Mundury, oporządzenie i wyposażenie.

Moderator: Piotr de Zaym

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Mundury, oporządzenie i wyposażenie.

Post autor: Ronon Dex »

W tym temacie chciałbym uzgodnić wszelkie kwestie dotyczące umundurowania oraz żołnierskiego oporządzenie i wyposażenia.

Zacząć musimy od kwestii barw umundurowania - bo potem kolejną kwestią będą już rodzaje mundurów, elementy oporządzenia i wyposażenie przydzielane żołnierzom. Jednak najpierw trzeba wybrać sam wzór kolorystyczny.

Na wstępie odrzuciłem wszystko to co już gdzieś jest użyte... oczywiście wg mojej wiedzy.

1. Niemiecki Flecktarn i jego odmiany - Anastasia Windsachen używa ich w Voxlandzie.
2. Kamuflaże brytyjskie - jak wyżej, Anastazja wprowadziła je do Gwardii Palatynatu Leocji.
3. Mundurów w barwach japońskich używa Nan Di.
4. Tigerstripe (i jego odmiany kolorystyczne) są stosowane w Gwardii Oceanii Leockiej.
5. CADPAT (w trzech odmianach) "zarezerwowałem" sobie dla Wolnej Floty.
6. Odrzuciłem wszelkie "camo" amerykańskie - jako zbyt "oklepane".

Moja propozycja jest taka:

Obrazek

Dwa typy umundurowania, dla formacji lądowych i załóg okrętów - oparte na w sumie chyba mało znanym (powszechnie) kamuflażu chińskim. Dokładnie to wzór 07 w odmianach "uniwersalny" (type 07 universal) i "miejski" (type 07 - urban).

Daje to ładny zestaw dla tych co na ladzie i tych co na morzu. W sumie z tego co opisywano to Wyspa Św. Małgorzaty przypomina nieco Wyspy Kanaryjskie, a więc barwy chyba pasują - zieleń, piasek, skały.

Oczywiście rozpatrywałem też inne warianty - wrzucam bo może władze będą miały jednak inny niż ja pomysł:

Obrazek
od lewej digitale: chorwacki, US Marpat, turecki, rosyjski

Obrazek
od lewej: syryjski, francuski, dawny jugosłowiański (z 1989) i czeski (vz.95)

Obrazek
od lewej: Australijski i jednobarwne - ranger green, olive i navy

Obrazek
Multicamy - wzorowane na amerykańskich, ale to wariacje fikcyjne.

Obrazek
CADPAT - kanadyjskie digitale - ale te sobie wdrażam do Wolnej Floty.

Obrazek
Bardziej rozbudowany chiński zestaw, ale osobiście niespecjalnie podobają mi się XIngkongi (dwa pierwsze z lewej).

Dlatego głosuję na te dwa type 07 (pierwsza ilustracja) - w sumie narracyjnie coś w tym jest, bo przybyłem z Nan Di czyli takich w moim dawnym zamyśle mikronacyjnych Chin, ale to wyewoluowało w innym kierunku i dzisiaj to już widzę nawet jakieś estońskie nawiązania językowe tam są. Pewnie dlatego tam wygrały japońskie wzory, a nie chińskie.

No to przywiozłem je na Wyspę Św. Małgorzaty... :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Re: Mundury, oporządzenie i wyposażenie.

Post autor: Karol Keane »

Mnie najbardziej widzi się francuski! Ciekawe, jak wygląda w wersji Navy, bo reformę nowalską też trzeba będzie zrobić.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 13 kwie 2025, 21:16 Mnie najbardziej widzi się francuski! Ciekawe, jak wygląda w wersji Navy, bo reformę nowalską też trzeba będzie zrobić.
W sumie to niewiele krajów w realu wprowadziło odrębne wzory kamuflażu dla marynarzy tak jak (bardziej znane) US Navy czy JMSDF (Japonia) lub Chiny. Te ostatnie naprawdę używają w marynarce type 07 "Ocean" - ale od "Urban" niewiele się różni. Jest nieco więcej niebieskiego i zamiast ciemno szarego jest taki jasny brąz czy beż. Moim zdaniem "Urban" (używany w Chinach też przez siły powietrzne) wygląda lepiej, ale to i tak bez znaczenia bo w modzie do Army3 jest tylko "Urban" - nie "Ocean", a przerabianie tego od zera na inny wzór (w tym własny) to zbyt dużo roboty (każdy mundur ma kilkadziesiąt elementów w tym, różne mundury, sporo kamizelek, plecaków oraz czapki i pokrowce na hełmy) by nad tym ślęczeć godzinami (robiąc to na białym paintkicie, dopasowując szycia i kieszenie) dla paru wizualizacji w mikro. Ograniczę się więc do zastąpienia flag realowych (lub tych fikcyjnych z gry) - mikronacyjnymi.

Francuskie "camo" ma swój urok... taki woodland, ale nie "oklepany" jak amerykański, w którym jeszcze przecież biega pół "trzeciego świata". Francuski woodland ma odmianę pustynną, a marynarka? Po prostu jednolity granatowy.

W sumie jeśli chcesz to mogę zarezerwować ten francuski dla Nowalu. Bo jak siądę do wstawiania flag i emblematów to mogę i nowalski zrobić. Tylko na musisz mi flagę i emblematy podesłać... wiem, że kiedyś, gdzieś pokazywałeś, ale nie pamiętam gdzie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Tak, francuski byłby w sam raz dla Nowalu! Wieczorem odezwę się, bo teraz trzeba pójść pracować dla ojczyzny.
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 15 kwie 2025, 04:15 Tak, francuski byłby w sam raz dla Nowalu!
OK. Masz "rezerwację"...
Karol Keane pisze: 15 kwie 2025, 04:15 bo teraz trzeba pójść pracować dla ojczyzny.
Ja dzisiaj wolne to przygotuję też dla Ciebie te uniformy, bo samo wstawianie flag to łatwa robota, najwięcej dłubanki i czasu to przygotowanie plików i potem ponowne ich wstawianie do gry.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Piotr de Zaym »

Te wszystkie rodzaje kamuflażu nie są oczywiście aż tak bardzo odmienne, bo przecież być nie mogą. Problemem będzie raczej mundur wyjściowy.
I tak, pierwsza wersja chińska jest jak najbardziej OK. Pełna zgoda, przyjmujemy.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr de Zaym pisze: 15 kwie 2025, 12:18 Te wszystkie rodzaje kamuflażu nie są oczywiście aż tak bardzo odmienne, bo przecież być nie mogą.
To trochę jak w tym memie o rozróżnianiu kolorów przez kobiety i mężczyzn... :lol:

Dla niektórych to wszystko jest podobne, widzą mało różnic, a inni dostrzegają mnogość wzorów kamuflażu i spore różnice miedzy nimi.

Wszystko zależy od tego czy danym tematem jesteś jakoś zainteresowany czy nie... jak się ktoś czymś niespecjalnie interesuje to nie dostrzega wielu różnić i widzi tylko podobieństwa. Tak będzie z mundurami, bronią (w końcu dla osoby niezainteresowanej "te karabiny to wszystkie podobne") i wieloma innymi rzeczami.

To trochę tak jak dla mnie - osobnika, który ma stosunek do samochodów osobowych zupełnie bezemocjonalny (to tylko przyrząd, narzędzie - takie jak pralka czy zmywarka i jego obsługa nie budzi żadnych emocji) to wszystkie samochody są w sumie podobne... rozróżniam tylko układy (sedan, hatchback, kombi itp.) oraz rozpoznaję typy tylko takich jakie mam lub kiedyś miałem.
Piotr de Zaym pisze: 15 kwie 2025, 12:18 Problemem będzie raczej mundur wyjściowy.
Tylko takim problemem, że wizualizacje trzeba będzie zrobić jako płaski obrazek/rysunek. Bo w przeciwieństwie do umundurowania polowego, oporządzenia i broni, które można zrobić na bazie modyfikacji gier komputerowych, a więc na przestrzennych postaciach i w różnych sytuacjach - nie znam niczego gdzie można by kombinować mundury wyjściowe. Trzeba to po prostu narysować...

Piotr de Zaym pisze: 15 kwie 2025, 12:18 I tak, pierwsza wersja chińska jest jak najbardziej OK. Pełna zgoda, przyjmujemy.
No i OK... mamy jakiś początek.

W takim razie mogę przystąpić do kompletowania stosownych zestawów dla naszych żołnierzy. Oznakowanie już wrzuciłem:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Oglądam to na spokojnie, nigdzie nie śpieszy mi się i dalej widzę francuski najwyżej w swoim postrzeganiu! Tak, to jest już wybór!
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Piotr de Zaym »

Oczywiście, że wizualizacje mundurów wyjściowych - płaskie! Szukam czegoś interesującego, nie jest łatwo, ale Ameryka Łacińska może...
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr de Zaym pisze: 15 kwie 2025, 21:24 Oczywiście, że wizualizacje mundurów wyjściowych - płaskie! Szukam czegoś interesującego, nie jest łatwo, ale Ameryka Łacińska może...
Kiedyś robiłem dla Bialenii i Leocji totalnie od podstaw... tutaj zachowane na stronie archiwalnej RB.

W wolnej chwili możemy to powtórzyć na Wyspie. Ale mundury wyjściowe to coś chyba trochę na potem, po ogarnięciu polowych, wyposażenia, oporządzenia i indywidualnego uzbrojenia... przecież "wyjściowe" nie mają kompletnie znaczenia dla wartości bojowej żołnierzy i sił zbrojnych, podlegają prawom na zasadzie "ładne", a nie funkcjonalne - czyli to taki ozdobnik, który oczywiście z czasem stworzymy, oczywiście po załatwieniu spraw ważnych.
Piotr de Zaym pisze: 15 kwie 2025, 21:24 ...ale Ameryka Łacińska może...
Ciekawe są chilijskie, ale ze zrozumiałych względów mają spore wpływy pruskie (a odnoszę wrażenie, że Tobie to przeszkadza?). Mnie osobiście podoba się idea zastosowania hełmów paradnych - oczywiście są to lekkie, nieużytkowe nakrycia głowy wykonane z tworzyw sztucznych.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Siły Zbrojne i inne służby.”