Przyjąłem do wiadomości. Aktualizacja będzie niebawem - po ustaleniu spraw związanych z nowym kształtem i położeniem Kompasu.Piotr Jankowski pisze: 21 sie 2024, 11:36 Uprzejmie informuję, iż RLS (Republika Ludowa Szczęścia) zmieniła nazwę na "Beatudzka Republika Demokratyczna" (BRD).
Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Anastasia Windsachen • Stempel
- Kontakt:
Ze strony VIK (Joahim i ja) mogę zgłosić jedynie zastrzeżenie, co do lokacji. Troszeczkę ta nowo usypana/na nowo odkryta i dosypana wyspa blokuje Sambanę od południa. Dodatkowo, co nas trapi to rozmiary... 1000x1000 km to 1 mln km2. Wedle wyliczeń w granicach błędu, Sambana ma ponad 1 100 000 km2 i zajmuje ona prawie 1/2 całego kontynentu. Ta niepozorna wyspa wygląda na strasznie wielką w porównaniu z okolicznymi rejonami.
Gdyby można było zasugerować zmianę kształtu, ale przy zachowaniu tej powierzchni lub przeniesienie pod/koło Orientyki?
Gdyby można było zasugerować zmianę kształtu, ale przy zachowaniu tej powierzchni lub przeniesienie pod/koło Orientyki?
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

No cóż... to jest istotne zastrzeżenie ze strony potencjalnego sąsiada.Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 15:52 Ze strony VIK (Joahim i ja) mogę zgłosić jedynie zastrzeżenie, co do lokacji. Troszeczkę ta nowo usypana/na nowo odkryta i dosypana wyspa blokuje Sambanę od południa.
Mi ta Sambana wyszła 1.200.000 km2, ale OK w granicach błędu... Kompas nie będzie miał powierzchni 1 mln km2, a sporo mniej - bo na części kwadratu nie ma lądu...Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 15:52Dodatkowo, co nas trapi to rozmiary... 1000x1000 km to 1 mln km2. Wedle wyliczeń w granicach błędu, Sambana ma ponad 1 100 000 km2 i zajmuje ona prawie 1/2 całego kontynentu. Ta niepozorna wyspa wygląda na strasznie wielką w porównaniu z okolicznymi rejonami.
Zmiana kształtu to raczej nie jest możliwa, bo oni to robią na bazie gry i ten kształt jest ich rzeczywistym.Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 15:52Gdyby można było zasugerować zmianę kształtu, ale przy zachowaniu tej powierzchni lub przeniesienie pod/koło Orientyki?
Co do zmiany wielkości to już musieliby się wypowiedzieć mieszkańcy Kompasu, bo to oni podali ten rozmiar.
Co do położenia to faktycznie jeżeli jest zastrzeżenie z sąsiadującego kontynentu to pewnie będzie trzeba proponowany Kompas przesunąć...
No to mamy problem... jest zastrzeżenie. Warunkiem jest Kompas na równik oraz wielkość, którą jakoś tam przeliczyliście z tej gry.Piwski Sroczyński pisze: 21 sie 2024, 00:31 Jeśli chodzi o położenie, tutaj część osób chciałaby widzieć Kompas większy i umiejcowiony centralnie. Niemniej wydaje się, że udało się wypracować kompromis wśród przeważajacej wielkości - Kompas na wschodzie. Byle przechodził przezeń równik.

Co do położenia nr 1 - jest zastrzeżenie Voxlandu (to albo się z nimi dogadacie, albo trzeba będzie przesunąć), na wszelki wypadek zostawiłem to pierwotne proponowane położenie, bo jest nieco "niżej" czyli dalej od kolonii Voxlandu.
Pozostają do wyboru położenia 2, 3 lub 4 - nie wydaje mi się, by były zastrzeżenia, ale zobaczymy jak wybierzecie któreś z nich.
Zawsze pozostaje położenie 0 (zerowe czy pierwotne) czyli tam gdzie obecnie - o ile nie będzie zastrzeżeń ze strony państw Wirtuazji.
- DarkKot h Gryf • Stempel
- Kontakt:
Chciałbym tylko nadmienić, że dystans z Voxlandu do Kompasu w najkrótszej linii będzie wynosił ponad 1000km.Ze strony VIK (Joahim i ja) mogę zgłosić jedynie zastrzeżenie, co do lokacji. Troszeczkę ta nowo usypana/na nowo odkryta i dosypana wyspa blokuje Sambanę od południa.
Dystans z jednego końca na drugi może i jest duży, ale Kompas jest pełen wód śródlądowych, które zajmują dużą jego powierzchnię.Dodatkowo, co nas trapi to rozmiary... 1000x1000 km to 1 mln km2. Wedle wyliczeń w granicach błędu, Sambana ma ponad 1 100 000 km2 i zajmuje ona prawie 1/2 całego kontynentu. Ta niepozorna wyspa wygląda na strasznie wielką w porównaniu z okolicznymi rejonami.
Zmiana kształtu jest niemożliwa, kompas ma swój ustalony kształt, jak każdy inny kontynent.Gdyby można było zasugerować zmianę kształtu, ale przy zachowaniu tej powierzchni lub przeniesienie pod/koło Orientyki?
DarkKot vijt Gryf-Draczyński,
Kanclerz Republiki Arawii
Kanclerz Republiki Arawii
- Piwski Sroczyński • Stempel
- Kontakt:
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij
Arcybiskup Osieka, Sługa Sług Bożych
- Kontakt:
Może i nie blokuje portów, ale nagle wyrasta wielki "kloc" pod kontynentem, który już estetycznie mocno wpływa na postrzeganie tego rejonu świata. To wyspa, która wygląda jak np. większość MAW po przyłożeniu.
Z tego, co pamiętam podczas ustalania mapy mikroświata to decydowaliśmy się nie usypywać nowych ziem. Małe wysepki jeszcze przechodzą, bo można je dobrze argumentować. Tutaj argument o odkryciu na nowo pelnanderskiej wyspy nie pasuje, bo pobliski kontynent nie jest opuszczony i zauważono by ją.
Jest dużo OBPP, które mimo rozumienia przeze mnie argumentu, że Minecraft jest kwadratowy, mapę macie kwadratową, można by przypasować pod kompas. Wystarczy wyliczyć powierzchnie i je ulokować na OBPP. Trzymajmy się poręczy, bo jednak umieszczenie tak dużej wyspy stanowić może niebezpieczny precedens.
Argument o wielkich państwach też można odrzucić, bo większość tych gigantów to stare państwa lub powstałe niedługo przed ustandaryzowaniem mapy, które i tak ledwo dyszą...
Wyjątkowość aktywności na tle Pollinu można podnieść jak ta aktywność objawi się poprzez posty na forum, a nie Discordzie.
Jednym słowem Voxland jako najbliższe państwo zgłasza sprzeciw wobec proponowanej lokalizacji przy obecnym kształcie i rozmiarach.
Z tego, co pamiętam podczas ustalania mapy mikroświata to decydowaliśmy się nie usypywać nowych ziem. Małe wysepki jeszcze przechodzą, bo można je dobrze argumentować. Tutaj argument o odkryciu na nowo pelnanderskiej wyspy nie pasuje, bo pobliski kontynent nie jest opuszczony i zauważono by ją.
Jest dużo OBPP, które mimo rozumienia przeze mnie argumentu, że Minecraft jest kwadratowy, mapę macie kwadratową, można by przypasować pod kompas. Wystarczy wyliczyć powierzchnie i je ulokować na OBPP. Trzymajmy się poręczy, bo jednak umieszczenie tak dużej wyspy stanowić może niebezpieczny precedens.
Argument o wielkich państwach też można odrzucić, bo większość tych gigantów to stare państwa lub powstałe niedługo przed ustandaryzowaniem mapy, które i tak ledwo dyszą...
Wyjątkowość aktywności na tle Pollinu można podnieść jak ta aktywność objawi się poprzez posty na forum, a nie Discordzie.
Jednym słowem Voxland jako najbliższe państwo zgłasza sprzeciw wobec proponowanej lokalizacji przy obecnym kształcie i rozmiarach.

- Piwski Sroczyński • Stempel
- Kontakt:
Umiejscowienie Kompasu o tych wymiarach w tym miejscu jest właśnie zajęciem obszaru znajdującego się tutaj w okolicach roku 2009. Wymazywanie OBPP przez KIK zostało uznane później za rzecz godną cofnięcia.
Także obszar ten, przywrócony po latach niebytu i przekształcony pod względem linii brzegowej do potrzeb nowych użytkowników, w zupełności odpowiada zaleceniom kierowanych przez Wasza Królewską Wysokość.
Stanowisko społeczności dotyczące miejsca położenia Kompasu jest jasne. Jeśli z tych czy innych przyczyn, zaznaczenie Kompasu w sposób odpowiadający rozumowi i godności mikronauty, a odpowiadający sensownym propozycjom dużej grupy członków społeczności Pollinu, nie będzie możliwe, to po prostu będziemy mieli do czynienia z niespójnością.
Tak jak dotychczas wielkość "realna", deklarowana przez społeczność, która tworzy dany obszar będzie niespójna z tym co będzie można zobaczyć na mapie globu. Stanie się coś strasznego? Nie. Niezgodność danych krajowych z mapami zawierającymi wiele kontynentów jest czymś występującym w przeszłości. Daje się z tym żyć. Pytanie : po co?
Także obszar ten, przywrócony po latach niebytu i przekształcony pod względem linii brzegowej do potrzeb nowych użytkowników, w zupełności odpowiada zaleceniom kierowanych przez Wasza Królewską Wysokość.
Stanowisko społeczności dotyczące miejsca położenia Kompasu jest jasne. Jeśli z tych czy innych przyczyn, zaznaczenie Kompasu w sposób odpowiadający rozumowi i godności mikronauty, a odpowiadający sensownym propozycjom dużej grupy członków społeczności Pollinu, nie będzie możliwe, to po prostu będziemy mieli do czynienia z niespójnością.
Tak jak dotychczas wielkość "realna", deklarowana przez społeczność, która tworzy dany obszar będzie niespójna z tym co będzie można zobaczyć na mapie globu. Stanie się coś strasznego? Nie. Niezgodność danych krajowych z mapami zawierającymi wiele kontynentów jest czymś występującym w przeszłości. Daje się z tym żyć. Pytanie : po co?
(-) Piwski Sroczyński h. Żmij
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Nie róbmy z map Pela Nandera jakiejś wyroczni. Nie były one akceptowane przez czołowe wówczas mikronacje. Nanderowi zarzucano nanoszenie wszystkiego bez zastanowienia i rozsądku. Bo granice rozsądku z pewnością istnieją. Zakładam (a przynajmniej chcę zakładać), że wyspa w kształcie obwarzanka otaczającego Sarmację nie zostałaby naniesiona. Podobnie chyba byłoby z Rzeczpospolitą Penisa i Obojga Jąder, gdyby tak chciała znaleźć się na mapie w deklarowanym przez siebie kształcie. Pytanie brzmi więc o granice tegoż rozsądku.
Leocja utworzyła bardzo malutką wyspę. Lumeria stworzyła wprawdzie wyspę dużą (ku mojemu niezadowoleniu, bo nie znoszę usypywania nowych lądów), ale na obrzeżach mikroświata. Mikronauci działający od lat zdają sobie sprawę, że *nie wypada* nadmiernie zmieniać kształtu lądów na Pollinie. Ba, nawet Nordata już zaprzestała zmieniania swojego kształtu.
Zachęcam do zastanowienia się i rozsądku. Nie chcemy chyba ponowienia sytuacji, gdy "poważne państwa" posługują się jedną mapą, a reszta ma swoją, na której może znaleźć się praktycznie wszystko... Pel Nander to był równy gość, ale nie jest raczej wzorem do naśladowania.
Leocja utworzyła bardzo malutką wyspę. Lumeria stworzyła wprawdzie wyspę dużą (ku mojemu niezadowoleniu, bo nie znoszę usypywania nowych lądów), ale na obrzeżach mikroświata. Mikronauci działający od lat zdają sobie sprawę, że *nie wypada* nadmiernie zmieniać kształtu lądów na Pollinie. Ba, nawet Nordata już zaprzestała zmieniania swojego kształtu.
Zachęcam do zastanowienia się i rozsądku. Nie chcemy chyba ponowienia sytuacji, gdy "poważne państwa" posługują się jedną mapą, a reszta ma swoją, na której może znaleźć się praktycznie wszystko... Pel Nander to był równy gość, ale nie jest raczej wzorem do naśladowania.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
- Kontakt:
Przywrócony po latach niebytu i przerobiony na bardzo mocno nieswoje podobieństwo. Gdyby to była wyspa jak u Pel Nandera to ok. Ale tutaj mamy do czynienia z wielkim kwadratem. Dodatkowo mapy tego autora mają również tylu krytyków, ile KIKowskie.
I nie mówmy tu o tym, że sensowna ilość to i terytorium, bo mamy taki Hasseland z główną wyspą, który przebija Kompas liczbą obywateli. Poza tym pojedynek na liczbę obywateli czy aktywność (gdzie pozaforumowa jest liczona tylko w przypadku zbiorczego Kompasu, a reszta państw nawet jak aktywna poza nim to ma liczoną tylko forumową działalność) jest tutaj niepotrzebny, bo to nie on jest wyznacznikiem Rozumu i Godności Mikronauty. Lokalizacje może i jest z nim zgodna, ale proponowany kształt urąga im bardzo mocno.
Podobnych argumentów nie podnoszono przy dodawaniu samego Osieka na mapę. Rozmiar i wygląd były sensowne. Obecny rozmiar i wygląd takie już nie są.
Dość powiedzieć, że tyle się mówi o pustych lądach, OBPP, a ciągle ktoś coś dosypuje. Powinniśmy temu powiedzieć w końcu dość. Jak kogoś boli rozmiar planety i mnogość mórz i oceanów to porozmawiajmy o zmniejszaniu, ale nie dosypywaniu do i tak już wielu porzuconych ziem.
Jeżeli kształt zostanie zmieniony przy zachowaniu obecnie potrzebnej powierzchni na bardziej naturalny to jestem skłonna sprzeciw wycofać. Jeżeli jednak taki ma pozostać i dalej w tym miejscu to tak jak powiedziałam, będzie sprzeciw podtrzymany.
Tak jak my powinniśmy szanować kompasową historię, tradycje itd., tak i Kompas powinien szanować pollińskie decyzje i głosy.
I nie mówmy tu o tym, że sensowna ilość to i terytorium, bo mamy taki Hasseland z główną wyspą, który przebija Kompas liczbą obywateli. Poza tym pojedynek na liczbę obywateli czy aktywność (gdzie pozaforumowa jest liczona tylko w przypadku zbiorczego Kompasu, a reszta państw nawet jak aktywna poza nim to ma liczoną tylko forumową działalność) jest tutaj niepotrzebny, bo to nie on jest wyznacznikiem Rozumu i Godności Mikronauty. Lokalizacje może i jest z nim zgodna, ale proponowany kształt urąga im bardzo mocno.
Podobnych argumentów nie podnoszono przy dodawaniu samego Osieka na mapę. Rozmiar i wygląd były sensowne. Obecny rozmiar i wygląd takie już nie są.
Dość powiedzieć, że tyle się mówi o pustych lądach, OBPP, a ciągle ktoś coś dosypuje. Powinniśmy temu powiedzieć w końcu dość. Jak kogoś boli rozmiar planety i mnogość mórz i oceanów to porozmawiajmy o zmniejszaniu, ale nie dosypywaniu do i tak już wielu porzuconych ziem.
Jeżeli kształt zostanie zmieniony przy zachowaniu obecnie potrzebnej powierzchni na bardziej naturalny to jestem skłonna sprzeciw wycofać. Jeżeli jednak taki ma pozostać i dalej w tym miejscu to tak jak powiedziałam, będzie sprzeciw podtrzymany.
Tak jak my powinniśmy szanować kompasową historię, tradycje itd., tak i Kompas powinien szanować pollińskie decyzje i głosy.

O ile ja pamiętam tamte dyskusje, to chodziło o usypywanie nowych wysp przez osoby, które przybywają do mikro i nagle usypują sobie wyspę... tworząc 1-2 osobowe kraje.Anastasia Windsachen pisze: 21 sie 2024, 19:51 Z tego, co pamiętam podczas ustalania mapy mikroświata to decydowaliśmy się nie usypywać nowych ziem. Małe wysepki jeszcze przechodzą, bo można je dobrze argumentować. Tutaj argument o odkryciu na nowo pelnanderskiej wyspy nie pasuje, bo pobliski kontynent nie jest opuszczony i zauważono by ją.
Nie ma to zastosowania do Kompasu, który istniał tylko z nami nie współpracował, bo był na innej platformie niż my. Na poprzednich zjazdach w zasadzie jednogłośnie ustaliliśmy, że warto przyjąć do naszego grona nieco inaczej bawiących się w to samo co my. Nic nie stoi na przeszkodzie by zaakceptować się pojawienie się Kompasu w kształtach jakie sobie sami wypracowali na swojej platformie.
Nie tworzymy tutaj jakiegoś lądu dla widzimisia 1-2 osób, ale przyjmujemy do wiadomości "wyłonienie się z mgieł" bardzo aktywnych mikronacji, tyle że w nieco innej formie niż myśmy się do tego przyzwyczaili.
A co do usypywania... to przypomnę, że Voxland też został "usypany", pomimo całej masy OBPP (bo miał być wyspą, a wybrana istniejąca lokalizacja budziła kontrowersje) i co zabawne jestem autorem jego kształtów. Bo sam Waszą wyspę zaprojektowałem i narysowałem, a potem umieściliśmy ją na mapie też z moim udziałem.
A co jeszcze zabawniejsze, gdy stworzyłem Wam ten Voxland to jeszcze musiałem go mocno bronić, przed wszelakimi przeciwnikami "usypywania", którzy atakowali mocno jego "usypanie"... jak się okazało miałem rację, bo Voxland okazał się trwałym krajem i istnieje z powodzeniem do dzisiaj.
Uważam, że umiejscowienie Kompasu w pozycji nr 1 nikomu nie szkodzi... a estetyka to rzecz względna. Chcecie być na równiku - jak dla mnie OK. Wyliczyliście wielkość - jest dla mnie OK, bo będąc aktywnymi mikronacjami nie zajmujecie przez to nieuzasadnionej liczby pikseli.Piwski Sroczyński pisze: 21 sie 2024, 20:06 Stanowisko społeczności dotyczące miejsca położenia Kompasu jest jasne. Jeśli z tych czy innych przyczyn, zaznaczenie Kompasu w sposób odpowiadający rozumowi i godności mikronauty, a odpowiadający sensownym propozycjom dużej grupy członków społeczności Pollinu, nie będzie możliwe, to po prostu będziemy mieli do czynienia z niespójnością.
Kompas w położeniu nr 1 dzieli od najbliższego lądu ponad 1000 km, a więc moim zdaniem nikomu nie wadzi.