Stopnie wojskowe [Propozycja]

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Stopnie wojskowe [Propozycja]

Post autor: Ronon Dex »

Piotr Romanow pisze: 04 gru 2023, 12:33 Ogólnie te pagony to kawał dobrej roboty. Bardzo mi się podobają. ;)
No to OK. Co sądzisz o takim systemie dla Marynarki Wojennej:

Obrazek

Gwiazdki zastępują figury geometryczne o takiej samej liczbie ramion (chorążowie - 3, oficerowie młodsi - 4, oficerowie starsi - 5) do gwiazdki. Dodatkowo paski chorążych są cieńsze, a dolny pasek starszych oficerów grubszy. System oparty na paskach, bo lepiej (niż gwiazdki) się nada na oznaczenia na rękawach, charakterystyczne dla oficerów marynarki.

To tylko szybki schemat... te niedoróbki graficzne, które widzisz się szybko poprawi, ale najpierw chciałem opracować system.

Przy okazji to stopnie marynarskie dla lotnictwa morskiego będą srebrne... i tak samo będzie w Siłach Powietrznych, stopnie takie jak w WL, ale srebrne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Piotr Romanow »

Bardzo ciekawe rozwiązanie. Bardzo mi się podoba też fakt, że nasz kraj uderza w jakąś bliżej odrealizowaną stronę. Nie mogę się doczekać, aż armia będzie miała w końcu swój własny piękny system stopni, z tak dobrze wykonanymi pagonami. :)
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Pojawiła się potrzeba stworzenia też oznaczeń stopnia na mundury polowe i tutaj z przyczyn technicznych muszą one dać się wpisać w kwadrat - będą doczepiane na "rzepie" na lewym rękawie munduru.

Siłą rzeczy trudno umieścić cztery gwiazdki w jednym rzędzie (tak jak to ma miejsce na naramiennikach umundurowania wyjściowego), bo musiałyby być bardzo małe i w zasadzie na pustym polu byłyby słabo widoczne. Przyjąłem więc zasadę innego układania gwiazdek w przypadku trzech w trójkąt, w przypadku czterech w romb. Oprócz tego obwódka wewnętrzna o różnej grubości nawiązuje do oznaczeń na naramiennikach

Oznaczenia stopniu są w dwóch wersjach - barwnej czyli kolor złoty i o obniżonej widzialności w kolorze szarym.

Obrazek

Obrazek

Przykłady:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Muszę jeszcze dorobić oficerów marynarki... bo tam jest inny system, ale tam nie ma problemu, bo paski są po prostu jedne nad drugim.

To wszystko wymaga jeszcze trochę roboty - dorobie jednak podkładki, a stopnie lotnictwa dam na niebiesko (będzie lepiej wyglądało).
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr Romanow Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Post autor: Piotr Romanow »

Kawał dobrej roboty Rononie! Twoja praca dla Cesarstwa, a szczególnie dla Wielkiej Cesarskiej Armii jest nieoceniona. Bardzo podobają mi się wizualizacje Twoich prac nad naszymi siłami zbrojnymi.

Co do samych pagonów sprawa prosta i przejrzysta. Nie ma czego się czepić. System umundurowania też jest łatwy i zrozumiały dla wszystkich.
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych, Książe Aquelii, Pierwszy Margrabia Ocidene Marte
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr Romanow pisze: 21 gru 2023, 15:56 Co do samych pagonów sprawa prosta i przejrzysta. Nie ma czego się czepić. System umundurowania też jest łatwy i zrozumiały dla wszystkich.
Nieco podrasowałem stopnie graficznie - dałem podkładki oraz kolorystykę dedykowaną do poszczególnych mundurów... w przypadku obniżonej widzialności bez zmian czyli ciemno szare.

Obrazek

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dowództwo Cesarskiej Armii”