem na boku sąsiadującym z numerem
Wydaje się Tobie... flaga jest dokładnie równoległa do pasa rozgraniczającego kolory na kadłubie. Prawdopodobnie złudzenie w zależności od kąta "kamery" przy robieniu screenów - to jednak nie jest fotografia prawdziwego samolotu, a screen z gry, a grafika w grach czasem płata różne "figle".
Anastasia Windsachen pisze: 28 lip 2024, 14:03 No i więcej nie trzeba. To malowanie już mnie zdobyło.
Czyli z resztą idziemy w tym kierunku.

PS. Co ciekawe to malowanie to był mój pierwszy pomysł... i było wykonane najpierw. Dopiero potem dorobiłem to z niebieskim dołem kadłuba, bo o takim pasie rozmawialiśmy wcześniej. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 28 lip 2024, 14:21 PS. Co ciekawe to malowanie to był mój pierwszy pomysł... i było wykonane najpierw. Dopiero potem dorobiłem to z niebieskim dołem kadłuba, bo o takim pasie rozmawialiśmy wcześniej. :lol:
Wychodzi na to, że najprostsze i pierwsze pomysły często lubią być tymi najlepszymi :lol:. Idziemy dalej w tym kierunku dla PH-772LR, a PS-223 to no tak jak ustaliliśmy, nie ma miejsca na kombinowanie. Logo, napis, logo RAT i eta wsjo. Pozostanie jedynie kwestia dogadania wysokości wynagrodzenia, którym kierowałabym się tak jak przy GPL - realny czas na przygotowanie i godzinówka w wysokości 200 jednostek waluty (nie wiem czy wolisz rozliczenie w voxach jako że kraj zamawiający to Voxland, czy w fortach. Dla mnie to obojętne)

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „New Olympia”