Mapa Wyspy św. Małgorzaty

Moderator: Piotr de Zaym

Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Re: Mapa Wyspy św. Małgorzaty

Post autor: Ronon Dex »

Piotr de Zaym pisze: 09 lip 2024, 17:27 Elektrownia - na pewno. Zresztą, jakaś oczyszczalnia ścieków i inne tego typu obiekty - też.
To zrozumiałe...
Piotr de Zaym pisze: 09 lip 2024, 17:27Przemysł - nie, ale jakaś mała wędzarnia ryb czy może magazyn (chłodnia) przy porcie, bo przecież na pewno tam muszą być rybacy. Z większych budynków - siedziba prefekta (moja - prefekta generalnego - w pałacu, a de facto większej willi), szkoła, poczta, przychodnia lekarska i miniszpital, jakiś większy sklep...
Aż takich detali nie planowałem... ale poddałeś mi pewien pomysł, który kiedyś realizowałem przy planach miast w moim dawnym bialeńskim lennie. Coś wykombinuję...

Ale moje pytanie jest takie czy masz jakiś swój pomysł na kształt wsi? Przebieg ulic itd. Czy mam to kształtować dowolnie?
Piotr de Zaym pisze: 09 lip 2024, 17:27Część turystyczna - południowy wschód wyspy. Z dala od wsi i możliwie z dala od lotniska.
Przyjąłem do wiadomości...
Piotr de Zaym pisze: 09 lip 2024, 17:27Na jednym z wzniesień - atrakcja turystyczna, dawny fort zarakacki, bo przez jakiś czas na wyspie stacjonował garnizon wojsk Baronii Zarakata.
Fajny pomysł.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

Post autor: Piotr de Zaym »

Kształt wsi?...
Uczciwie powiem, nie mam pomysłu. Przyglądałem się różnym wyspom, ale bez zobaczenia na własne oczy tak naprawdę nie ma się pojęcia jak coś wygląda. Przykład: w ubr. w ramach Erasmusa miałem wykłady w miejscowości Guia na Gran Canaria (tak! super wyjazd, tygodniowy, ale bycie nie-turystą na Kanarach może okazać się strasznie trudne i trzeba się nabiedzić i wymyślić to tak, żeby nie zbankrutować) - na mapie wygląda co najmniej dziwnie, na miejscu okazuje się że to plątanina małych uliczek na zboczach gór.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Prefekt Generalny Wyspy św. Małgorzaty
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr de Zaym pisze: 10 lip 2024, 08:39 Kształt wsi?...
Uczciwie powiem, nie mam pomysłu. [...] na mapie wygląda co najmniej dziwnie, na miejscu okazuje się że to plątanina małych uliczek na zboczach gór.
Biorąc pod uwagę, że założyłeś tylko 1200-1300 mieszkańców na 20 km2 (wieś określiłeś jako około 4 x 5 km) to raczej plątaniny uliczek nie będzie... Tutaj raczej jakieś niewielkie centrum administracyjno-handlowe oraz rozchodzące się w różne strony dość długie ulice (a nawet szosy) z zabudowaniami.

Przy tej powierzchni to twoim mieszkańcom pod względem lokalowym będzie się dobrze powodzić, bo licząc po 4 osoby na dom to będzie ich tylko około 300 (oprócz kilka budynków większych - małych kamienic w centrum wsi).

Skoro nie masz własnej koncepcji to proponuję zrobić ze dwa osiedla typowych domów jednorodzinnych ze sporymi działkami oraz dla pozostałych mieszkańców to już po prostu gospodarstwa rozmieszczone wzdłuż dróg.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

Proponuję jakiś mały ryneczek i kilka większych domów - prefektura, przychodnia, poczta, sklep - dokoła.
A co do reszty - OK.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Zanim przejdziemy do obiektów... podejście do ukształtowania powierzchni. Do ewentualnych poprawek, bo trochę to w ciemno zrobiłem (bez wytycznych), ale wszystko w warstwach i można łatwo poprawić.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

Wielkie dzięki, wygląda pięknie, teraz trzeba tylko trochę pomyśleć...
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

wsWm_MAPA_PROPOZYCJE.jpg
Może w tym kierunku iść?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
Awatar użytkownika
Ronon Dex Stempel
Kontakt:

OBYWATEL

RÓD

ODZNACZENIA NANDYJSKIE

Piotr de Zaym pisze: 29 wrz 2024, 15:14 Może w tym kierunku iść?
A ta wieś nie miała być na północno-zachodnim skraju wyspy? Bo specjalnie zostawiłem tam jak najbardziej płaski teren... no i umieściłem tam niedaleko port.
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotr de Zaym Stempel
Kontakt:

Słusznie, tam miała być - ale nie dostrzegłem portu i stąd moja pomyłka. To tam gdzie umieściłem wieś - powinna być główna strefa turystyczna, bo na południu zazwyczaj jest nieco cieplej. Tak jest np. na Wyspach Kanaryjskich - i turyści (jak na Gran Canaria) mieszkają właśnie na południu.
Piotr de Zaym
arcyksiążę hasselandzki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusja Ogólna”