Karczma dla przedstawicieli dyplomatycznych

Moderator: SaYa de Daimon

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Karczma dla przedstawicieli dyplomatycznych

Post autor: Ronon Dex »

Dodam jeszcze, że zarówno Niebiański Cesarz Piotr Romanow (z którym akurat jestem w pozaforumowym i prywatnym kontakcie), jak i obecne władze Imperium Nan Di zachowały się wobec mnie honorowo i tytułem rekompensaty oraz w uznaniu mojej pracy nad stworzeniem i prowadzeniem najpierw Protektoratu, a potem Cesarstwa Nan Di.

Przekazano do mojej wyłącznej dyspozycji spory kawałek ziemi należący dotychczas do Cesarstwa Nan Di, a już dużo wcześniej zezwoliłem na dowolne wykorzystanie wszelkich moich prac wykonanych dla Nan Di. Flagę nadyjską przekażę z honorami osobiście jak uda nam się spotkać w realu... co mam nadzieję wreszcie nastąpi - bo ostatnio jakoś się mijamy.

Dobitnie wszem i wobec stwierdzam - że nie mam żadnych pretensji do nikogo związanego z Nan Di za to, że przenieśli się z Bastionu na forum Federacji Nordackiej.

SPRAWA NAN DI JEST DLA MNIE DEFINITYWNIE ZAKOŃCZONA I ZAŁATWIONA

Ten rozwód odbył się w sposób przyjazny i pozostaliśmy przyjaciółmi...

Do tego dodam, jak już nie raz stwierdziłem - problem nieaktywności Nan Di przed przenosinami jest w dużej mierze moją winą, bo to ja przez realiozę przyłożyłem się do problemów kraju, który stworzyłem.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Post autor: SaYa de Daimon »

Z ciekawości...

@Karol Keane czemu uważacie, że Cesarstwo wróci na Bastion i @Andrzej Ordyński jakie problemy ma Cesarstwo w Federacji?
(-) Akrypa von Primisz
Przedstawicielka Bialenii
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Przyjąłem do wiadomości.

Nic nie uważam, tylko określam spodziewane procesy w mikro, a już nie raz były z tym błędy, jak choćby niemożność pogodzenia Scholandii z Sarmacją! Fakt, ze załatwiły to multiosobowości, ale to można było przewidzieć ;) Spodziewany proces, to Nan Di ma dwie drogi, obie równie mało atrakcyjne... , bo Andrzej opisał co było na Bastionie dość dobitnie.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

SaYa de Daimon pisze: 15 wrz 2025, 20:24 @Andrzej Ordyński jakie problemy ma Cesarstwo w Federacji?
Główny problem ND jest wewnętrzny, ale taki sam byłby w Bastionie i taki sam byłby, gdybyśmy mieli osobne forum. To realiozy. A że nie jest nas za dużo, to jak jakieś realiozy się nakładają, to już nie ma z kim gadać i z kim się bawić.
Problemem zewnętrznym ND w Federacji jest naturalne zjawisko w mikroświecie, a zwłaszcza we wszystkiego rodzaju projektach federacyjnych, konfederacyjnych, stowarzyszeniowych, itd. Niby bawimy się razem pod sztandarem pannordatyzmu, ale są podgrupki, wzajemna nieufność, itd. Ale może z biegiem czasu ten podział my-oni trochę się zatrze? Czas pokaże.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Andrzej Ordyński pisze: 16 wrz 2025, 09:08
SaYa de Daimon pisze: 15 wrz 2025, 20:24 @Andrzej Ordyński jakie problemy ma Cesarstwo w Federacji?
Problemem zewnętrznym ND w Federacji jest naturalne zjawisko w mikroświecie, a zwłaszcza we wszystkiego rodzaju projektach federacyjnych, konfederacyjnych, stowarzyszeniowych, itd. Niby bawimy się razem pod sztandarem pannordatyzmu, ale są podgrupki, wzajemna nieufność, itd. Ale może z biegiem czasu ten podział my-oni trochę się zatrze? Czas pokaże.
W kwestii granic:
Czy ND znajduje się na na byłych terenach Brodrii czy źle pamiętam? Bo to byłaby 3 mikronacja którą kojarzę w jej granicach i jakoś w jej dziedzictwie.

Bardziej ogólnie pytając: jak oceniasz ogólny stan idei pannordackiej?
(-) Akrypa von Primisz
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

SaYa de Daimon pisze: 17 wrz 2025, 07:43 Czy ND znajduje się na na byłych terenach Brodrii czy źle pamiętam? Bo to byłaby 3 mikronacja którą kojarzę w jej granicach i jakoś w jej dziedzictwie.
Tak, ND to jedna z kilku mikronacji, które powstały w wyniku wojny domowej w Brodrii.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

SaYa de Daimon pisze: 17 wrz 2025, 07:43 Czy ND znajduje się na na byłych terenach Brodrii czy źle pamiętam? Bo to byłaby 3 mikronacja którą kojarzę w jej granicach i jakoś w jej dziedzictwie.
Andrzej Ordyński pisze: 17 wrz 2025, 13:33 Tak, ND to jedna z kilku mikronacji, które powstały w wyniku wojny domowej w Brodrii.
No tak trochę nie do końca - bo Nan Di uzyskało niepodległość na skutek upadku Brodrii (a nie samej wojny domowej), ale wcześniej istniało jako terytorium zależne (w własnymi władzami, siłami zbrojnymi i faktycznie niezależnym od metropoli rozwojem) czyli jako Protektorat Nan Di.

To nieco odmienna sytuacja od Nowej Ordy, która była regionem Brodrii i uzyskała niezależność właśnie w wyniku wojny domowej. I o wiele odmienna od państw powstałych na skutek wojny domowej, które w dawnej Brodrii nawet regionem nie były i po prostu powstały na gruzach upadającej Brodrii jako nowe twory państwowe.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
SaYa de Daimon
Kontakt:

Raport z Bialenii, 18 września 2025 roku:
Skończyły się obrady Ludowego Komitetu Politycznego z siedzibą w Bengazi. Ciało to składające się ze wszystkich obywateli Dżamahiriji obradowało w celu ustalenia podstaw ustroju mikronacyjnego.
"Dotychczas podzieleni byliśmy na pomniejsze wspólnoty. Na południu Jahołdzi pod wodzą Atamanów Markusa Wettin i Mu'ammara Hiuríta Al-Jïrwinidego, na zachodzie Zakon Błękitnej Pochodni, na północy Fremeni - klany pustyni toczyły własne waśnie a miasta portowe żyły sobie własnym spokojem, nie martwiąc się o los ojczyzny..." ~Gombojavynina Zandanshatarijka - Mieszkanka Bałdaraszu.
Ten okres jednak się zakończył. Delegaci lokalnych wspólnot [wszyscy mikronauci] zebrali się w Świętym Mieści Bengazi. Uroczyście powołano wspólną państwowość o nazwie: Wielka Bialeńska Dżamahirija Ludowo-Komitetowa! Zwana też w skrócie: Dżamahirija Bialeńska (II DB). Nazwa na cześć pierwszej Dżamahiriji z lat 2012-2013.

Po samym jednogłośnym postanowieniu o stworzeniu jednego centralnego rządu rozpoczęły się dyskusje na temat formy ustroju.
Ja (Akrypa Ali Shariati) przedstawiłam dwie wizje ustroju. Jedna bardziej nastawiona na system prezydencko-parlamentarno-ekspercki. Ta jednak nie znalazła poklasku wśród zebranych. Jeden z obywateli zakrzyknął:
"Nie każdy jest w mikronacjach dla tworzenia aktów prawnych!"
Inny obywatel:
"Prawo ustanawiajmy przez fatwy Ajatollah!"
Mieszkańcy nie chcieli zatem powrotu gierek parlamentarnych i walk stronnictw partyjnych o urząd Prezydencki.
Dość mieli burżuazyjnych konstytucji! Jedna z obywatelek, delegatka Fatimy, zakrzyknęła:
"Każdy wie, że w DB, TO jest konstytucja!"
A w rękach trzymała księgę, jedyną w swoim rodzaju - Święty Koran.
Obrazek

Wszyscy zatem delegaci jednogłośnie (8 osób) poparli propozycję Bialenii opartej by całość suwerenności sprawowały komitety, bez Prezydenta i bez wybieranych ciał kolegialnych przedstawicieli. Każda lokalna społeczność ma mieć własny komitet ludowy, on będzie najlepiej znał potrzeby swoich mieszkańców. Gdy sprawa będzie tego wymagać zbierze się ogólnobialeński komitet (LKP) w Bengazi.

Jednak w sprawach sądowych, tworzenia prawa, wojskowych, polityki zagranicznej... Wszyscy jednogłośnie opowiedzieli się by Najwyższa Prawnik - Ja, czyli Ajatollah Świetego Miasta Bengazi - Akrypa Ali Shariati, sprawowała bezpośrednie przywództwo nad narodem, dopóki z tej funkcji nie zdejmie mnie zgromadzenie wszystkich obywateli - Ludowy Komitet Polityczny.

Konstytucją DB jest Koran, prawem konstytucyjnym - Nahdż Al-Balagha, kodeksem cywilno-prawnym - Szariat, suwerenem - obywatele zjednoczeni w Ludowych Komitetach. Przywódczynią? Najwyższa Prawnik!

Niech żyje Bialenia! Niech żyje Dżamahirija!
(-) Akrypa von Primisz
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Lubię miękkie dyktowanie, bez specjalnych kombinacji! to mi zawsze w Nowalu odpowiadało, luz swoich poczynań! ;)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Pogadali, pogadali i nic nie dzieje się, jak zawsze.
redaktor SOKN Webpress
ODPOWIEDZ

Wróć do „Port dyplomatów - Nowy Zielnybór - Bialenia”