Rozważania nt. sił zbrojnych Imperium Anxi.
- Reza I Pahlavi • Stempel
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Re: Rozważania nt. sił zbrojnych Imperium Anxi.
Cóż, to prawda z tym wysyłaniem wojska na ulice, bo między innymi jak zdesperowany Szach Iranu rzucił armię na chomeinistów w 1978 roku jesienią, to się skończyło źle dla protestujących, ale ogólnie, zawiódł czynnik ludzki, czyli w większości nie chcieli strzelać.
Gdybym miał spisać wszystkie głupoty, które robią, lub które mówią,to by mi lasów na papier zabrakło
Nie bez powodu ich tak nienawidzę
Są głupimi cwaniakami i z jednej strony, doprowadzili swoją polityką zagraniczną i ekonomiczną kraj nad przepaść, ale wiedzą, że jak przegrają i stracą władzę,to za ostatnie czterdzieści pięć lat terroryzowania społeczeństwa skończą marnie.
Służby tam to bandyci w mundurach służący systemowi. Ostatnio podczas aresztowania zwolennika Wolnego Iranu na ulicy, zatłukli go na śmierć i wrzucili do bagażnika (widziałem filmy z momentu aresztowania i z późniejszych oględzin ciała - fioletowy kolor był na całych jego plecach).
Numery w stylu SB, tyle,że komunizm zamienili na fanatyzm religijny.
Gdybym miał spisać wszystkie głupoty, które robią, lub które mówią,to by mi lasów na papier zabrakło
Nie bez powodu ich tak nienawidzę
Są głupimi cwaniakami i z jednej strony, doprowadzili swoją polityką zagraniczną i ekonomiczną kraj nad przepaść, ale wiedzą, że jak przegrają i stracą władzę,to za ostatnie czterdzieści pięć lat terroryzowania społeczeństwa skończą marnie.
Służby tam to bandyci w mundurach służący systemowi. Ostatnio podczas aresztowania zwolennika Wolnego Iranu na ulicy, zatłukli go na śmierć i wrzucili do bagażnika (widziałem filmy z momentu aresztowania i z późniejszych oględzin ciała - fioletowy kolor był na całych jego plecach).
Numery w stylu SB, tyle,że komunizm zamienili na fanatyzm religijny.
- Ronon Dex • Stempel
- Wielki Marszałek
- Kontakt:
-
OBYWATEL
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
Pamiętaj jednak o podstawowej różnicy, o której już wspominałem... ustroju i systemu rządów, który mieliśmy przez prawie 45 lat nie stworzyliśmy sobie sami, został nam on narzucony zewnętrznie na skutek przegranej wojny, podziału stref wpływów przez zwycięskie mocarstwa oraz faktycznego zajęcia naszego terenu przez armię "Wielkiego Brata". Nie mieliśmy żadnej możliwości ruchu... co byśmy nie zrobili to mogło być tylko "inaczej źle". Jedyne co można było zrobić to lepiej lub gorzej lawirować (co dotyczy zarówno społeczeństwa, jak i władz) by w miarę możliwości zachować resztki tego co zachować można było oraz czekać na upadek "Wielkiego Brata"... i sumie nie najgorzej nam to wyszło.Reza I Pahlavi pisze: ↑03 wrz 2024, 22:42 Numery w stylu SB, tyle,że komunizm zamienili na fanatyzm religijny.
Natomiast "państwo religijne" i ten fanatyzm to Irańczycy stworzyli sobie sami... nikt im go nie narzucił, nie najechał zbrojnie, a co więcej oni tłumnie walczyli by do tego doprowadzić. To, że po latach wyszło im to bokiem... no cóż, ale sami sobie są winni.
Ale może wrócimy jednak do mikro?
PS. Chyba trzeba będzie zastanowić się nad utworzeniem czegoś na wzór bialeńskiego "Szpitala Psychiatrycznego imienia Realiozy" czyli działu widocznego tylko dla zarejestrowanych obywateli (by nie przyciągał trolli), gdzie można by poruszać pewne sprawy reala.
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Może to jakiś pomysł z takim przybytkiem
Ogólnie, nie zgadzam się z twierdzeniem,że sami chcieli.
Wracamy do tematów mikronacyjnych.
Ogólnie, nie zgadzam się z twierdzeniem,że sami chcieli.
Wracamy do tematów mikronacyjnych.
- Ronon Dex • Stempel
- Wielki Marszałek
- Kontakt:
-
OBYWATEL
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
OK. No to teraz pytanie jak bardzo siły zbrojne Anxi miałyby być kompatybilne z Cesarską Armią Nan Di?
W przypadku pełnej kompatybilności to zerknij sobie na te struktury - te po modernizacji czyli z 02.08.23.
Ich struktura jest dość specyficzna, bo używamy trochę nietypowych czołgów. Jest to fikcyjne rozwinięcie (w grze Arma3 i mi się spodobało) izraelskiej Merkawy w nieco większy pojazd, który zabiera 6-osobowy desant w przedziale z tyłu kadłuba (realowa Merkawa tylko 4 osoby). Zresztą na tym podwoziu jest cały system: pojazdy inżynieryjne, działa samobieżne, systemy opl i ciężki transporter opancerzony (ten ostatni akurat niewiele różni się od realowego Namera).
W związku z wyborem takiego czołgu nie zastosowałem bojowych wozów piechoty (poza dywizyjnym batalionem rozpoznawczym), bo czołgi zabierają własny 6-osobowy desant. Ponieważ 6-ciu żołnierzy piechoty to w zasadzie tylu ilu spiesza się z BWP (w zależności od typu wozu 6-7), to u nas po prostu przewozi ich bezpośrednio czołg. W związku z tym mamy więcej czołgów, a bataliony są pancernymi:
Choć mając podział na kompanię czołgów i fizylierów, którzy mają też własny transport można też realizować zadania dla zmotoryzowanej piechoty.
Wojska Lądowe Nan Di opierają się na brygadach liczących po 4400 żołnierzy, które są łączone w 19-tysięczne dywizje pancerne (każda ma 486 czołgów).
W brygadzie oprócz 3 batalionów pancernych jest też dywizjon artylerii samobieżnej i dywizjon przeciwlotniczy.
W Anxi chciałbyś się oprzeć na samodzielnych batalionach... w takim razie można skopiować batalion pancerny z Nan Di i dodać do niego po jednej baterii artylerii samobieżnej i jednej przeciwlotniczej. Jeżeli stosownie rozbudujemy logistykę i struktury dowodzenia to wyjdzie nam taki samodzielny batalion liczący około 1450 żołnierzy.
Ponieważ taki batalion byłby w zasadzie 1/3 brygady to można założyć, że w ramach mobilizacji każdy z tych 6 batalionów przekształcałby się w brygadę. Tym samym o ile w czasie pokoju miałbyś 6 samodzielnych batalionów, które w sumie byłyby ekwiwalentem 2 brygad to po mobilizacji miałbyś 2 dywizje. Oczywiście na szczeblu centralnym byłoby odpowiednie wsparcie, które też by się "mnożyło" w razie mobilizacji, ale już przez dwa, a nie trzy... czyli miałbyś dywizjon artylerii rakietowej, który na czas wojny mobilizowałby bliźniaczy dywizjon (dla drugiej dywizji).
W ten sposób mając na czas pokoju 20 tys. żołnierzy aktywnej służby na czas wojny wrastałoby to do około 50 tysięcy czyli dwie 19-tysięczne dywizje oraz struktury centralne dowodzenia, logistyki oraz lotnictwo wojsk lądowych (to akurat na czas pokoju już rozwinięte).
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Jestem całkowicie za taką organizacją mojej halb-Rechswehr
Daje ciekawe możliwości
Daje ciekawe możliwości
- Ronon Dex • Stempel
- Wielki Marszałek
- Kontakt:
-
OBYWATEL
RÓD
ODZNACZENIA NANDYJSKIE
W związku z powyższym w wolnej chwili przygotuję stosowne schematy.Reza I Pahlavi pisze: ↑04 wrz 2024, 16:21 Jestem całkowicie za taką organizacją mojej halb-Rechswehr
- Kontakt:
-
OBYWATEL
Cieszę się i życzę powodzenia, drogi Wielki Marszałku!
Proponuję toast za sojusz Anxi z Cesarstwem Nan Di
Proponuję toast za sojusz Anxi z Cesarstwem Nan Di