Rejs krążownika OFR "Wulkan" do Nowalu.

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Rejs krążownika OFR "Wulkan" do Nowalu.

Post autor: Ronon Dex »

Edward Teague pisze: 31 gru 2025, 07:55 Do stoczni w Razorno niebawem chyba odeślemy naszą fregatę, czas na remont MLU, bo sama dźwigała ciężar jednostki bojowej wcześniej we flocie. Rok 2025 dla floty był szczęśliwy dzięki Rodecji!
Jak najbardziej mamy taką modernizację w ofercie... Zjednoczona Flota Rodecji użytkuje obecnie 12 takich fregat, z czego cztery (określane jako klasa Wicher), które wcześniej były jednostkami Gwardii Razorna (i rezerwa floty Republiki Bialeńskiej) jest już zmodernizowana poprzez m.in. instalacje bloku pionowej wyrzutni przeciwlotniczej.

A jakbyście przeoczyli to lekko zmodernizowaliśmy Wasz krążownik... OFR "Wulkan" przywiózł dwa stanowiska obrony bezpośredniej i wyrzutnie przeciwokrętowe - zamontowali to nasi mechanicy na pokładzie rufowej nadbudówki.

W sumie zastanowiłbym się nad kwestią okrętu lotniczego... bo Wasz obecny to trochę "trąci myszką". Raczej trudno by go było wykorzystać z w miarę nowoczesnym sprzętem lotniczym. Rozumiem, że jakiś duży i nowoczesny okręt lotniczy niespecjalnie Wam pasuje do klimatu. Ale można się zastanowić nad czym pasującym do posiadanych okrętów, ale nadającym się dla jakiegoś sensownego lotnictwa pokładowego.

Nie mam tutaj na myśli okrętu uderzeniowego, ale raczej coś co może pełnić role tzw. "Sea Control Ship" np.

Obrazek

Obrazek

PS. Piracka bandera jest żartem... bo lubicie te klimaty. :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Fajne rzeczy omawiacie. Obydwie wersje HMS Ark Royal mi się podobają, tak na marginesie, ba nawet ta trzecia z roku 1937 też jest świetna!
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

A nasz najważniejszy okręt, to działa w całkowitej ciszy, zapewne nie zwróciłeś na niego uwagi, ale jest. Właśnie jak piszesz, uniwersalna jednostka kontrolna.
Obrazek
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 31 gru 2025, 14:30 Fajne rzeczy omawiacie. Obydwie wersje HMS Ark Royal mi się podobają, tak na marginesie, ba nawet ta trzecia z roku 1937 też jest świetna!
Akurat o ile na drugiej fotce to ewentualnie mógłby być "Ark Royal" bo to klasa "Invincible" (Invincible, Illustrious, Ark Royal), to na pierwszej jest fikcyjnie modernizowany lotniskowiec realowej klasy "Majestic" (to są fikcyjne wariacje nt. HMAS "Melbourne" i "Sydney") - trochę na wzór modernizacji HMS "Hermes" (tego z wojny o Falkandy) klasy Centaur.

Karol Keane pisze: 31 gru 2025, 14:33 A nasz najważniejszy okręt, to działa w całkowitej ciszy, zapewne nie zwróciłeś na niego uwagi, ale jest. Właśnie jak piszesz, uniwersalna jednostka kontrolna.
No cóż... nie wiedziałem. Widać przeoczyłem :oops: - bo nie ukrywam, że na Waszym forum nie zawsze coś łatwo znaleźć.

Realowa klasa 'Wasp"... no cóż, tutaj to ZFR używa akurat poprzedników czyli realowej klasy "Tarawa", bo jak chyba pamiętasz cofnąłem swego czasu nieco "Wolną Flotę" w rozwoju, aby ciekawiej było i pasowała mi do okrętów z dawnej Gwardii Razorna.

A jak tam stoicie z okrętami podwodnymi?
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Jedna Barracuda w odpowiedzi na znane ci działanie Słomagromu z incydentem z bombą atomową, nabyty w dawnej Scholandii, jeden podobny do A26, nie wiem w sumie skąd wzięty i szkolny H34, pobrytyjskiego typu H taki wiekowo jak lotniskowiec Bear, to na bank stocznie w Póstce koło Lene ;)
redaktor SOKN Webpress
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Karol Keane pisze: 31 gru 2025, 19:00 Jedna Barracuda w odpowiedzi na znane ci działanie Słomagromu z incydentem z bombą atomową, nabyty w dawnej Scholandii, jeden podobny do A26...
To całkiem nowocześnie... Ja akurat w ZFR muszę nad tym problemem "przysiąść" i unowocześnić orz rozbudować nieco ten "dział" floty. Przy czym obecna sytuacja terytorialna zmusza mnie zarówno do rozwiązań "oceaniczny", jak i do małych OP na Morze Ciasne (to, to przy pozyskanym od Nan Di terenie "Kraju Dehreińskiego" - mniejsze nawet od realowego Bałtyku).

A przy okazji kusi mnie by odnaleźć, wyremontować i zmodernizować stary pancernik "Maciej Kamiński"... w czasach bialeńskich był w składzie floty rezerwowej i podlegał pod Gwardię Rzeszy. Może gdzieś rdzewieje zapomniany? ;)
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Edward Teague
Kontakt:

Post autor: Edward Teague »

USSIowa naprzód!
attache morski Ambasady Nowalu
kapitan, strażnik Kodeksu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zjednoczona Flota Rodecji”