Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
- Karol Keane
- Kontakt:
Re: Mapa Polityczna Mikroświata [aktualizowana]
Odnoszę wrażenie, że coś z rozmiarami stało się na tej mapie, albo to te azymutalne obrazowanie. To z forum nordackiego pobrane.
redaktor SOKN Webpress
Strona Obywatelska Królestwa Nowal
- Ronon Dex • Stempel
- Wielki Marszałek
- Kontakt:
-
OBYWATEL
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Trochę faktycznie przy zniekształcaniu się im to "rozjechało", ale w sumie niedużo... w zasadzie tylko wyspy w okolicach 90st. E - powinny być nieco przed tym południkiem, a zachodzą na niego. Ale to drobiazg w sumie.Karol Keane pisze: ↑02 wrz 2024, 14:38 Odnoszę wrażenie, że coś z rozmiarami stało się na tej mapie, albo to te azymutalne obrazowanie. To z forum nordackiego pobrane.
Ale przynajmniej wiem co z tą Monarchią Kiryjską i jakimś tworem nad dawnym Westlandem... przy najbliższej aktualizacji będę mógł to poprawić.
W sumie szkoda, że akurat w FN to robią... jedynym kraju mikroświata, z którym moja współpraca jest niemożliwa. Bo warto by było połączyć siły dla dobra wspólnej kartografii.
- Piotr Jankowski • Stempel
- Kontakt:
A to akurat Komarchia Nordacka, coś na kształt terytorium stołecznego - Achkov, czyli stolica i przyległe tereny.
Mogę spytać dlaczego niemożliwa? Rozumiem niechęć do tego albo innego mikronauty, ale tak w ogóle od razu na nie?
- Ronon Dex • Stempel
- Wielki Marszałek
- Kontakt:
-
OBYWATEL
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Wasz administrator zwany Waksmanem od lat robi wszystko by ewentualna współpraca w jakiejkolwiek sprawie była niemożliwa, a ja generalnie jestem człowiek cywilizowany i nie toleruję pewnych zachowań. Tak więc jakakolwiek moja wizyta w Waszym kraju jest definitywnie niemożliwa.Piotr Jankowski pisze: ↑02 wrz 2024, 17:52 Mogę spytać dlaczego niemożliwa? Rozumiem niechęć do tego albo innego mikronauty, ale tak w ogóle od razu na nie?
- Kontakt:
Niezmiernie przykro mi to słyszeć. Myślę, że jakaś forma kontaktu poza forum też II FN byłaby możliwa. A ja mimo wszystko zapraszam do nas, nawet z Waksmanem czasem można się dogadać, a jego stężenie w całym projekcie naprawdę nie jest tak duże jak mogłoby się wydawać.Ronon Dex pisze: ↑02 wrz 2024, 17:58 Wasz administrator zwany Waksmanem od lat robi wszystko by ewentualna współpraca w jakiejkolwiek sprawie była niemożliwa, a ja generalnie jestem człowiek cywilizowany i nie toleruję pewnych zachowań. Tak więc jakakolwiek moja wizyta w Waszym kraju jest definitywnie niemożliwa.
- Andżej-chan • Stempel
- Biały Chan
- Kontakt:
-
OBYWATEL
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
W Federacji Nordackiej bez wątpienia są ludzie z którymi dałoby się i pewnie warto współpracować "punktowo", w wybranych dziedzinach... Pytanie tylko, czy współpraca po raz n-ty nie zakończy się na tym, że Waksman wyda odezwę "ojczyzna w niebezpieczeństwie", a reszta ochoczo zmobilizuje się przeciwko "zewnętrznemu wrogowi"? Już kilka razy takie finały "odwilży" przerabialiśmy.
- Kontakt:
W tym miejscu chciałbym zapewnić, że w Federacji panuje jak najbardziej przyjazny nastrój i nic takiego się nie wydarzy, tylko sam nie jestem pewien czy to prawda. No cóż, moim zdaniem próbować zawsze warto...Andżej-chan pisze: ↑02 wrz 2024, 18:55 W Federacji Nordackiej bez wątpienia są ludzie z którymi dałoby się i pewnie warto współpracować "punktowo", w wybranych dziedzinach... Pytanie tylko, czy współpraca po raz n-ty nie zakończy się na tym, że Waksman wyda odezwę "ojczyzna w niebezpieczeństwie", a reszta ochoczo zmobilizuje się przeciwko "zewnętrznemu wrogowi"? Już kilka razy takie finały "odwilży" przerabialiśmy.
- Karol Keane
- Kontakt:
Widzę, że kij w mrowisko niechcący wsadziłem, ale... po to są fora, aby pewne rzeczy wyjaśnić.
A skoro o wyjaśnieniach mowa, dlaczego interesuje nas, jako nowalczyków status Elderlandu. W pewnej dyskusji na e-maile i też potem na naszym forum, zmuszony byłem sięgnąć po argument ciężkiego kalibru, dlaczego Ronon robi kolory takie, a nie inne na mapie, chodziło o Tortugę należącą, jak i Morinia do Mikrosławii. Otóż patrząc na ten akt, można dziwić się kolorowi jeszcze jednej wyspy, tej od zachodu, ale skoro KD nie zgłasza pretensji:
A skoro o wyjaśnieniach mowa, dlaczego interesuje nas, jako nowalczyków status Elderlandu. W pewnej dyskusji na e-maile i też potem na naszym forum, zmuszony byłem sięgnąć po argument ciężkiego kalibru, dlaczego Ronon robi kolory takie, a nie inne na mapie, chodziło o Tortugę należącą, jak i Morinia do Mikrosławii. Otóż patrząc na ten akt, można dziwić się kolorowi jeszcze jednej wyspy, tej od zachodu, ale skoro KD nie zgłasza pretensji:
Więc odparłem, że sprawy Tortugi i Archipelagu Morińskiego, to można rozpatrywać, jak ich wojewoda Elly zacznie coś robić, bo mają swoją władzę (nie tylko od gier na forum). Wprawdzie Antyle Nowalskie wstąpiły wcześniej w związek z Nowalem, ale też ich wicekról Jack Sparrow zaginął w tajemniczych okolicznościach, nie wyjaśnionych do teraz. Kolory więc wydają się całkiem słuszne, jak i z Elderlandem, którego obecności na forum KD nie widać.W Akcie Komendacji z dnia 12 kwietnia 2012 roku Królestwo Elderlandu oddało się pod opiekę i obronę Króla Dreamlandu, który w dniu 2 maja 2012 roku został koronowany na Króla Elderlandu, w skutek czego powstała unia personalna między Królestwem Elderlandu i Królestwem Dreamlandu. Tego samego dnia nowy Król zniósł wszystkie dotychczasowe prawa, obejmując de facto władzę absolutną. Od tamtej pory stan ten w zasadzie się nie zmienił, jednak obywatele zachowali bardzo duży wpływ na losy kraju. W wyniku działań Stanów Generalnych uformowały się jeszcze trzy inne ośrodki władzy: Lord Strażnik Koronny i Rada Koronna, a w sierpniu 2015 roku również Majordom.
redaktor SOKN Webpress
- Ronon Dex • Stempel
- Wielki Marszałek
- Kontakt:
-
OBYWATEL
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Nie doszukuj się żadnego "kodu kolorów"... w sensie oznaczania państwowości nie mają one kompletnie żadnego znaczenia. Cały "klucz kolorów" polega na tym, żeby każdy kraj miał inny kolor/odcień koloru oraz aby kraje leżące blisko siebie nie miały kolorów podobnych.Karol Keane pisze: ↑02 wrz 2024, 19:44 W pewnej dyskusji na e-maile i też potem na naszym forum, zmuszony byłem sięgnąć po argument ciężkiego kalibru, dlaczego Ronon robi kolory takie, a nie inne na mapie, chodziło o Tortugę należącą, jak i Morinia do Mikrosławii.
[...]
Kolory więc wydają się całkiem słuszne, jak i z Elderlandem, którego obecności na forum KD nie widać.
Na ten przykład jeżeli na Nordacie Nan Di jest żółte, a Nowa Orda czerwona to podobnych (choć w innym odcieniu) nie stosuję już na tym samym kontynencie, ale na innym już mogą inne odcienie żółtego czy czerwonego występować.
To tylko kwestia wizualna nic więcej i niczego się w tym nie doszukuj... Kolory są całkowicie przypadkowe i dobierane tylko tak by podobne nie były obok siebie.
- Karol Keane
- Kontakt:
Ja to rozumiem, ale niektórzy widzą w tym kody. Dla mnie to poprawa czytelności map.
ps. w innym temacie podajesz 140 myśliwców, ale te F-12B to też pokładowe maszyny. Razem daje to 230 samolotów dla lotniskowców.
ps. w innym temacie podajesz 140 myśliwców, ale te F-12B to też pokładowe maszyny. Razem daje to 230 samolotów dla lotniskowców.
redaktor SOKN Webpress