Regimenty Artylerii Królestwa Wielkiej Brytanii

Awatar użytkownika
Wilhelm von Zugdam
Kontakt:

Regimenty Artylerii Królestwa Wielkiej Brytanii

Post autor: Wilhelm von Zugdam »

Imperium Królestwa Brytaniki Posiada w swojej armii artylerię, której skład prezentuje się następująco:

Regimenty artylerii 1 funtowej - 8 (po 170 armat)

Regimenty artylerii 3 funtowej - 6 (po 170 armat)

Regimenty artylerii 6 funtowej - 3 (po 170 armat)

Regimenty artylerii 10 funtowej - 4 (po 160 armat)

Regimenty artylerii 12 funtowej - 2 (po 150 armat)

Regimenty artylerii 18 funtowej - 2 (po 100 armat)

Regimenty artylerii 25 funtowej - 1 (po 90 armat)
Ostatnio zmieniony 15 lip 2025, 20:32 przez Wilhelm von Zugdam, łącznie zmieniany 3 razy.
Wilhelm von Zugdam, Król Wielkiej Brytanii
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Regimenty Artylerii w Imperium Brytaniki

Post autor: Ronon Dex »

Zastanawia mnie identyczna liczebność osobowa regimentów przy znacząco różniącym się kalibrze dział, a co za tym idzie ich różnej masie, różnej obsłudze oraz różnym zaprzęgom do ich przemieszczania.

Małe działa 1 i 3-funtowe (zwane falkonetami) to masa 250-500 kg i zaprzęgi 1-2 konne oraz obsługi złożone z 5-6 kanonierów.

Znowu 10 czy 12-funtówki to dość ciężkie działa o masie łącznej 1800-2000 kg, co wymaga zaprzęgu wielokonnego - z zasady pewnie 6 lub nawet 8-konnego oraz kilkunastu kanonierów (ok. 15) na działo.

O ciężkich działach 18 czy nawet 25-funtowych już nie wspominam. Wymagają kilkudziesięciu ludzi obsługi i dużego transportu. Przecież zaprzęg konny tego nie pociągnie... trzeba je demontować na czas przewozu, a i tak elementy najcięższe (jak lufa) to pewnie będzie ze dwie tony, albo lepiej.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Wilhelm von Zugdam
Kontakt:

Bardzo dziękuję za celną uwagę, już dokonałem odpowiednik korekt. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Johann von Mottlau pisze: 09 lip 2025, 22:29 Bardzo dziękuję za celną uwagę, już dokonałem odpowiednik korekt. :)
Dalej będę "upierdliwy"... skąd się bierze taka liczebność pułków? Po ile mają dział?

W realu w tamtych czasach 8-działowa bateria dział średniego kalibru 6-8 funtowych to było około setki ludzi... przy 6-funtowych około 90.

Wychodzi mi, że np. pułk 6-funtowych dział będzie miał ich 96-128 sztuk czyli 12-16 baterii po 8 dział.

Założyłeś 79 pułków po... powiedzmy tylko po 96 dział (załóżmy, że 30% stanu osobowego to tabory amunicyjne). To jest ponad 7500 dział. No dobrze dział większego kalibru może jest mniej w baterii, ale tych najmniejszych więcej (patrząc na liczebność pułku) - ale średnio pewnie i tak wyjdzie te 96.

Ogromna liczba... z czym to porównać?

Powiedzmy z Francją za czasów Napoleona... w 1807-1809 było tam 176 baterii artylerii pieszej - każda po 8 dział czyli 1408 dział.

Do tego dodajmy jeszcze artylerią konną - 36 baterii po 6 dział czyli 216 dział.

Wielka armia Napoleona nie miała wtedy nawet 1700 dział... no może w sumie ze 2000 wliczając wszelkie fortyfikacje, zapasy itd. - a Ty założyłeś 7500 !!!

Nie to żebym się czepiał, ale w takim razie jaką Ty masz w tych Brytanikach armię? :shock:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Wilhelm von Zugdam
Kontakt:

Znaczna część artylerii zawartej powyżej znajduje się w twierdzach, lub miastach Imperium. Jeżeli natomiast mówimy o artylerii, która będzie brać udział w bitwach, to jedynie niewielka część z tych podanych powyżej. Uznajmy również, że do tychże Regimentów dołączyłem moździerze, które również znajdują się w armii.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Johann von Mottlau pisze: 10 lip 2025, 18:34 Znaczna część artylerii zawartej powyżej znajduje się w twierdzach, lub miastach Imperium. Jeżeli natomiast mówimy o artylerii, która będzie brać udział w bitwach, to jedynie niewielka część z tych podanych powyżej. Uznajmy również, że do tychże Regimentów dołączyłem moździerze, które również znajdują się w armii.
No OK... tak czy inaczej organizacja armii Brytaniki jest ciekawa, bo ma około 40 tys. piechoty, 20 tys. kawalerii oraz ze 150 tysięcy artylerzystów.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Wilhelm von Zugdam
Kontakt:

Nie pozostaje mi nic innego, niż wziąć sobie te rady do serca i zmienić organizacje Artylerii, oraz od razu zabrałem się do pracy.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Co prawda jestem shiploverem, ale artyleria wtedy miała dla Navy wielkie znaczenie! W Webpressie też czytamy te wpisy tu, a jeden redaktor nawet domagał się wręcz opracowania ;) To i jest! https://sokn.wordpress.com/2025/07/13/w ... udniowych/
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
ODPOWIEDZ

Wróć do „Armia Królewska”