przedkładam pod obrady wniosek Mr Dexa, który wpłynął do biura kongresowego przed kilku dniami. Proszę o dyskusję.
Szanowny Panie Spikerze,
Zgłaszam wniosek o ustanowienie nowego stanu o nazwie WILDLAND, który znajdowałby się pomiędzy stanami Whiteland i Redrock - na terenach obecnie zaznaczonych jako "p.j." obu tych stanów.
Wildland ma mieć klimat zbliżony do realowych stanów Montana i Wyoming.
Powierzchnia stanu wynosić będzie około 200 tys. km2, a ludność nie będzie przekraczała 500 tys. mieszkańców - z czego zapewne większość będzie zamieszkiwała dwa miasta, których położenie wstępnie oznaczył już Julius Ludovici (ich nazwy zostaną ustalone w późniejszym terminie). Stan będzie miał na swoim terenie częściowo góry oraz wyżynny płaskowyż - zgodnie z terenem na wstępnej mapce fizycznej kontynentu (wg pomysłu Juliusa Ludovici).
Gospodarka stanu będzie się opierała głównie na rolnictwie, z przewagą hodowli, gospodarce leśnej oraz na ewentualnej turystyce (np. łowiectwo itp.). Nie jest przewidywane rozwijanie w tym stanie przemysłu (poza naprawdę niewielkimi zakładami lokalnymi, głównie w okolicach oznaczonych już dwóch miast) - prowadzone przeze mnie duże zakłady przemysłowe są już lub zostaną ulokowane w New Olympia.
Flaga stanu:

Godło stanu:

Mapka z umiejscowieniem stanu:

Jednocześnie w przypadku pozytywnego rozpatrzenia mojego wniosku - proszę o mianowanie mnie gubernatorem nowego stanu.