Niereferendum futurystyczne
- Andrzej Ordyński • Stempel
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Niereferendum futurystyczne
1. Czy mikroświat potrzebuje Nowego Świata?
2. Jeśli Nowy Świat miałby się ziścić, to powinien znajdować się:
a/ na Hiperborei,
b/ na Neokontynencie,
c/ na innej planecie lub księżycu.
3. Nowy Świat powinien być:
a/ kondominium państw Bastionu Pollin i/lub Paktu Bundżadarskiego, ew. z udziałem innych przyjaciół.
b/ nowym imperium.
c/ wolnym terenem do lokacji nowych państw według racjonalnych zasad, funkcjonujących na wspólnym forum.
d/ wolnym terenem do lokacji nowych państw według racjonalnych zasad, funkcjonujących na osobnych forach.
2. Jeśli Nowy Świat miałby się ziścić, to powinien znajdować się:
a/ na Hiperborei,
b/ na Neokontynencie,
3. Nowy Świat powinien być:
a/ kondominium państw Bastionu Pollin i/lub Paktu Bundżadarskiego, ew. z udziałem innych przyjaciół.
b/ nowym imperium.
c/ wolnym terenem do lokacji nowych państw według racjonalnych zasad, funkcjonujących na wspólnym forum.
d/ wolnym terenem do lokacji nowych państw według racjonalnych zasad, funkcjonujących na osobnych forach.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Re: Niereferendum futurystyczne
TAK. Ten stary jest skostniały i polega na mieleniu w kółko tego samego w nieco innym wydaniu...
Moim zdaniem 2c...Andżej-chan pisze: 27 paź 2023, 19:43 2. Jeśli Nowy Świat miałby się ziścić, to powinien znajdować się:
a/ na Hiperborei,
b/ na Neokontynencie,
Już niejednokrotnie twierdziłem, że pójście w kierunku sci-fi mogłoby nadać zabawie w mikro nowy wymiar... otwierało by się pole do nowych narracji i pomysłów. Daje to możliwość oderwanie się od dotychczasowości w mikronacjach, w których od lat w zasadzie powtarzamy to samo. Oczywiście każde inne państwo to jakaś ograniczona nowość, ale właśnie ograniczona. W zasadzie od pewnego czasu to "odgrzewane kotlety"...
Wyrwanie się poza planetę (która tak czy inaczej jest oparta na realowej ziemi... bo w tym wymiarze inaczej się nie da), to pole do pomysłów bardziej oryginalnych, do społeczeństw innych niż to co w realu, to pole do fantazji, szalonych pomysłów, które nikogo nie rażą (bo jak sci-fi to sci-fi). Może to jest przyszłość w mikro? Kto wie...
Ja cały czas pamiętam o Twoim pomyśle na Reptilan. Może kiedyś nadejdzie czas by to zrealizować?
To zależy jak na to patrzysz... i kto miałby to robić. Jeżeli nasza grupa to logicznym byłoby robienie tego na tym forum, a nie tworzenie kolejnego. Jednak gdyby pomysł wypalił to pewnie powstałyby też nowe fora, bo nie wszyscy chcą razem. Chyba wspólne forum dla "fantastów" to byłaby utopia... kusząca, a jednak utopia. Siłą rzeczy nawet gdyby "pójście w kosmos" wypaliło, to i tak znaleźli by się chętni do niezależności. Jednak sam pomysł "opuszczenia planety" jest atrakcyjny i mógłby nadać mikro trochę świeżości...Andżej-chan pisze: 27 paź 2023, 19:43 3. Nowy Świat powinien być:
b/ nowym imperium.
Z drugiej strony pomysł rzucony na zjeździe w Toruniu aby połączyć fora (Leocji, Edelweiss i Bastionu) był strasznie atrakcyjny (połączenie większej ilości mikronautów), ale chyba umarł śmiercią naturalną... niestety.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Też mam takie wrażenie. W dodatku przeważnie jest to powtarzanie tego samego w mniejszym składzie i z mniejszą aktywnością.Ronon Dex pisze: 27 paź 2023, 21:11 TAK. Ten stary jest skostniały i polega na mieleniu w kółko tego samego w nieco innym wydaniu...
Chętnie pobawiłbym się w sci-fi. Pamiętam dyskusję na ten temat na Colloquium Bialenicum. Wówczas wiele osób było zainteresowanych, nie tylko sami Bialeńczycy, ale i zagranicznych goście konferencji. Do aktywnej realizacji niestety nie doszło, a szkoda.Ronon Dex pisze: 27 paź 2023, 21:11 Moim zdaniem 2c...
Już niejednokrotnie twierdziłem, że pójście w kierunku sci-fi mogłoby nadać zabawie w mikro nowy wymiar... otwierało by się pole do nowych narracji i pomysłów. Daje to możliwość oderwanie się od dotychczasowości w mikronacjach, w których od lat w zasadzie powtarzamy to samo. Oczywiście każde inne państwo to jakaś ograniczona nowość, ale właśnie ograniczona. W zasadzie od pewnego czasu to "odgrzewane kotlety"...
Wyrwanie się poza planetę (która tak czy inaczej jest oparta na realowej ziemi... bo w tym wymiarze inaczej się nie da), to pole do pomysłów bardziej oryginalnych, do społeczeństw innych niż to co w realu, to pole do fantazji, szalonych pomysłów, które nikogo nie rażą (bo jak sci-fi to sci-fi). Może to jest przyszłość w mikro? Kto wie...
Ja cały czas pamiętam o Twoim pomyśle na Reptilan. Może kiedyś nadejdzie czas by to zrealizować?
Odkrycie i opisanie nowej planety byłoby z pewnością ciekawe. Znalazłoby się tam zajęcie nie tylko dla znawców techniki, takich jak Ty, ale dla wszystkich osób z bogatą wyobraźnią. W Nowym Świecie wszystko musielibyśmy odkryć i zbudować od początku - również życie społeczne i polityczne, nie mówiąc o opisaniu geografii, fauny i flory, kontynentów, klimatu.
Już same dyskusje o ukształtowaniu tego świata byłyby ciekawe, bo pytań jest wiele:, np. czy spotkamy tam inne rasy? W jaki sposób kosmiczne "kolonie" będą zależne od państw z Pollinu? A przecież nawet jeśli tylko jedna planeta będzie nadawała się do życia bez skafandrów, to nie stoi to na przeszkodzie do budowy baz w innych miejscach kosmosu i być może nawet "gwiezdnych wojen".
Pole do fantazji byłoby ogromne, ale i ten projekt nie obejdzie się bez ludzi. Bastion to w teorii też był świetny projekt, a w praktyce niewiele osób do nas dołączyło na stałe. Czy z kosmicznym nowym światem będzie inaczej?
Ja też bardzo żałuję.Ronon Dex pisze: 27 paź 2023, 21:11 Z drugiej strony pomysł rzucony na zjeździe w Toruniu aby połączyć fora (Leocji, Edelweiss i Bastionu) był strasznie atrakcyjny (połączenie większej ilości mikronautów), ale chyba umarł śmiercią naturalną... niestety.
Czemu się w sumie wcale nie dziwię... Gdy tworzyłem tą "inżynierię świata" w Bialenii to była wtedy dla mnie nowa zabawa i człowiek miał sporo zapału. Teraz to już "po raz kolejny" i zapał osłabł. Niby się chce, ale mniej chętnie poświęca się na to czas. Potrzeba nam "świeżości" i nowych wyzwań w tym zakresie.Andżej-chan pisze: 27 paź 2023, 22:11Też mam takie wrażenie. W dodatku przeważnie jest to powtarzanie tego samego w mniejszym składzie i z mniejszą aktywnością.Ronon Dex pisze: 27 paź 2023, 21:11 TAK. Ten stary jest skostniały i polega na mieleniu w kółko tego samego w nieco innym wydaniu...
Nie mam pojęcia... ale może warto to przedyskutować z innymi i zobaczyć jakie są odczucia w tym zakresie.Ronon Dex pisze: 27 paź 2023, 21:11 Pole do fantazji byłoby ogromne, ale i ten projekt nie obejdzie się bez ludzi. Bastion to w teorii też był świetny projekt, a w praktyce niewiele osób do nas dołączyło na stałe. Czy z kosmicznym nowym światem będzie inaczej?
-
Kamiljano de Harlin
Od dawna się zastanawiałom na stworzeniem nowego, lepszego mirkoświata. Ale na obcej planecie, która rządziłaby się odmiennymi prawami niż skostniały i nielogiczny Pollin. Tylko że nie było z kim realizować tego marzenia. Niby coś tam z Novakiem planowaliśmy, a nic z tego nie wyszło ostatecznie.
Ja bardzo chętnie wzięłobym udział w takim przedsięwzięciu.
1. TAK
2. C
3. C
Ja bardzo chętnie wzięłobym udział w takim przedsięwzięciu.
1. TAK
2. C
3. C
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
O tę liczbę osób zainteresowanych realizacją projektów rozbija się połowa z nich. A druga połowa o konflikty personalne. Ale cieszę się, że jesteś zainteresowane, może razem uda nam się zorganizować wyprawę w kosmos i założyć pierwszą kolonię z której być może narodzi się nowa cywilizacja. 
Tylko trzeba to dobrze przemyśleć, żeby nie wyszedł z tego kolejny kontrprojekt, który sprawi, że będziemy się jeszcze bardziej rozdrabniali.
Tylko trzeba to dobrze przemyśleć, żeby nie wyszedł z tego kolejny kontrprojekt, który sprawi, że będziemy się jeszcze bardziej rozdrabniali.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
A gdybyśmy kolonizowali kosmos (perspektywa się oddaliła, bo mamy sporo "przyziemnych" pomysłów), to na którą planetę chcielibyście się skierować? W naszym układzie słonecznym nie brakuje takich, na których dałoby się żyć: https://bastionpollin.pl/uklad-v-sloneczny/
- Juraj Zvolynský • Stempel
- Kontakt:
-
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Osobiście? Moim marzeniem jest nandyjska placówka badawcza na marsie. Niby tak prosto i realowo to brzmi, nie mniej czerwona planeta mogłaby chociaż tutaj być kolonizowana. 
(poza Bastionem Peetri Romanaav)
Ja bym się skłaniał ku Belgraidzie I (największy księżyc Belgraidy)... no ewentualnie jakiś tunel podprzestrzenny i coś poza naszym układem.
- Kontakt:
-
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Jakie państwa byłyby w stanie przeprowadzić misję załogową na Belgraidę I, a jakie na Czerwoną Planetę?