Adelaide pisze: 28 lip 2024, 22:40
Ronon Dex pisze: 28 lip 2024, 22:08
Co do napisu Urbino, a nie RON - no cóż sugerowałem się faktem, że na forum RON, Księstwo Urbino znajduje się w "Samorządach". Wysnułem wniosek, że nie jest to samodzielne państwo, ale część RON.
Pytanie teraz jak poprawnie to opisać? Wpisać samo słowo
Urbino (jak niepodległe państwa) czy może jako "terytorium zależne" (w szerokim rozumieniu tego sformułowania) czyli w formie
Urbino (RON)?
To bardzo dziwne, że Urbino umieszczono w kategorii "samorządy".
Pakt Unii między Urbino a RON jasno stwierdza, że oba państwa pozostają suwerenne. Oznacza to, że nie jest tak jak w przypadku Unii polsko-litewskiej, gdy to król polski stawał się jednocześnie wielkim księciem litewskim. W Urbino jest suwerenny książę, indywidualny system gospodarczy, własny parlament.
Dependencję ogranicza jedynie brak możliwości własnego kierowania polityką zagraniczną. Potwierdza to jedynie moją wcześniejszą wypowiedź na temat suwerenności Urbino i prawa do tego żeby na mapie prezentowane było jako oddzielny byt.
No właśnie to stanowi jedną z cech "terytorium zależnego" - brak możliwości prowadzenia własnej polityki zagranicznej. Sytuacja podobna do tego czym swego czasu było Nan Di - było niegdyś terytorium zależnym Brodrii (wówczas jako Protektorat Nan Di) z całkowitą swobodą prowadzenia polityki wewnętrznej, ale z brakiem możliwości prowadzenia polityki zagranicznej. Obecnie taka sytuacja jest np. z Imperium Anxi (dawniej teren Aquelii oddany Nan Di ze względu na rezygnacje z niego przez prowadzącego kraj) - jest terytorium zależnym Nan Di, ale ma własnego władcę, całkowitą swobodę w polityce wewnętrznej oraz może tworzyć swoją własną siłę zbrojną (tylko w razie wojny przechodzi pod ogólne dowództwo Cesarskiej Armii Nan Di). Jednak nie może prowadzić własnej i niezależnej polityki zagranicznej. Obie sytuacje przypominają właśnie to co wynika w przedstawionego dokumentu.
Friedrich von Baden pisze: 28 lip 2024, 23:36
Myślę, że ta opcja druga tzn. Urbino (RON) jest zdecydowanie lepsza. Choć do rozważenia jest także taka bez tego nawiasu. Ale to już jak Szanowny uzna za lepsze. Aby nazwa oddawała lepiej tę oryginalną jak na warunki mikronacyjne ale i realne unię...
Tu nie chodzi o to co uważam - tylko co będzie bardziej prawidłowe w systemie oznaczania terytoriów na mapie.
Jestem zmuszony do stosowania pewnych uproszczeń... trudno bowiem by na zbiorczej mapie tworzyć odrębne oznakowania dla różnych przypadków niecałkowicie samodzielnych terytoriów, bo stałoby się to po prostu nieczytelne. Mapa ma pokazywać ogólny podział mikroświata, a nie dokładnie wyjaśniać każdy szczegół.
Forma zapisu
Urbino (RON) wydaje się w tym momencie najwłaściwsza - oczywiście zdając sobie sprawę, że ogólne sformułowanie "terytorium zależne" może przyjmować w szczegółach (zresztą przecież tak jak w realu) różne formy.
- zapis dot. Urbino brzmi teraz URBINO (RON),
- Santera na szybko poszła "w kursywę.
Poprawiona mapa na Kustoszu.