Odkopy
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Re: Odkopy
Faktycznie, Powstanie zaczęło się mało "poważnie", czego z resztą w Bialenii nie ukrywano. Ja zawsze powtarzam, że historia tego kraju była dlatego ciekawa, że przeszliśmy od barbarzyństwa (yoyonacyjności) przez rozkwit do dekadencji.
Ja w chwili Powstania miałem niecałe 13 lat, Akrypa i Piter byli jeszcze rok młodsi. Ale dosyć szybko dojrzewaliśmy politycznie. Po wyrzuceniu z Sarmacji stworzyliśmy swoje państwo, początkowo roszczące sobie prawa do ziem sarmackich objętych powstaniem, ale potem osiedliliśmy się na wyspie Bialenii. I półtora roku eksperymentowaliśmy. Były różne dżamahirije, Wolny Wolnograd, aż w końcu powstała trwała i stabilna Republika Bialeńska.
Także ma Pan rację, Powstanie Marcowe jest do pewnego stopnia mitem. Sama rewolta na sarmackim forum nie byłaby niczym szczególnym, gdyby nie to, czemu dała początek.
Ja w chwili Powstania miałem niecałe 13 lat, Akrypa i Piter byli jeszcze rok młodsi. Ale dosyć szybko dojrzewaliśmy politycznie. Po wyrzuceniu z Sarmacji stworzyliśmy swoje państwo, początkowo roszczące sobie prawa do ziem sarmackich objętych powstaniem, ale potem osiedliliśmy się na wyspie Bialenii. I półtora roku eksperymentowaliśmy. Były różne dżamahirije, Wolny Wolnograd, aż w końcu powstała trwała i stabilna Republika Bialeńska.
Także ma Pan rację, Powstanie Marcowe jest do pewnego stopnia mitem. Sama rewolta na sarmackim forum nie byłaby niczym szczególnym, gdyby nie to, czemu dała początek.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
-
August dlS
- Kontakt:
Cóż, każdy kraj był kiedyś "yoyonacją"... Szkoda tylko, że niektóre potem o tym zapominają...
Bez obaw, to tylko uwaga ogólna, nie czepiam się niczego i nikogo konkretnie.
Bez obaw, to tylko uwaga ogólna, nie czepiam się niczego i nikogo konkretnie.
August de la Sparasan
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Hmmm, chyba nie każdy. Dreamland, Sarmacja, czy Leocja nie były.
Spokojnie, nie odebrałem tego jako atak.
Spokojnie, nie odebrałem tego jako atak.
-
August dlS
- Kontakt:
Leocja może faktycznie... (Choć powstała przez konflikt personalny, z tego co mi wiadomo , więc "imba" też była) Natomiast co do dwóch pozostałych bym polemizował. Aczkolwiek chyba za czasów ich powstania nie istniał jeszcze obraźliwy termin yoyonacji.
August de la Sparasan
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Na pewno nie istniał, ale samo "zjawisko" chyba już istniało. Na przykład pod koniec XX w. takim krajem z którego trochę śmiali się Dreamlandczycy była Raflandia.
-
August dlS
- Kontakt:
Raflandia? Nie znam. Może to jedna z tych mikronacji, która wyparowała z historii w mroki zapomnienia.
August de la Sparasan
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Tu o niej pisałem: https://forum.dreamland.net.pl/viewtopi ... dia#p84328
Tylko widzę, że linki do źródeł nie działają.
Tylko widzę, że linki do źródeł nie działają.
-
August dlS
- Kontakt:
Wychodzi na to, że przetrwała dwa lata. Może to tłumaczyć, dlaczego po ćwierćwieczu mało kto o niej pamięta. Aczkolwiek ze tych skrawków informacji wyłania się dość ciekawy obraz. Może warto by ją uhonorować miejscem w icebergu.
August de la Sparasan
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Już jest. Warstwa 8. Ale dobrze, że przypominasz o icebergu. Chyba niedługo będzie można zamykać zgłaszanie propozycji? Albo może jeszcze zapytam w Dreamlandzie.
-
August dlS
- Kontakt:
A może zostawić go otwartego? Jeśli się go zamknie, to potem go zapomną (i iceberg będzie mógł się stać elementem... następnego iceberga), a szkoda skazywać na zapomnienie takie wyjątkowe inicjatywy. Może z czasem dopisze się kolejne punkty albo ujednolicone rozwinięcie tych już wpisanych dla "niewtajemniczonych".
August de la Sparasan