Piszą o nas...

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Piszą o nas...

Post autor: Ronon Dex »

Francisco País pisze: 25 kwie 2024, 08:00 Zresztą jak już ktoś wspomniał Leocję, zajrzałem z ciekawości na ich forum. Tam poza dyskusjami o realowym zjeździe życie raczej zamarło.
Leocja tak ma... już nie raz wieszczono jej koniec, bo przez jakiś czas aktywność zamierała - a potem odbijała się "z nawiązką". Taki już urok Leocji... Inna sprawa, że po tych realowych zjazdach zawsze kolejne miesiące w mikro były aktywne... nie tylko w Leocji. Czasem fajnie wymienić pomysły przy flaszce w realu. Andrzej/Andrew zapewne pamięta jak to bywało w śp. RB po naszych spotkaniach "nad wielką wodą" przy golonce (innym śledziu) i rudej wódzie na myszach... Jedno popołudnie dywagacji w realu i paręnaście tygodni aktywności w mikro.

Francisco País pisze: 25 kwie 2024, 08:00 Przoduje w mikroświecie to austriackopodobne państewko Edelweiss, które jednak przy nieaktywności swojego szefa uschnie prędziutko.
Dyskusyjne czy "austriackopodobne" - może tak było na początku, ale i tak moim zdaniem bardziej "szwajcarskopodobne".

Każde v-państwo "usycha" gdy opuszczają je ludzie z "głównego nurtu" - zarówno "politycy" czy teraz raczej "przywódcy" (polityka w mikro raczej zdechła), jak i tzw. "inżynierowie świata". Ale na razie to w Edelweiss się to nie zapowiada... choć oczywiście bywają okresy aktywniejsze i mniej aktywne.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ronon Dex pisze: 25 kwie 2024, 20:06 Andrzej/Andrew zapewne pamięta jak to bywało w śp. RB po naszych spotkaniach "nad wielką wodą" przy golonce (innym śledziu) i rudej wódzie na myszach... Jedno popołudnie dywagacji w realu i paręnaście tygodni aktywności w mikro.
Trzeba to powtórzyć w lecie. ;)
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andżej-chan pisze: 25 kwie 2024, 22:03 Trzeba to powtórzyć w lecie. ;)
Koniecznie... teraz będzie łatwiej bo już na emeryturze "pełnym ryjem", to tylko termin dobrać (u Ciebie) i jakiś nocleg by otrzeźwieć przed powrotną drogą. 😁
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Na dobrą sprawę, nie było mnie chyba z kilka dobrych miesięcy (ale nie jestem pewien, bo mam zatracone poczucie czasu, więc mogę teraz nieświadomie i perfidnie kłamać), więc tym bardziej nie jestem w stanie moim mózgiem o "niskim IQ" pojąć takiego zachowania. No ale cóż, trzeba się będzie pogodzić z tym, że Bastion i ich kopiowanie nieistniejących Stanów Zjednoczonych jest po prostu lepsze, niż komentowanie raz na brodryjski rok tego, co dzieje się poza naszymi granicami 😄
Jak się czujecie z kopiowaniem Stanów Zjednoczonych, koledzy?
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Właściwie każdej mikronacji można zarzucić albo naśladowanie reala, albo brak wyrazistości.

W Bialenii, zanim zdecydowano się na głębsze zidentyfikowanie się z kulturą arabską, narzekano, że państwo nie jest wyraziste. Jakieś miasto arabskie, jakieś lenno słowiańskie, itd. Ostatnio widziałem w Sarmacji, że diuk Zombiakow trochę ubolewał, że jego kraj nie poszedł konsekwentnie w kierunku kultury wczesnonowożytnej Rzeczypospolitej i rozważał zbliżenie kulturalne do RON.

Myślę, że wszystko jest kwestią znalezienia formuły, która odpowiada obywatelom. Bo o nich tu chodzi, zagraniczni komentatorzy często bywają złośliwi i nie polecałbym traktować ich wypowiedzi jako "dobrych rad".

Moim zdaniem kultura amerykańska (czy szerzej, kultura anglosaskiego Nowego Świata) to dobry punkt wyjścia do rozwoju własnej narracji. Nie znaczy to, że powinniśmy się jej niewolniczo trzymać, nie tworzymy wszak rekonstrukcji historycznej. Ale jakiś klimat warto mieć na start.

I w zasadzie zdecydowana większość współczesnych mikronacji jakąś kulturę, nawiązującą mniej lub bardziej do reala, posiada. Czasy wielkich molochów się skończyły - ale i wtedy nawiązywano do reala, z tym, że bardziej na poziomie regionalnym niż centralnym. Ale dzisiejsze mikronacje mają populację na poziomie regionów sarmackich czy dreamlandzkich sprzed kilkunastu lat. ;)
Awatar użytkownika
Julius Ludovici Stempel
Kontakt:

Post autor: Julius Ludovici »

Ano, każdy naśladuje, dlatego nordaciarze nie powinni teraz mieć wobec mnie żadnych zarzutów jak larpują towarzystwo wzajemnego ładowania się od tylca w obrębie jednej płci i naśladują parlament europejski lub bardziej zdegenerowaną instytucję prowadząc debaty o zaimkach.
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Nie wiem, czy ja dobrze przeczytałem albo zrozumiałem treść posta - jak można kopiować coś, co nie istnieje? Jakie Stany Zjednoczone? A nawet jeśli to co? Kopiować też trzeba umieć, choćby Mr Ziemiański non stop tworzy jakieś państwa, które są kopiami, ale nieudolnymi. Dla mnie najważniejsze jest to, że wchodząc na forum czuje się dobrze a moi znajomi mają jakąś tam frajdę z pisania na forum. Nie interesuje mnie zdanie jakiegoś zagranicznego gówniaeza, który swoje antypatie i kompleksy próbuje wylewać na fora i atakuje nas zupełnie bezpodstawnie. Arcadia działa, rozwija się i żyje swoim życiem, to jednak wywołuje złość u niektórych obywateli Federacji Nordackiej, nie wiedzieć czemu. Jeśli ktoś tam ma trochę rozumu, niech uspokoi Pana W. i nie budzi arkadyjskiego potwora.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Chciałbym jednak poprosić o wstrzymanie się od negatywnych wypowiedzi w stosunku do osób o odmiennych preferencjach. W Arcadii jest miejsce dla wszystkich i nikt nikomu do sypialni nie zagląda.
Naprawdę nie wszyscy homoseksualiści wrzucają do internetu roznegliżowane zdjęcia w psich maskach. Znam realnie i gejów, i lesbijki, i są to najzupełniej normalni ludzie. Różnią się tylko preferencjami. A to, że pan W. robi ze swoich upodobań ideologię to inna sprawa.
Awatar użytkownika
Stanisław Dmowski
Kontakt:

Post autor: Stanisław Dmowski »

Nawiązując do propagandowej grafiki, która pojawiła się na jednym z forów czuję się niejako wywołany do tablicy jako najwyższy przedstawiciel Arcadii. Nasz kraj stara się nie kierować żadnymi antypatiami, oskarżenie więc naszego państwa o jakąś systemową nienawiść jest po prostu nieprawdziwe. Arcadia to dość młode państwo, które dzięki uprzejmości Bastionu i pracowitości swoich obywateli prężnie się rozwija i stara się wnosić nową jakość do mikroświata. Dużą niekonsekwencją z naszej strony byłoby więc pochwalanie czy popieranie tego, co się dzieje w Federacji Nordackiej, gdzie panuje systemowe chamstwo, zalegalizowano coś, co od lat zwalczano w mikroświecie, czyli klonerstwo a postronne obywatele mogą jak gdyby nigdy nic wślizgiwać się na konta administratorów. Nie ma w nas nienawiści, jest po prostu niezgoda na taki styl prowadzenia mikronacji, dlatego też nie zamierzamy utrzymywać relacji z ww. tworem a w państwach, z którymi uda nam się nawiązać stosunki będziemy starać się agitować na rzecz zdrowych zasad mikronacyjnego pożycia. Chcemy tworzyć mocne fundamenty pod rozwój swojej mikronacji i mikroświata a nie być mikro-Somalią.
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 10 maja 2024, 18:58 Znam realnie i gejów, i lesbijki, i są to najzupełniej normalni ludzie.
Ja również...

Ludzie dzielą się na normalnych i oszołomów... nie zależy to od preferencji "łóżkowych". Choć hetero chyba się "takimi aferami" nie afiszują, jakoś nie spotkałem się w mikro by czyjaś żona wlazła komuś na konto... :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Ronon Dex
ODPOWIEDZ

Wróć do „Plac Odkrywców”