Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
Istnieje różnica między opisaniem planety z innego układu planetarnego, a usypywaniem wielkich lądów na opisanej już planecie...
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Oj spokojnie, toż to tylko memAndżej-chan pisze: 10 lis 2024, 08:40 Istnieje różnica między opisaniem planety z innego układu planetarnego, a usypywaniem wielkich lądów na opisanej już planecie...
Również uważam, że mapa jest mało realistyczna, jednak cieszmy się tym co mamy.
btw. Czy na aktualnej planecie nie można przyjąć, że pory roku są wszędzie takie same? Ciężko byłoby ulokować wszystkie kraje na równiku, więc takie podejście chyba by było łatwiejsze?
Sheldon Anszlus Robingren
Nie.
W każdym razie jeśli tworzylibyśmy (nie koniecznie w najbliższej przyszłości), nowy świat to warto też się zastanowić co jeszcze (oprócz sensownej geografii) chcielibyśmy zmienić względem obecnej planety. Tak żeby mogła to być planeta naszych marzeń. No i fajnie (skoro polityka wymiera), jakby świat przedstawiony miał jakiś sens. Chyba, że przez NARRACJĘ rozumiemy tylko opowieści o tym jak poszliśmy na bal albo do burdelu -(na to też jest oczywiście miejsce).
Z mojej strony - dobrze jakby twory o podobnej (mniej więcej) narracyjnej kulturze lokowały się w pobliżu siebie (w sensie państwa pseudo-niemieckie koło państw pseudo-niemieckich). Tak żeby móc tutaj ułożyć w miarę sensowną historię-fabułę. Próbowałem coś ułożyć w mojej głowie (dla Winkulii), ale no - straciłem chęć do usensownia czegoś co i tak nie będzie mnie do końca satysfakcjonować.
Można by też wtedy współpracować przy pisaniu tych opowieści na jakiejś wyższej płaszczyźnie. Bo teraz generalnie każde państwo pisze (jeśli pisze) swoje narracje pseudo-historyczne samo dla siebie (może teraz już nie koniecznie, przynajmniej na Nordacie) - oczywiście do pewnego stopnia zawsze to będzie, i nie jest to złe. Ale fajnie jakby chociaż były tutaj jakieś wspólne (pseudo)fakty dziejowe.
Wiadomo też, żeby dobrze, żeby te państwa były mniejsze. Zdaje się, że w przeszłości nie zdawano sobie do końca sprawy ze skali. Winkulia jest na przykład za duża - wątpie, żeby wynikało to z megalomanii twórcy - po prostu takie było wolne miejsce na mapie KiKu (w mirkorzeczywistości... no nie koniecznie), a rozmiar był zbliżony do innych państw regionu.
Można by się zastanowić czy potrzeba nam tyle państw (ile mamy teraz). Nie wierzę w powstanie jednego państwa światowego (zawsze będą jakieś nierozwiązywalne różnice wartości), ale chciałbym pomarzyć o co najmniej dwóch-trzech państw z kilkunastoma obywatelami (i aktywną polityką...). Przestrzeń dla państw mniejszych (w tym mikro-mikronacji) również będzie.
Myślę też o jednej rzeczy, ale muszę jakoś jeszcze ubrać tą myśl w słowa.
Mam nadzieję, że udało mi się przelać strumień światomości w chociaż trochę czytelną formę.
Samo w sobie tworzenie takiej "idealnej planety" jest już ciekawe i może faktycznie warto się nad tym pochylić.Burek pisze: 14 lis 2024, 20:43 W każdym razie jeśli tworzylibyśmy (nie koniecznie w najbliższej przyszłości), nowy świat to warto też się zastanowić co jeszcze (oprócz sensownej geografii) chcielibyśmy zmienić względem obecnej planety. Tak żeby mogła to być planeta naszych marzeń. No i fajnie (skoro polityka wymiera), jakby świat przedstawiony miał jakiś sens.
Myślę, że to sprawa wtórna... bo stworzenie (z sensem) takiej nowej planety to wyzwanie na dłuższy czas. Jeżeli ją stworzymy to już dalsza kwestia czy i ile osób chciałoby się przenieść do "nowego świata", a co za tym idzie ile, jakie i jak duże państwa by tam powstały.Burek pisze: 14 lis 2024, 20:43 Wiadomo też, żeby dobrze, żeby te państwa były mniejsze. [...]
Można by się zastanowić czy potrzeba nam tyle państw (ile mamy teraz).
- Prokrustir I Siwy
- Kontakt:
@Ronon Dex
Zwracam się z prośbą o naniesienie na mapie Pollinu nowego państwa - Królestwa Gamelland.
Poniższa mapa przedstawia wyspę w Polarktyce na zachód od Lumerii. (Wyspę albo i nie wyspę - w KIK łączyła się ona z większym lądem w kierunku północnym).
Tereny które według naszej najelepszej wiedzy kontrolujemy zostały zaznaczone na kolor pomarańczowawy.
Mam nadzieję, że sprawa nie będzie budziła zbędnych kontrowersji.
Zwracam się z prośbą o naniesienie na mapie Pollinu nowego państwa - Królestwa Gamelland.
Poniższa mapa przedstawia wyspę w Polarktyce na zachód od Lumerii. (Wyspę albo i nie wyspę - w KIK łączyła się ona z większym lądem w kierunku północnym).
Tereny które według naszej najelepszej wiedzy kontrolujemy zostały zaznaczone na kolor pomarańczowawy.
Mam nadzieję, że sprawa nie będzie budziła zbędnych kontrowersji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prokrustir I Siwy
Król Gamellandu
Król Gamellandu
Proszę o podanie linku do miejsca informatycznego gdzie funkcjonuje Królestwo Gamelland... mile widziana również garść informacji o tym kraju.Prokrustir I Siwy pisze: 16 lis 2024, 00:52 Mam nadzieję, że sprawa nie będzie budziła zbędnych kontrowersji.
- Prokrustir I Siwy
- Kontakt:
Niech wasze drzewa pną się do nieba !Ronon Dex pisze: 16 lis 2024, 06:06 Proszę o podanie linku do miejsca informatycznego gdzie funkcjonuje Królestwo Gamelland... mile widziana również garść informacji o tym kraju.
Miejsce informatyczne to strona, forum oraz Discord.
Trochę informacji zebrałem na forum Palatynatu Leocji celem przystąpienia do Rodziny Stempla.
tutaj
Prokrustir I Siwy
Król Gamellandu
Król Gamellandu
Przyznam, że w każdej innej sytuacji jednoosobowe i dopiero co powstałe państwo budziłoby jakieś kontrowersje czy już nanosić czy trochę zaczekać...Prokrustir I Siwy pisze: 16 lis 2024, 22:34 Mam nadzieję, że sprawa nie będzie budziła zbędnych kontrowersji.
[...]
Miejsce informatyczne to strona, forum oraz Discord.
Trochę informacji zebrałem na forum Palatynatu Leocji celem przystąpienia do Rodziny Stempla.
tutaj
Ale widzę naprawdę ładnie przygotowaną stronę (proszę ewentualnych oponentów tego stwierdzenia o wzięcie pod uwagę, że to kwestia gustu - ale wkład pracy jest widoczny), kompleksowe podejście do tematu (symbolika itp.) oraz co najważniejsze wybranie całkowicie porzuconego OBPP i znikoma ilość pikseli na początek. Mnie to przekonuje.
Będzie na mapie przy najbliższej aktualizacji... wewnętrznie już sobie naniosłem, czekam tylko czy jeszcze jakiś zmian na mapie nie będzie trzeba dorzucić.
Życzę powodzenia w rozwoju nowego kraju i pewnie (jako mieszkaniec i zarządca wyspiarskiej Oceanii Leockiej) wybiorę się tam w zapoznawczą podróż jak tylko znajdę wolny czas.
- Prokrustir I Siwy
- Kontakt:
Niech Wasze samoloty mkną coraz szybciej!
Dziękuję za gościnne przyjęcie i zapowiedź oznaczenia Królestwa na mapie. Ograniczenie się to stosunkowo niewielkiej powierchni niesie pewne ryzyko ale licze na to, że w świetle prowadzonych dyskusji postaramy się by w regionie lokowały się państwa o podobnej kulturze. Wszystko począwszy od domeny wikingowie.org jest ukierunkowane na to, że Gamelland nie jest tutaj najważniejszy. Biorąc przykład z niedoścignionego Bastionu, liczę na powstanie innych wikińskich państw o różnym statusie. Ale zabieg ten umożliwia również samoistne przeobrażanie się Gamellandu. Liczę na naturalny, lub wymuszony, dynamizm terytorialny.
Dziękuję za gościnne przyjęcie i zapowiedź oznaczenia Królestwa na mapie. Ograniczenie się to stosunkowo niewielkiej powierchni niesie pewne ryzyko ale licze na to, że w świetle prowadzonych dyskusji postaramy się by w regionie lokowały się państwa o podobnej kulturze. Wszystko począwszy od domeny wikingowie.org jest ukierunkowane na to, że Gamelland nie jest tutaj najważniejszy. Biorąc przykład z niedoścignionego Bastionu, liczę na powstanie innych wikińskich państw o różnym statusie. Ale zabieg ten umożliwia również samoistne przeobrażanie się Gamellandu. Liczę na naturalny, lub wymuszony, dynamizm terytorialny.
Prokrustir I Siwy
Król Gamellandu
Król Gamellandu
Czekam do niedzieli na inne ewentualne poprawki... potem czyli pewnie w poniedziałek zrobię aktualizację mapy.