Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Andżej-chan pisze: ↑20 sie 2024, 13:15
No generalnie usypywanie dużych lądów w centrum mikroświata jest mało realistyczne.
W sumie cały mikroświat to jest "tak sobie" realistyczny...
Inna sprawa, że gdybyśmy się uparli i pogrzebali w starych mapach to i w tej okolicy doszukamy się jakiegoś "zapomnianego lądu" na mapach Pel Nandera - w zasadzie nie jednego... zerknij sobie na naszą stronę i na mapy z 2009, 2010 i 2012.
W miejscu, które sobie wybrali okresowo było coś zwane najpierw "Wilkinią", a potem "Ciemnogrodem". Państwowość zaznaczano w 2009-2010, ale w 2012 już OBPP.
Kształt inny od postulowanego Kompasu, ale wielkość podobna i miejsce prawie to samo... Skoro można było zmodyfikować linię brzegową Nordaty (na skutek jakiejś narracyjnej katastrofy) i jakoś to "przełknęliśmy" to transformacja tego lądu na kształt dopasowany to kształtu Kompasu też chyba ujdzie. W każdym razie historycznie jakiś ląd tam był, czy nie "usypujemy", a odtwarzamy w zmodyfikowanej formie (ale żywej przynajmniej) to co swego czasu "wygumkował" ten nieszczęsny KIK.
W sumie swego czasu nie odtworzyłem wszystkiego, co było dawniej... bo niektóre elementy były ze sobą nawet sprzeczne, ale w każdym razie tam gdzie chce się ulokować Kompas to akurat nie było pustki... w sumie to ta wyspa tam była starsza od Vaarlandu.
Tak naprawdę to wyspę nieco przeoczyłem... Te narośla Orientyki i Sambaafryki pominąłem, bo w późniejszych czasach oba kontynenty ustaliły swoje kształty w praktyce działania krajów, ale dawna Wilkinia była przecież starsza, dawniej samodzielna i chyba to jednak mój błąd, że jej nie naniosłem i niesłusznie pominąłem tak jak te "narośla". Można to "naprawić" teraz poprzez Kompas... niby w innym kształcie, ale za to z funkcjonującymi, choć specyficznymi mikronacjami.
No dobrze, trochę mnie nie było ale pora się za to wziąć. Tutaj dam jakąś historie Cesarstwa, ale na początku taką troszkę propagandową, pół prawdziwą.
W nie tak odległych czasach istniało pięć państw: Cesarstwo Sosnos, Imperium Kogalijskie, Republika Narorska, Związek Radzieckich Komun Ludowych oraz Owidzka Republika Ludowa. Państwa te były swoimi sojusznikami i wiernymi przyjaciółmi, wspierającymi się nawzajem militarnie i gospodarczo. Wtedy też pierwszy Cesarz Sosnos, DarkTanker Von Ofterdingër, uznał że to nie wystarcza. "Dlaczego tak potężne narody, a w dodatku uważające się za braci, nie mają tworzyć jednego państwa?" pomyślał. I wdrożył swój plan w życie. Dlatego 5 kwietnia, bieżącego roku zjednoczył ze sobą pierwsze państwa - Sosnos i Narorie. Pod nazwą tego pierwszego, dalej działał.
Dokładnie miesiąc później, Towarzysz Drenin postanowił wcielić swe państwo do struktur zjednoczonych wcześniej państw, więc ZRKL stało się częścią Cesarstwa Sosnos.
23 maja, naród Kogalijski przyjął pod swe skrzydła Owidzką Republike Ludową i utworzył protektoriat Owidzki, co spowodowane było śmiercią Wodza Owidza, Vladimira Ciszkova.
Był to okres wielkich zmian, lecz to nie wszystko. 6 czerwca doszło do ostatecznego zjednoczenia. Imperium Viror (Kogalia) i Cesarstwo Sosnos ustaliły że stworzą nowe państwo, pod wodzą Cesarza DarkTankera - Cesarstwo Zielone. Nazwa ta jest nawiązaniem do ziem, na których się Cesarstwo znajduje - głównie ziem Zielonych.
No to teraz pora na coś bardziej prawdziwego. Pominę daty, gdyż są takie same.
Sosnos, Naroria, Kogalia, Owidz, oraz 3 państwa które nie utworzyły z nimi Cesarstwa Zieleni - Rintar, Berengaria i Kongerwencja Taiwańska - stworzyły sojusz zwany Konfederacją Renardzą. Na początku sama Konfederacja miała być jednym państwem, lecz mimo zapisów w konstytucji podpisanej przez wszystkich władców, to tak właściwie nie działało i Konfederacja tak właściwie pozostawała sojuszem. Chcieliśmy stworzyć przeciwwagę dla północy kompasu, czyli Osieka i Niebieskiej. Nasze relacje z północą się pogarszały, niestety nie tylko politycznie, ale też prywatnie. Część osób uważała że Piwski będący Arcybiskupem Osieka i administratorem który miał największy wpływ na kompas działa mocno na swoją korzyść. Czy słusznie, nie mi oceniać. Z biegiem czasu członkowie Konfederacji zaczęli się wykruszać z życia na Civesie, nie tylko z wyżej podanego powodu, ale także z braku czasu i chęci, czy z powodów życia prywatnego, choćby studiów. Pierwszy odpadł Marszałek Narori, Kotuł, który pracował nad nowym systemem wojennym dla serwera. Oddał swe państwo Sosnos, jako iż już przed Konfederacją mieliśmy bardzo dobre stosunki, a w dodatku byliśmy sąsiadami. Jakiś czas później, Zerti (Towarzysz Drenin) nie opuścił kompasu, ale zdecydował że jego państwo nie zachwyca aktywnością, a że z nami także miał dobry kontakt, postanowił oddać swe ziemie nam. Stanisław, Wódz Owidza, nadal pozostawał aktywny, ale postanowił się złączyć z Kogalią. Wtedy także w tym państwie rozpoczęły się zmiany ustroju, zostało stworzone Imperium Viror. Zjednoczyły się także Berengaria i Rintar, tworząc Cesarstwo Nowego Fioletu. 6 czerwca został opublikowany dokument łączący Imperium Viror i Cesarstwo Sosnos w Cesarstwo Zieleni. Było to już planowane dużo wcześniej, tylko nie było daty. Ostateczna decyzja zapadła, kiedy szeregi kompasu opuścili Fegel i Gambek, którzy byli najważniejszymi osobami w Kogali. Ten pierwszy, przez swe niekoniecznie miłe uczucie do Osieka, a ten drugi przez życie prywatne. Choć nie jest pewne czy Gambek opuścił serwer na stałe, to jednak go opuścił, więc Imperium trafiło do Sosnos.
Nie wiem czy to wystarczy, bo jak patrze to się raczej marnie prezentuje w porównaniu do tego co widziałem. No ale to w razie czego będzie można rozpisać itp. Prosiłbym aby mi Pan wskazał czy taki styl opisu pasuje, czy nie powinien być bardziej oficjalny, czy jakoś ogólnie inaczej. Co do stylu państwa, to jesteśmy bardzo zmilitaryzowani, ale jeżeli chodzi o wygląd miast itp. to to jest dosłownie zlepek chyba wszystkiego co było po 1800 roku. Historie można by pewnie pewnie powiększyć wstecz, ale patrząc na to ile państw wchodzi w Zieloną, mogłoby się to zupełnie nie łączyć, a dużej ilości wydarzeń nie byłem także świadkiem, co jest szczególnym utrudnieniem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Eddie der Schneider pisze: ↑20 sie 2024, 23:17
Historie można by pewnie pewnie powiększyć wstecz, ale patrząc na to ile państw wchodzi w Zieloną, mogłoby się to zupełnie nie łączyć, a dużej ilości wydarzeń nie byłem także świadkiem, co jest szczególnym utrudnieniem.
To prawda, JCM Darktanker w sumie był świadkiem zdarzeń niemalże od samego początku Cives, więc może by pomógł tutaj co nieco z informacjami. W razie czego mogę również pomóc na tyle ile pamiętam, ale jak coś, to prywatnie i nieoficjalnie.
Zamieszczam też flagę Cesarstwa Zielonego, gdyby była potrzebna bez motywu "materiałowej" flagi:
Eddie der Schneider pisze: ↑20 sie 2024, 23:17
No dobrze, trochę mnie nie było ale pora się za to wziąć.
Jakbym tak dostał jeszcze jakiś prosty schemat Cesarstwa Zielonego, jako ilustrację lub/i kilka ładnych screenów z widokami z Cesarstwa to zaraz siadam i robię stronę Waszego Państwa.
Dzień dobry miło mi tutaj gościć, Jestem Cesarzem Cesarstwa Zielonego. Póki co wszystkie sprawy Cesarstwa załatwia mój radca prawny Eddie der shneider i bardzo dobrze mu wychodzi.Mnie teraz niestety nie ma w domu nie nie mam za dużo wolnego czasu ale jak już wrócę będę aktywny
Dark Tanker pisze: ↑21 sie 2024, 21:06
Dzień dobry miło mi tutaj gościć, Jestem Cesarzem Cesarstwa Zielonego. Póki co wszystkie sprawy Cesarstwa załatwia mój radca prawny Eddie der shneider i bardzo dobrze mu wychodzi.Mnie teraz niestety nie ma w domu nie nie mam za dużo wolnego czasu ale jak już wrócę będę aktywny