Ochotnicze Drużyny Strzeleckie
Moderator: Piotr de Zaym
- Piotr de Zaym • Stempel
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Re: Ochotnicze Drużyny Strzeleckie
Na razie Prefekt Generalny sam się doszkala... 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
arcyksiążę hasselandzki
W przypadku rewolweru, a szczególnie odprzodowego niespecjalnie poleciłbym ten chwyt - charakterystyczny przy strzelaniu ze współczesnych pistoletów.
W rewolwerach kapiszonowych może się zdarzyć odpalenie więcej jak jednej komory bębna... przypadki bardzo rzadkie (sam byłem świadkiem tylko jednego), ale zdarzały się czasami zarówno w "epoce", jak zdarzają się współcześnie. Przy takim trzymaniu lewej dłoni można doznać w takim przypadku jej obrażeń.
Dlatego lepiej jest przy strzelaniu z rewolweru oburącz stosować tzw. "koszyczek" czyli lewa dłoń obejmuje i podpiera prawą od dołu.
Zresztą nie tylko rewolwerów odprzodowych (kapiszonowych)... takie trzymanie to złe przyzwyczajenie - bo współczesne rewolwery, które mają często amunicje o dużej energii (a więc duży ładunek prochu w łusce) mają spore "przedmuchy" pomiędzy bębnem, a lufą*. Mogą oparzyć dłoń lub nawet skaleczyć.
______
*) W zasadzie jedynym rozpowszechnionym rewolwerem, który takiego "zjawiska" nie miał był belgijski (produkowany masowo dla ACz w Związku Radzieckim i w pewnej liczbie w przedwojennej Polsce - dla Policji Państwowej) Nagant. Jednak system uszczelniania polegający na wydłużonej łusce (pocisk był w niej schowany) oraz dopychaniu bębna do lufy okazał się mało sensowny... broń miała niepotrzebnie bardziej złożoną konstrukcję, a zysk na prędkości początkowej wyniósł raptem 2%.
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Tak zostałem nauczony
A jak trzymać żeby było bezpiecznie?
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
To ktoś "pojechał uniwersalizmem"... to ogólnie jest dobry chwyt i popularny (choć ja go nie stosuję... ale jak masz wiele lat doświadczenia to wypracowujesz własne metody), ale jak napisałem - do pistoletu.
Lewą dłonią podpierasz prawą od dołu... lewa dłoń jest wtedy daleko od miejsca gdzie bęben styka się z lufą.
Tak na szybko z tym co miałem pod ręką:

Akurat rewolwer współczesny... no tak sobie - bo to Smitch & Wesson Model 10, zwany niegdyś (przed wprowadzeniem tego systemu numerowania modeli) Smitch & Wesson Army and Police - powstał w 1899 i był najdłużej używanym służbowo w USA. Wprowadzony w 1902, a wycofany oficjalnie z USAF po "Pustynnej Burzy" w 1991.
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Dzięki
z takiego właśnie też strzelałem ostatnio...
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki
- Iwan Pietrow • Stempel
- Kontakt:
Rewolwery to moim zdaniem najpiękniejszy rodzaj broni krótkiej!
(-) Iwan Pietrow
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Są piękne, faktycznie. No i w przypadku broni czarnoprochowej - można z nich oddać kilka wystrzałów 
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
arcyksiążę hasselandzki