Wieści z zamurza

Miejsce prowadzenia rozmów ogólnobastionowych.
Awatar użytkownika
Vilarte
Kontakt:

Re: Wieści z zamurza

Post autor: Vilarte »

^ dokładnie, inicjatywy polityczne Hansa proszę brać w nawias, bo chyba każdy zdaje sobie sprawę, że w KS nie mają większego poparcia ;)
Awatar użytkownika
Fatima Chojnacka
Kontakt:

Post autor: Fatima Chojnacka »

Obrazek
Z okazji zbliżającego się święta Książęcych Sił Zbrojnych, Rada Ministrów wraz z KSZ zorganizowała inicjatywę, w której będzie można zasiąść za sterami czołgów. Gwarancja świetnej zabawy i wygrania nagród! Zapraszamy! Więcej informacji pod tym linkiem. Również zapraszamy do zapoznania się z samymi obchodami święta KSZ (Link).
( — ) Fatima Popow-Chojnacka
Obrazek
Awatar użytkownika
Coirloscadh Stempel
Kontakt:

Post autor: Coirloscadh »

Trochę skłamałem jak napisałem w maju tego roku, że nie będę wracał do mikronacji. Wychodzi na to jednak że mikronacje to uzależnienie i jestem w kolejnej jego recydywie ;d
Z tematem z którym tu przychodzę, to pytanie na temat starych czy ex-mikronacji. Wydaje mi się że oprócz Morbhan (Morvanu) nie było chyba mikronacji która inspirowała się narracyjnie irlandią (czy też kulturami celtyckimi). Pytam się tutaj, bo stażowo kilku z was ma więcej doświadczenia i pamięci na temat przeszłych mikronacji. Pozdrowienia z otchłani
Obrazek
"I po co było to wszystko"
/-/Cillian Saerucaeg, Ostatni Romantyk

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Andżej-chan Stempel
Biały Chan
Kontakt:

OBYWATEL

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Andżej-chan »

Ja nie kojarzę takiej mikronacji... A szkoda, bo taki motyw wydaje się interesujący. Chociaż przyznam ze wstydem, że nie mam szczególnie dużej wiedzy na temat Irlandii, Szkocji i Bretonii.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Coirloscadh Stempel
Kontakt:

Tak dla ciekawostki, w polskich kręgach internetowych nie spotkałem jeszcze osoby która na przykład jest obsesywnie zainteresowana celtami jak niektórzy potrafią interesować się japonią, niemcami czy nawet anglikami (ha tfu), dlatego też nie spodziewam się dużej wiedzy na temat. Coś czasem kusi mnie by poprowadzić mikronacje z irlandzką narracją (tym bardziej że samemu jestem z ''zielonej wyspy'') ale już widziałem upadki swoich jedno-osobowych projektów i tak samo brakuje mi na to czasu.
Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Andżej-chan Stempel
Biały Chan
Kontakt:

OBYWATEL

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Wśród neopogan stosunkowo popularny jest druidyzm. Także wiccanie, czyli jedna z najbardziej wpływowych grup współczesnych "magów", odwołują się do wierzeń celtyckich. Popularne w kulturze masowej Halloween ma swoją genezę w tradycjach Celtów.
Nie kojarzę natomiast przejawów fascynacji współczesną Irlandią lub Szkocją (poza kol. Konradem Rękasem, który wyjechał do Szkocji, by wspierać jej starania niepodległościowe), może poza popularnością piosenek IRA, "go on home, British soldiers", itd. ;)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Reza I Pahlavi »

Witam wszystkich :)

No cóż, ma mnie pan.

Miałem celtycką postać w Historice (Brytania, prawie pięćdziesiąt lat przed rzymską inwazją w 43 AD). 😉

Odwiedziłem również celtyckie grodzisko w Kehlheim w Niemczech.

Czytałem po polsku lata temu "Wyspy" Normana Daviesa i mam ją po angielsku do dziś :))

Co do Halloween, to sprawa jest grubsza, bo tu celtyckie Samhain się stopiło z germańskim Halloween po przybyciu Saksonów.

P.S To co się stanie z Konfederacją Sclavinii na Orbicie Mikronacji? 🤔

Tekst o zabetonowaniu sztabu był bardzo zabawny 👏
Awatar użytkownika
Coirloscadh Stempel
Kontakt:

Saksonowie mieli mały wpływ na Samhain, a samemu je zabili w anglii. Samhain spopularyzowało się właśnie od irlandzkich imigrantów w Ameryce.

Co do Sclavinii, coś tam się dzieje raz na miesiąc, ale ani czasu ani energii z resztą.
Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Reza I Pahlavi Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

Post autor: Reza I Pahlavi »

To prawda, że Irlandczycy za wielką wodą spopularyzowali Samhain.

Chodziło mi o to, że tak Celtowie jak i Saksonowie w Brytanii obchodzili święta wywodzące się z korzenia indoeuropejskiego i były pod wieloma względami podobne, choć ludność porzymskiej Brytanii w V wieku n.e i w następnym stuleciu sąsiadowała z germańskimi przybyszami raczej z przymusu niż z własnej woli i sąsiedztwo takie było uciążliwe. W ogóle, dla Zielonej Wyspy historia była bardziej łaskawa niż dla Brytanii,ale wielu ludzi ma obsesję na punkcie tej ostatniej (zmiany wprowadzone przez Rzymian były głębokie, ale po ich wycofaniu nastąpiły następne zmiany i migracje,więc twór znany jako Britannia był mocno nietrwały a Saksonowie mieli radochę z plądrowania i niszczenia willi pozostałych po Rzymianach).

Dodajmy do tego,że rzymskie drogi, budowle etc. nie były raczej remontowane w ogólnym chaosie V i VI stulecia n.e, a nie było już nikogo, kto by to umiał zabezpieczyć i rozpadały się same z powodów warunków atmosferycznych (woda zamarzająca w szczelinach rzymskich płaskorzeźb zimą i powodująca ich niszczenie etc), więc to nie tylko wina Saksonów).

Rzymianie przybywali do Irlandii jako kupcy, a nie zdobywcy i kultura celtycka w Eire zachowała ciągłość.

Rozumiem, pomysł na KS dość ciekawy i życzę powodzenia 👍

Dziwię się, że przez piętnaście lat wasza faktyczna niepodległość nie została uznana 🤔
Awatar użytkownika
Andżej-chan Stempel
Biały Chan
Kontakt:

OBYWATEL

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

https://f.fenocja.org.pl/viewtopic.php?f=6&p=414#p414

Finis Fenotiae. Pakt Bundżadarski traci jedno z państw członkowskich.
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kantyna „Bastion””