Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]

Post autor: Karol Keane »

Bo cóż, obok Nowalu jest Miasto Mroków, też nikt nim nie zajmuje się. ;) A Solardia jest tylko lądem dla niebezpiecznych wypraw.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Ronon Dex »

Aktualizacja na dzień 28.07.2025

Uwzględniono zmiany:
- Utworzenie Imperium Królestwa Brytaniki i Zjednoczonych Wysp Południowych,
- Utworzenie Wysp Szczęścia i Nadziei,
- Objęcie części OBPP po dawnej Samundzie "protektoratem" Voixlandu - chodzi o to, że jest to czasowe ograniczenie osadnictwa ze względu na prowadzoną narrację przez Królestwo Voxlandu.

Obrazek

Link do Kustosza

Link do Bastionu
Obrazek
Ronon Dex
Archont Rodecji oraz Gubernator Oceanii Leockiej
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Anastasia Windsachen pisze: 23 cze 2025, 14:18 @Ronon Dex chciałabym prosić o naniesienie tych zmian na mapę...
Zmiany naniosłem i od razu zaczął się "ból 4 liter" niektórych Edli czy jak tak siebie nazywają w co niektórzy w Edelweiss... :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ile terenów chciałby "zablokować" Cargalho? Wurstlandia, La Palma, teraz Samunda... Nie da się zjeść ciastko i mieć to samo ciastko.
Utrzymanie państwa do którego chciałoby się kiedyś wrócić nie jest wymagające - za darmo można dostać miejsce na wspólnym forum, starczy raz od wielkiego dzwonu potwierdzić, że się żyje. O blokadę terenów też można się postarać, ustalić z kimś opiekę. Jak ktoś tego nie zrobił, to najwyraźniej nie chciał.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 29 lip 2025, 23:17 Ile terenów chciałby "zablokować" Cargalho? Wurstlandia...
W zasadzie należałoby się nad niektórymi terenami zastanowić...

1/ Bialenii zabezpieczenie się za nieco ponad 3 miesiące kończy... sam nie wiem czy jest sens przedłużać, bo raczej nie ma szans na odrodzenie - każdy z nas, dawnych Bialeńczyków albo poszedł dalej, albo zniknął z mikroświata.

2/ Wurstlandia... w sumie to ustalenie tego skansenu nastąpiło parę lat temu na forum Republiki Bialeńskiej (czy aby nie za Twojej prezydentury?) - braliśmy w tym udział i chyba powinniśmy się zastanowić czy to jest aktualne obecnie, po paru latach.

3/ Tereny po NUPIA w zasadzie nie są blokowane, jeżeli ewentualne powstające państwo będzie jakoś nawiązywało do klimatu "amerykańskiego". Tak jak to było z Boliwarią... nie robiłem problemu (wtedy sam z tym zostałem na Bastionie), bo klimat pasował.

4/ Jak sadzę, cały czas jest aktualne zabezpieczenie II FN na Nordacie - działasz na ich forum to w razie czego daj znać jakby to się zmieniło.

O ile punkt 4 to nie nasza sprawa, to odnośnie punktów 1-3 jesteśmy w to obaj jakoś uwikłani.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Karol Keane
Kontakt:

Post autor: Karol Keane »

Na discordzie Nordaty zjawił się taki wniosek, przekazuję, bo z reporterskiego obowiązku obserwuję i takie:
Niech ktoś mu wytłumaczy że II FN nie blokuje zakładania nowych panstw w Klindii bo od kiedy ustanowiliśmy protekcję to źle oznacza to na mapie (dopisek pod spodem Ronowi, autor wpisu to Cesarz-Senior, a kto jest pod tym nickiem, to zapewne będziesz wiedział)
.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński Stempel
Kontakt:

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andrzej Ordyński »

Ronon Dex pisze: 29 lip 2025, 23:58 1/ Bialenii zabezpieczenie się za nieco ponad 3 miesiące kończy... sam nie wiem czy jest sens przedłużać, bo raczej nie ma szans na odrodzenie - każdy z nas, dawnych Bialeńczyków albo poszedł dalej, albo zniknął z mikroświata.
Masz rację, przedłużanie zabezpieczenia nie ma sensu. Przez dwa lata nie pojawił się żaden pomysł reaktywacji. Bialenia to zamknięty rozdział. Jak ktoś będzie chciał się tam lokować, to niech się lokuje. Fajnie jakby nawiązał do historii, ale na to już nie mamy wpływu.
Ronon Dex pisze: 29 lip 2025, 23:58 2/ Wurstlandia... w sumie to ustalenie tego skansenu nastąpiło parę lat temu na forum Republiki Bialeńskiej (czy aby nie za Twojej prezydentury?) - braliśmy w tym udział i chyba powinniśmy się zastanowić czy to jest aktualne obecnie, po paru latach.
Od upadku Wurstlandii minęło wiele lat. Nie widzę powodu do jakichś podwójnych standardów.
Ronon Dex pisze: 29 lip 2025, 23:58 3/ Tereny po NUPIA w zasadzie nie są blokowane, jeżeli ewentualne powstające państwo będzie jakoś nawiązywało do klimatu "amerykańskiego". Tak jak to było z Boliwarią... nie robiłem problemu (wtedy sam z tym zostałem na Bastionie), bo klimat pasował.
Z Arcadią to w ogóle trzeba się zastanowić, co robimy dalej, ale to temat na inną dyskusję.
Ronon Dex pisze: 29 lip 2025, 23:58 4/ Jak sadzę, cały czas jest aktualne zabezpieczenie II FN na Nordacie - działasz na ich forum to w razie czego daj znać jakby to się zmieniło.
Poprosiłem prezydenta FN Harlina o udzielenie konkretnych informacji, jaki jest status tego terytorium.
/-/ Andrzej Płatonowicz Ordyński,
Chan Nowej Ordy, katechon Venomanii, ajatollah w Zielonym Kościele
Awatar użytkownika
Anastasia Windsachen Stempel
Kontakt:

Post autor: Anastasia Windsachen »

Ronon Dex pisze: 29 lip 2025, 22:21
Anastasia Windsachen pisze: 23 cze 2025, 14:18 @Ronon Dex chciałabym prosić o naniesienie tych zmian na mapę...
Zmiany naniosłem i od razu zaczął się "ból 4 liter" niektórych Edli czy jak tak siebie nazywają w co niektórzy w Edelweiss... :lol: :lol: :lol:
Pewna część w Edelweiss lubi robić kłótnię dla kłótni, ale nie zamierzam się im tłumaczyć. Narracja trwa od dłuższego czasu i był czas by zainterweniować. Podobnie i tutaj na forum. Jasno też powiedziałam, że jeśli ktoś chciałby przejąć ARLS z zachowaniem jej klimatu i narracji, to proszę bardzo.
HM Queen Mutter af Konigreich af Voxland

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Andrew Hordeman pisze: 30 lip 2025, 12:18 Fajnie jakby nawiązał do historii, ale na to już nie mamy wpływu.
Tutaj w razie czego możemy tylko apelować...
Andrew Hordeman pisze: 30 lip 2025, 12:18 Od upadku Wurstlandii minęło wiele lat. Nie widzę powodu do jakichś podwójnych standardów.
Nie wiem kiedy nastąpił upadek Wustlandii, nie pamiętam - ale pamiętam, że kwestia tego "zabezpieczenia" miała miejsce w chwili powstania Voxlandu.

W końcu Voxland chciał się utworzyć właśnie na wyspie po dawnej Wurstlandii, co wzbudziło sprzeciwy i konkrowersje. Bialenia w pewnym sensie była mediatorem i w efekcie stworzyłem (pamiętam, że w niedzielny poranek) dla Voxlandu nową wyspę... zabawne - jestem autorem kształtów Voxlandu. Może mi jakiś pomnik tam postawią... :?: ;) :lol: :lol: :lol:

W każdym razie z ciekawości... kiedy był początek Voxlandu. Taki początek - początek? Pierwsza wzmianka o kraju...

@Anastasia Windsachen - pomożesz?

Andrew Hordeman pisze: 30 lip 2025, 12:18 Z Arcadią to w ogóle trzeba się zastanowić, co robimy dalej, ale to temat na inną dyskusję.
Tak... w każdym razie flagę Arcadii na zlot (zaczyna się w piątek) spakowałem... jak bym się w tą "hamerykę" trochę pobawił. :lol:
Anastasia Windsachen pisze: 30 lip 2025, 12:57 ...ale nie zamierzam się im tłumaczyć.
No i spadło to na mnie... ale chyba po sprawie - "burza w szklance wody". Przyszedł rozsądek i "problem" się zakończył, choć mi to podsunęło pewien pomysł na narrację. Może się minimalnie do Waszej narracji przyłączę? Czas pokaże... oczywiście jak pozwolisz.
Obrazek
Ronon Dex
Awatar użytkownika
Vilarte Stempel
Kontakt:

Post autor: Vilarte »

Andrew Hordeman pisze: 29 lip 2025, 23:17 Ile terenów chciałby "zablokować" Cargalho? Wurstlandia, La Palma, teraz Samunda... Nie da się zjeść ciastko i mieć to samo ciastko.
Przy czym La Palma/Nowa Kurlandia, w przeciwieństwie do pozostałych, jest integralną częścią aktywnego kraju - RON, więc próba wysłania na ten teren wojsk była dość dziwna. Zresztą po czasie, gdy już zakończyła się ta cała akcja, kompletnie przestali się nią interesować, mimo że nawet podpisali z Rzplitą jakąś umowę o współpracy na różnych polach. Ja tam wpadam co jakiś czas i wbijam jakiegoś posta albo akcję, jak ostatnio z bestią, i żadnej umowy mi na to nie potrzeba.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””