Wieści z zamurza

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Yannick Cartier Stempel
Kontakt:

Re: Wieści z zamurza

Post autor: Yannick Cartier »

Andżej-chan pisze: 14 sie 2024, 19:40 Carstwo Rusowskie oraz Królestwo Hawilandu zostały zaatakowane boty, które już wczoraj wysłały na każdym z forów ponad 1000 postów, a dziś dalej atakują. Hawiland odpiera ataki, ale rusowskie wojska pogranicza niemal nie stawiają oporu.
Mam nadzieję, że do Arcadii mają daleko.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Izba Architektoniczna czuwa i na bieżąco wyłapuje nielegalnych imigrantów. :P
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Andżej-chan pisze: 14 sie 2024, 21:13 Izba Architektoniczna czuwa i na bieżąco wyłapuje nielegalnych imigrantów. :P
A tam wyłapuje... my jesteśmy skuteczniejsi niż w realu "na granicy". Nasze zasady użycia broni w Izbie Architektonicznej w stosunku do nielegalnych emigrantów są proste, czytelne i sprowadzają się do...

Obrazek
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Post autor: Fryderyk Orański »

Andżej-chan pisze: 14 sie 2024, 19:40 Carstwo Rusowskie oraz Królestwo Hawilandu zostały zaatakowane boty, które już wczoraj wysłały na każdym z forów ponad 1000 postów, a dziś dalej atakują. Hawiland odpiera ataki, ale rusowskie wojska pogranicza niemal nie stawiają oporu.
Zabawne, ciekawe metafory do wojsk pogranicza... :lol: ;)
/-/ Fryderyk Orański aka Friedrich von Baden
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Friedrich von Baden pisze: 15 sie 2024, 18:59 Zabawne, ciekawe metafory do wojsk pogranicza... :lol: ;)
No administracja forumowa to właśnie takie "wojska ochrony pogranicza", tyle że wirtualnego. Przyznam się, że dziwię się nieskuteczności działań Rusowii i Hawilandu. Przecież to jeden i ten sam boot, a więc jego "odstrzał" powinien być banalnie prosty i szybki - zwykła opcja usuwania użytkownika wraz z postami oraz nałożenie wszelakich blokad. To kilka kliknięć i może poświęcona minuta czasu przy kompie.
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Ronon Dex pisze: 15 sie 2024, 19:25
Friedrich von Baden pisze: 15 sie 2024, 18:59 Zabawne, ciekawe metafory do wojsk pogranicza... :lol: ;)
No administracja forumowa to właśnie takie "wojska ochrony pogranicza", tyle że wirtualnego. Przyznam się, że dziwię się nieskuteczności działań Rusowii i Hawilandu. Przecież to jeden i ten sam boot, a więc jego "odstrzał" powinien być banalnie prosty i szybki - zwykła opcja usuwania użytkownika wraz z postami oraz nałożenie wszelakich blokad. To kilka kliknięć i może poświęcona minuta czasu przy kompie.
Myślę, że ich nieskuteczność polega na tym, że zwyczajnie nie ma kto go odstrzelić. Z tego co kojarzę, to ostatnio w Rusowii pisałem z jednym obywatelem, ale był on zwykłym obywatelem. Także póki caryca albo marszałek armii (dawny car) się nie pojawią to nie ma chyba kto usunąć tych botów. Dobrze, że nie ma możliwości aby boty były zweryfikowane przez Stempla, bo dzięki temu nawet jak napiszą 10 tysięcy postów w dniu to nie wpłynie to na gospodarkę światową i rynek finansowy. Co by dopiero było jakby nagle Rusowia dostała 2000 MIK, a jej waluta stała się najsilniejsza....
Nie mniej aktualnie to będą mieli problem z usunięciem tych postów. Bo mówimy tu o usunięciu kilku tysięcy postów. Niby się da, ale ja bym się nieco obawiał czy mi komputer wytrzyma, czy serwer wytrzyma.

Ciekaw jestem skąd taki sam bot na tych dwóch forach. To kwestia jakiejś osoby, czy słabych zabezpieczeń, starej wersji forum czy czego? Ktoś wie, lub chociaż się domyśla?
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Orjon Surma Stempel
Kontakt:

Post autor: Orjon Surma »

W Rusowii tango down. Skasowałem posty i użytkownika, korzystając z tego, że stawiałem forum. Dałem też blokadę po mailu i IP, ale to może być średnio skuteczne, może wrócić z innego.

Jeśli wróci, to ogarnę po zjeździe.

Tu bardziej chodzi o zabezpieczenia typu brak captchy czy czegokolwiek. Nie robiłem tego, myślałem, że założyciel ogarnie.
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Żadnemu państwu nie policzono w ISM wczorajszej aktywności. Jakaś awaria?
Awatar użytkownika
Fryderyk Orański Stempel
Kontakt:

Andżej-chan pisze: 16 sie 2024, 09:30 Żadnemu państwu nie policzono w ISM wczorajszej aktywności. Jakaś awaria?
Skoro Pan Orjon Surma usunął posty i zablokował użytkownika (bota) to ISM nie liczy już jego aktywności. Posty i użytkownik muszą być aby ISM policzył ich aktywność z danego dnia.

A jeśli chodzi o wszystkie inne, to może zwykła awaria, błąd. Może dopiero po dzisjeszym podsumowaniu jak zbierze dane to wtedy się pojawią także te z wczoraj.
Wielki Książę Oranii
Wielki Książę Badenii
Patriarcha Rotrii
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Hawiland znowu zaatakowany, ponad 2000 postów wczoraj. Czy to już failed state? :P

Poza tym w mikroświecie dzieje się obecnie niewiele, głównie ze względu na zjazd w Puszczykowie, na którym dzielnie reprezentuje nas @Ronon Dex. ;)

Zgłosiłem się do organizowanej przez Dreamlandczyka Arthura de Riveya wyprawy badawczej do Solardii: https://forum.dreamland.net.pl/viewtopi ... 332218511f
Chodzi mi po głowie pomysł napisania artykułu do "Tajemniczego Pollinu" nt. bialeńskich wypraw w poszukiwaniu Agharty. Ale idea ta musi poczekać na przypływ weny. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””