Skoro zostałem wywołany do tablicy to kilka uwag:
Piotr Romanow pisze: ↑28 wrz 2023, 22:51
Korpus Szeregowych - Soldater Korpsid
Szeregowy - Soldater
Starszy Szeregowy - Hohsoldater
Starszy Szeregowy Trzeciej Klasy - Epp Klasse Hohsoldater
Starszy Szeregowy Drugiej Klasy - De Klasse Hohsoldater
Starszy Szeregowy Pierwszej Klasy - Op Klasse Hohsoldater
Pomysł z klasami dla starszych szeregowych podoba mi się, bo daje możliwość rozróżnienia "klasy" żołnierzy w tym stopniu, których generalnie jest w armii bardzo dużo i warto ich rozgraniczyć.
Jednak zastanowiłbym się czy potrzebny jest ten starszy szeregowy bez klasy? Stopień za staż służby? Jeśli tak to rozgraniczymy tych z klasami dodając "specjalista" np. Starszy Szeregowy Specjalista Trzeciej Klasy. Ja wiem, że to nieco odrealowe (nawet u nas w realu to ostatnio wykombinowali czyli tego specjalistę... a raczej zapożyczyli, bo oryginalne to nie jest - ale my w Bialenii i tak byliśmy pierwsi bo taki stopień mieliśmy już w 2014

), ale generalnie zawsze stopnie będą jakoś odrealowe (tyle tego w realu w różnych armiach wykombinowali, że o oryginalność trudno).
Piotr Romanow pisze: ↑28 wrz 2023, 22:51
Korpus Sierżantów - Serdater Korpsid
Sierżant - Serdater
Starszy Sierżant - Hohserdater
Sierżant Sztabowy - Sarfserdater
Starszy Sierżant Sztabowy - Hohsarfserdater
Korpus Chorążych - Fahner Korpsid
Młodszy Chorąży - Uppfahner
Chorąży - Fahner
Starszy Chorąży - Hohfahner
Chorąży Sztabowy - Sarffahner
Starszy Chorąży Sztabowy Hohsarffahner
Tutaj kilka uwag:
Brakuje stopnia kaprala (odpowiednika) - co by nie mówić to stopień podoficera niskiej rangi jest bardzo potrzebny np. jako dowódcy sekcji czy 3-5 osobowej obsługi broni. Jeżeli chcesz uniknąć naprawdę odrealowego stopnia kaprala to proponuje niejako przez analogię do innych korpusów osobowych zrobić "młodszego sierżanta".
Co wcale głupie nie jest, bo przecież w Rosji kapral to właśnie "młodszy sierżant" (
МЛАДШИЙ СЕРЖАНТ), wcześniej w czasach imperialnych był to młodszy podoficer (
МЛАДШИЙ УНТЕР-ОФИЦЕР) czyli w sumie pasuje do nawiązań brodryjskich.
Idąc dalej...
Tworzymy odrębny korpus chorążych i to tak rozbudowany? Mam wątpliwości... swego czasu miało to sens czyli w czasach gdy istniało wyraźne rozróżnienie na mechaników i techników. Dzisiaj to się zatarło i nie wiem czy nie lepiej stworzyć po prostu dwa stopnie chorążych jako najstarszych podoficerów?
Piotr Romanow pisze: ↑28 wrz 2023, 22:51Korpus Oficerów Młodszych - Lejtnater Korpisd
Młodszy Porucznik - Upplejtnater
Porucznik - Lejtnater
Starszy Porucznik - Hohlejtnater
Kapitan - Kapter
Korpus Oficerów Starszych - Mejer Korpsid
Młodszy Major - Uppmejer
Major - Mejer
Starszy Major - Hohmejer
Młodszy Pułkownik - Rittemejer
Pułkownik
O ile trzy stopnie poruczników mi się podobają, to już nadmierne rozbudowanie starszych oficerów nie za bardzo. Nie bardzo widzę zastosowanie dla tak rozbudowanego systemu... to chyba trochę przesadne i przekombinowane. Na jakim szczeblu dowodzenia miałby te trzy stopnie majorów funkcjonować?
Gdybyśmy zostawili tylko trzy stopnie poruczników to mamy razem 7 stopni oficerskich. Byłoby to analogiczne ilościowo do stopni podoficerskich gdybyśmy zrobili/dodali młodszego sierżanta oraz zostawili tylko chorążego i starszego chorążego.