Tarot Nordacki

Życie społeczne Nowej Ordy
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Tarot Nordacki

Post autor: Andrzej Ordyński »

14. Grzybowa Kraina - karta ta odnosi się znaczeniowo do Powściągliwości/Umiarkowania z klasycznych kart tarota. Oznacza ona trudności z podejmowaniem decyzji, niechęć do zmian, marazm oraz zastój. Można łączyć je ze stereotypowym obrazem statycznego Starego Mikroświata, zamkniętego na nowe idee i przemiany. Jej pozytywnym aspektem jest duże doświadczenie oraz niechęć do konfliktów i ryzykownych przedsięwzięć. Karta przedstawia ścieżkę prowadzącą przez dolinę porośniętą gęsto przez grzyby

Obrazek

15. Zielony Stolik - odpowiednik karty Diabła z realnego tarota. Karta symbolizuje wszelkiego rodzaju knucie, spiski, zakulisowe intrygi i ukryte cele. Zielony Stolik zachęca nas, byśmy spojrzeli krytycznie na kontrolujące nas instytucje i zastanowili się, czy nie oddajemy zbyt dużej części wolności na rzecz złudnego bezpieczeństwa. Karta przedstawia mroczne postacie zgromadzone wokół dużego stołu i knujące tam przeciwko innym ludziom.

Obrazek

16. Unia - odpowiednik Wieży z innych talii tarota. Karta ta nawiązuje znaczeniowo do licznych nieudanych planów integracji i integracji mikronacji. Projekty te przeważnie kończyły się gwałtownymi konfliktami i zniszczeniem. Taka też jest ta karta. Ostrzega nas przed angażowaniem się w spory z których nie może wyniknąć nic pozytywnego. Na karcie przedstawiono płonący budynek rządowy oraz protestujący lud.

Obrazek

17. Nieuchwytna Idea - karta związana znaczeniowo z Gwiazdą z klasycznych zestawów, z kolei jej nazwa nawiązuje do klasycznego tekstu diuka Zombiakowa. Karta symbolizuje pełnię sił witalnych, nowe pomysły i przypływ chęci, a także inspirację do większego zaangażowania się w mikroświat. Nieuchwytna Idea przedstawiona jest jako ludzie żeglujący po błękitnym morzu w jasny, słoneczny dzień.

Obrazek

18. Flejm - odpowiednik Księżyca z innych talii. Karta ta symbolizuje konflikt, zarówno gwałtowną kłótnię, jak i trwający przez dłuższy czas spór. Któż z mikronautów od czasu do czasu nie wda się w jakiś flejm? Takie spory prowadzą z jednej strony do krótkotrwałego wzrostu aktywności, a z drugiej do utraty chęci do zabawy. Są groźne dla stabilności mikronacji, ale prawdopodobnie nieuniknione. Karta przedstawia dwójkę ludzi, którzy kłócą się ze sobą za pośrednictwem komputera.

Obrazek

19. Nobilitacja - znaczeniowe nawiązanie do Słońca z realnego tarota. Karta symbolizuje spełnienie, sukces, szczęście oraz samorealizację. Młodsi mikronauci być może nie do końca zdają sobie z tego sprawę, ponieważ mogą przybrać dowolny tytuł, jednak kiedyś uzyskiwanie kolejnych tytułów szlacheckich wiązało się z dużym zadowoleniem oraz wzrostem prestiżu społecznego. Nobilitacja oznacza więc zarówno samozadowolenie, jak i uznanie dla naszej pracy w oczach innych mikronautów. Na karcie ukazana została sama ceremonia nadania tytułu szlacheckiego.

Obrazek

20. Konferencja - odpowiednik Sądu Ostatecznego. Karta symbolizuje istotne rozstrzygnięcie w życiu, przedsięwzięcie nowego projektu, ale również nawiązanie z kimś bliskiej współpracy. Nazwa odnosi się do Konferencji Wolnogradzkich, w których brali udział najznamienitsi liderzy mikronacji i przedstawia takie właśnie zebranie ważnych ludzi. Może oznaczać ważne decyzje podjęte w gronie decyzyjnym, ale wbrew ilustracji może oznaczać też rozstrzygnięcia wewnętrzne, duchowe.

Obrazek

21. Pollin - odpowiednik karty Świat. Karta ta oznacza osiągnięcie pełnej dojrzałości i samorealizacji, osiągnięcie powodzenia w ważnych projektach życiowych, a niekiedy oświecenie i iluminację. Jest to ostatnia karta ze zbioru Wielkich Arkanów, dlatego stanowi pewne podsumowanie całej drogi człowieka przez życie. Pollin to planeta na której niektórzy bywają tylko przelotnie, ale inni angażują się w nią całym sercem i wiodą tu drugie życie. Karta ta, przedstawiająca planetę, odnosi się do tej drugiej grupy i ich doświadczenia.

Obrazek

To już koniec, choć oczywiście otwarty jestem na uwagi, poprawki i kontrpropozycje. Gorąco zachęcam do dyskusji nad kartami. Poważnie potraktuję i przeanalizują każdą wypowiedź. Będę wdzięczny za każdy komentarz.

@Helwetyk zapowiedziałeś kiedyś, że mógłbyś pomóc w stworzeniu "maszyny losującej". Czy obietnica jest aktualna, a Duży Projekt dobiegł końca? :D
Ewentualnie może @Benjamin miałby umiejętności, czas i chęci, żeby pomóc?

Oczywiście to nie koniec moich planów ezoterycznych. W przyszłości chciałbym napisać esej na temat Tarota Nordackiego, mający wartość analogiczną do "Znaczenia Tarota" Piotra Uspienskiego... Planuję też ruszyć w przyszłości magię liczb/liter oraz astrologię, co dałoby się potem powiązać z tarotem. To jednak pieśń przyszłości, nie wiadomo, ile to potrwa. Od wymyślenia, że warto stworzyć mikroświatową talię tarota do dziś minęły cztery lata. Mam nadzieję, że inne pomysły zrealizuję szybciej, ale kto wie. :lol:
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Izaak Wezyr
Kontakt:

Post autor: Izaak Wezyr »

Kapsuła wysyła wiadomość do twórcy tarota nordackiego:

Jest to projekt przewybitny, tylko brak w nim zasad do gry. Szczególne uznanie zasługuje karta z Trollem. Obie wersje przesłodkie. Ach ten znamienity palec w górze! Mistrzostwo.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Tarot rzeczywiście zaczynał w renesansie (jeszcze pod nazwą tarok) jako karty do gry, ale z biegiem czasu zaczął służyć głównie celom wróżebnym, później medytacji, a ostatnio ponoć nawet psychoterapii.

Jeśli ktoś będzie chciał użyć kart do gry, to trzeba by było dorobić Małe Arkana. Ja nie mam nic przeciwko. ;)
Izaak Wezyr
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 14 lut 2024, 09:42 Tarot rzeczywiście zaczynał w renesansie (jeszcze pod nazwą tarok) jako karty do gry, ale z biegiem czasu zaczął służyć głównie celom wróżebnym, później medytacji, a ostatnio ponoć nawet psychoterapii.

Jeśli ktoś będzie chciał użyć kart do gry, to trzeba by było dorobić Małe Arkana. Ja nie mam nic przeciwko. ;)
Kapsuła reaguje:

I grą miało pozostać, ale zajęli się tym szarlatani i powstała spychologia = pass the buck (dosłownie podaj dolca) kręcąc i kradnąc lots of laughs. Psychologia to wynalazek XIXw. chyba...
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Specjalistą nie jestem, ale mnie też psychologia zbytnio nie przekonuje (zetknąłem się z nią nieco na studiach, trochę sam poczytałem). Niektórzy twierdzą, że psychoterapia im pomogła, ale podejrzewam, że więcej ma to wspólnego z osobowością psychoterapeuty niż zweryfikowanymi teoriami. Ale co ja tam wiem, inni za to pieniądze biorą, więc się lepiej znają. :P
Izaak Wezyr
Kontakt:

Kapsuła odpowiada:

Weźmy tę kartę nr 10 - Nordata. Z opisem karty się nie zgadzam, ale waksmańska koniowatość jest idealnie ujęta. Tylko ten koń powinien mieć płozy jeszcze i być koniem bujanym. Wielki panicz na grzbiecie końskim zasiadł i gna przed siebie niczym kowboj goniącym zachód słońca. Za wszelką cenę chcę zdobyć i dotknąć te słońce...ale znowu mu się nie udaje. Słońce wstaje znowu, a on znowu siada na konia na biegunach i się buja, buja....Mama go trąca - dziecko, bo sobie krzywdę zrobisz, a ten - Mamo, zostaw... Zobacz jakie piękne słonko. Chce je mieć! No wypisz wymaluj Waksman, taki nicpoń z Federacji Nordaty. Sheldonik na osiołku grzecznie przy nim podąża. Kamiljan popierdolił osła z owcą, ale ważne, że podąża przy tej ekipie. :lol:
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Nie pomyślałem o tym, ale dlaczego nie, w tarocie najważniejsze są skojarzenia. :D
Awatar użytkownika
Juraj Zvolynský Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Juraj Zvolynský »

Cóż, tarot zaczyna żyć własnym życiem tak jak to widzimy na załączonym obrazku. ;)
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Wrzuciłem w PDF dla ułatwienia odbioru bez konieczności skakania po całym wątku.
Zachęcam do rozpowszechniania na innych forach.
No i byłoby bardzo fajnie, gdyby ktoś kiedyś stworzył stronę z możliwością losowania kart - ja nie umiem.
@Ronon Dex tradycyjnie proszę o wrzucenie pdfa na stronę.

Obrazek
Izaak Wezyr
Kontakt:

A Ty umiesz układać tarota? - zapytała zaciekawiona kapsuła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kurułtaj”