The Olympia Post - Zawsze pierwsi, zawsze tam gdzie coś się dzieje!
Re: The Olympia Post - Zawsze pierwsi, zawsze tam gdzie coś się dzieje!
Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym numerem The Olympia Post!

- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Czy możliwe (technicznie) jest zapełnienie całego szablonu swoimi artykułami?
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Niestety nie :/ Wszystko jest tutaj proste i przyjemne w obsłudze ale niestety dorzuca "artykuły" same z siebie.Andrew Hordeman pisze: 08 maja 2024, 11:21 Czy możliwe (technicznie) jest zapełnienie całego szablonu swoimi artykułami?

- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Trochę szkoda. Gdyby wszystkie artykuły były "nasze", to można by było wrzucać na stronę główną i rozsyłać zagranicę. A tak to wyglądałoby to średnio.
Ale myślę, że nawet w zwykłym Wordzie dałoby się pokombinować trochę, żeby uzyskać podobny efekt...
Ale myślę, że nawet w zwykłym Wordzie dałoby się pokombinować trochę, żeby uzyskać podobny efekt...
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Zdaję sobie z tego sprawę. Generator poza jeszcze tylko małym okienkiem i tymi "artykułami" nie jest najgorszy.
Pewnie wyszło, że poszedłem na łatwiznę ale nie miałem czasu żeby cóż pogmerać w Wordzie lub poszukać ciekawego wzoru, skorzystałem z pomocy wuja googla.
Pewnie wyszło, że poszedłem na łatwiznę ale nie miałem czasu żeby cóż pogmerać w Wordzie lub poszukać ciekawego wzoru, skorzystałem z pomocy wuja googla.

Jakbyś szukał czcionki to podpowiem: Old London...Mark Felt pisze: 08 maja 2024, 11:49
Pewnie wyszło, że poszedłem na łatwiznę ale nie miałem czasu żeby cóż pogmerać w Wordzie

Tak, wiem widziałem ją

Jest masa takich grafik na podkład... wklep np. journal paper texture lub podobne w wyszukiwarkę. Wiem, że templaty w bardzo dużej rozdzielczości są płatne, ale Ty takich nie potrzebujesz. Bo na forum nie ma potrzeby rozdzielczości 3000+ pikseli, bo i tak zmniejsza. Szerokość 1024 pxs wystarczy... a zresztą nawet jak jest coś mniejsze lub nie do końca odpowiada to łatwo to można w darmowym GIMP'ie "podrasować".Mark Felt pisze: 08 maja 2024, 12:03 Tak, wiem widziałem jąale jeszcze chciałem odpowiedni efekt gazety, widziałem kilka templetów ale niestety płatnych :/
Zresztą w tymże darmowym GIMP'ie możesz podkład sam zrobić, bo masz "papier gazetowy" jako opcję w Filtry->Znieksztłacenie->Papier gazetowy... i wiele innych.
Dziękuję za radyRonon Dex pisze: 08 maja 2024, 16:26Jest masa takich grafik na podkład... wklep np. journal paper texture lub podobne w wyszukiwarkę. Wiem, że templaty w bardzo dużej rozdzielczości są płatne, ale Ty takich nie potrzebujesz. Bo na forum nie ma potrzeby rozdzielczości 3000+ pikseli, bo i tak zmniejsza. Szerokość 1024 pxs wystarczy... a zresztą nawet jak jest coś mniejsze lubi nie do końca odpowiada to łatwo to można w darmowym GIMP'ie "podrasować".Mark Felt pisze: 08 maja 2024, 12:03 Tak, wiem widziałem jąale jeszcze chciałem odpowiedni efekt gazety, widziałem kilka templetów ale niestety płatnych :/
Zresztą w tymże darmowym GIMP'ie możesz podkład sam zrobić, bo masz "papier gazetowy" jako opcję w Filtry->Znieksztłacenie->Papier gazetowy... i wiele innych.
Wyszło moje lenistwo

Nie przepraszaj... całe życie człowiek się uczy i głupi umiera... uwierz człowiekowi, który dobiega 60-tki.Mark Felt pisze: 08 maja 2024, 16:30 Nie znałem specyfiki przycinania przez forum, skoro przycina i tak.
Wyszło moje lenistwoale przynajmniej zachowałem systematyczność - także przepraszam.
Prawda jest taka, że teksty pisane lepiej robić z nieprzesadnej rozdzielczości (co innego grafika), tak by były czytelne nawet bez otwierania pliku w nowej karcie. Moim zdaniem format gazety 1024 pxs (w poziomie) i 2048 pxs (w pionie) jest optymalny... i tak forum przytnie do szerokości ok. 800 pxs i nie ma to znaczenia jaki masz ekran - bo ja używam szerokiego - 3440 pxs, ale i tak widzę forum jako szerokość 900 pxs... reszta to podkład obrazka.