Operation Heaven's Gate
- Przygotowane przez korespondentów, dziennikarzy ze Stanu New Olympia.
Noc z 10 na 11 czerwca 2025
Godz. 22:00 – Przygotowania i rozpoznanie
Obie strony finalizują plany. Commonwealth rozmieszcza baterie artylerii „Thunderstrike” w Hammerburgu i Oldclock, wspierane przez drony zwiadowcze „HawkEye”. Prokonfederaci, korzystając z tuneli kanalizacyjnych, przerzucają „Sea Snakes” i „Felt’s Wolves” w okolice Milton i Liberburg.
W Whiteoak, Whiteoak Guard fortyfikuje mosty i przygotowuje zasadzki na kolumny pancerne „Iron Vanguard”. W Liberburg, „Felt’s Wolves” zajmują ruiny szkoły podstawowej nr 4, przekształconej w punkt dowodzenia. Cywilna mieszkanka Liberburga, Sarah Hensley, mówi: „
Wszyscy się boimy, ale nie ma dokąd uciec.”
Godz. 23:30 – Pierwsze uderzenia
Ofensywa rozpoczyna się od ostrzału artyleryjskiego Commonwealthu na pozycje prokonfederackie w Milton i Old Olympia. Pociski niszczą barykady „Sea Snakes” w historycznej dzielnicy handlowej Milton. Shadow Company odpowiada precyzyjnym atakiem rakietowym na stanowisko dowodzenia „Steel Sentinels” w Oldclock, niszcząc radiostację i zabijając 12 żołnierzy.
W Liberburg, „Felt’s Wolves” próbują przełamać linie „Olympia Guardians” na wschodnich przedmieściach. Dochodzi do walki wręcz. Sierżant William Sunwell z lokalnej milicji prokonfederackiej opisuje: „
Strzelałem do chłopaka, z którym chodziłem do szkoły. Płakał, gdy naciskałem spust.”
11 czerwca 2025 – Dzień Pierwszy
Godz. 02:00 – Natarcie pancerne Commonwealthu
Z Hammerburga wyrusza kolumna 9th Rapid Response Division, wspierana przez 20 czołgów „Iron Vanguard” i transportery opancerzone. Celem jest przełamanie linii Whiteoak Guard i zajęcie mostów w Whiteoak. Whiteoak Guard, wspierana przez „Black 17”, niszczy 3 czołgi za pomocą wyrzutni przeciwpancernych „Viper’s Sting”.
W New Port, kawaleria powietrzna „Steel Sentinels” przeprowadza desant helikopterowy, próbując zdobyć portowe magazyny. „Sea Snakes” odpowiadają ogniem moździerzy, zmuszając lojalistów do odwrotu. Cywil Michael Travers, mieszkaniec New Port, ukrywa się w piwnicy: „
Słyszę eksplozje. Moje dzieci płaczą, a ja nie wiem, czy przeżyjemy noc.”
Godz. 06:00 – Kontratak prokonfederacki w Milton
„Felt’s Wolves” i Shadow Company przejmują skrzyżowanie Milton–Westgate. Improwizowane pojazdy techniczne „Arcadia’s Wrath” spychają „Dominion” Battalion w głąb dzielnicy. Kapitan Harlan Isaac, ranny w walce, traci kontrolę nad oddziałami. Szeregowy Commonwealthu, James Carter, płacze: „T
o był mój brat po drugiej stronie barykady. Dlaczego nas zmuszają do tego?”
W Old Olympia, „Sea Snakes” urządzają zasadzkę na konwój zaopatrzeniowy „Olympia Guardians”. Ciężarówki eksplodują, a dym unosi się nad miastem. Lokalna mieszkanka, Emily Ruiz, mówi: „
Moje miasto to ruiny. Nie ma już nadziei.”
Godz. 12:00 – Kryzys humanitarny
Walki paraliżują miasta. W Flowerhill, szpitale polowe są przepełnione. Pielęgniarka Clara Monroe mówi: „
Amputujemy bez znieczulenia. Żołnierze błagają o śmierć.” W Smallvillage, cywile, jak rodzina Thompsonów, uciekają, ale drogi są zablokowane. Organizacji humanitarnych nie wpuszczono, obie strony obawiają się wykorzystania przerwy w walkach.
Godz. 18:00 – Punkt zwrotny w Liberburg
W Liberburg, „Felt’s Wolves” zajmują główny rynek, wywieszając flagę Konfederacji na ratuszu. Commonwealth odpowiada atakiem lotniczym helikopterów „Sky Reapers”. Barykady „Arcadia’s Wrath” płoną, ginie 30 bojowników. Cywilka Anna Delgado, mieszkanka Liberburga, lamentuje: „
Straciłam syna w tym szaleństwie.”
W Whiteoak, Whiteoak Guard odpiera natarcie „Iron Vanguard”, ale traci 200 ludzi. Mosty pozostają pod kontrolą prokonfederacką.
Przemówienie Alexandry Novak (11 czerwca 2025, Old Olympia, transmitowane na żywo)
Stojąc na gruzach ratusza w Old Olympia, otoczona żołnierzami „Steel Sentinels” i „Olympia Guardians”, Alexandra Novak zwraca się do narodu:
„
Obywatele Wspólnoty, bracia i siostry! Stoję przed wami w sercu naszej ukochanej New Olympii, wśród ruin, które są świadectwem zdrady i chaosu sianego przez Marka Felta i jego buntowników. Wspólnota jest jedna – niepodzielna, zbudowana na jedności, nie na podziałach! Felt obiecuje wolność, ale przynosi tylko krew, cierpienie i rozpad. Nie pozwolimy, by nasza ojczyzna stała się łupem uzurpatorów! Każdy z nas – żołnierz, matka, robotnik – ma obowiązek bronić tego, co nas łączy. Wzywam was: stańcie z nami, odrzućcie kłamstwa secesjonistów i walczcie o przyszłość, w której nasze dzieci będą żyły w pokoju. Za Wspólnotę! Za New Olympię! Za jedność!”
Przemówienie, transmitowane przez drony nad miastami, wywołuje mieszane reakcje – lojaliści w Oldclock i New Port wznoszą okrzyki, ale w Liberburgu nagranie jest zagłuszane przez megafony prokonfederackie.
Tragedia w Konwoju Cieni
Mark Felt – pierwszy prezydent Konfederacji – nie żyje
11 czerwca 2025 | Biuro Informacji Narodowej – New Olympia
Z głębokim żalem informujemy, że w dniu 11 czerwca 2025 roku, w godzinach porannych, w wyniku ostrzału rakietowego w sektorze Blackroad, zginęli Mark Felt, Pierwszy Prezydent Konfederacji Stanów Arcadii, oraz jego żona Margarett Felt.
Konwój ewakuacyjny, którym podróżowali, został zaatakowany w trakcie przejazdu z Oldclock do oblężonej New Olympii. Według informacji operacyjnych, siły lojalistyczne Commonwealthu przeprowadziły zmasowany atak rakietowy na kolumnę oznaczoną jako cywilno-humanitarna. Trzy z sześciu pojazdów zostały trafione bezpośrednio. W ataku zginęło łącznie 19 osób, w tym 5 członków ochrony osobistej Marka Felta.
Mark Felt miał 67 lat. Był architektem idei konfederacyjnej, pierwszym wybranym głową państwa i symbolem niezależności Arcadii. Od początku obecnego konfliktu apelował o dialog i jedność. W ostatnich tygodniach przewodził wysiłkom na rzecz zjednoczenia Wspólnot i Stanów pod dawnym sztandarem Konfederacji.
Jego żona, Margarett, była obecna u jego boku w czasie wszystkich kluczowych momentów historii Arcadii. Działała jako opiekunka rannych i patronka cywilnych struktur oporu.
„
Straciliśmy nie tylko człowieka. Straciliśmy latarnię, która prowadziła nas przez mrok. Ale jego światło nie zgaśnie.”
— Tymczasowa Rada Narodowa Konfederacji
Ciała zostały przewiezione w tajemnicy do nieujawnionej lokalizacji. Ceremonia pogrzebowa odbędzie się w momencie, gdy sytuacja operacyjna pozwoli na bezpieczne zebranie delegacji państwowych.
Flagi Konfederacji zostają opuszczone do połowy masztu na siedem dni. Oddziały wojskowe otrzymały rozkaz zachowania dwugodzinnego milczenia radiowego w hołdzie.
Nie umarł – przeszedł do legendy.
Mark Felt (1958–2025)
Margarett Felt (1960–2025)
Transmisja przychodząca: State of New Olympia....
FIGHT!!!!!