Linie lotnicze DEX AIRLINES powstały formalnie 3 sierpnia 2022 na terenie Palatynatu Leocji, przy czym, samo przedsiębiorstwo bezpośrednio wywodzi się z dawnego bialeńskiego przedsiębiorstwa Volcan'Air, które powstało ponad rok wcześniej, bo w czerwcu 2021.
Ma to wszystko związek z nieboszczką Republiką Bialeńską, gdzie pierwotnie istniały prowadzone przeze mnie państwowe linie lotnicze Air Bialenia.

Historyczne zdjęcia z 2014 z pierwszych lotów do Neicity...

... oraz pod koniec działalności przedsiębiorstwa czyli u schyłku RB.
Z czasem, gdy w skład Republiki Bialeńskiej weszły Wyspy Przyjaźni uruchomiłem tam prywatne linie lotnicze Volcan Air.

Przy czym Volcan Air dysponowało raczej samolotami małymi, dyspozycyjnymi oraz pasażerskimi do lotów lokalnych lub czarterowych.
Gdy w lipcu 2022 opuszczałem Republikę Bialeńską na skutek konfliktu z ówczesnymi władzami czyli Iwanem Pietrowem i jego poplecznikami moje przedsiębiorstwa zostały bezprawnie zajęte w przez władze... przy czym część majątku zdołała bezpiecznie opuścić niegościnną już wtedy dla mnie Bialenię (głównie jednostki morskie) zanim się "władza" w ogóle w tym połapała. Z samolotami było różnie... część uciekła, a część przejęto.
Uzyskałem wtedy azyl na terenie gościnnego Palatynatu Leocji i uruchomiłem nowe przedsiębiorstwo lotnicze. Ponieważ nie miałem zamiaru użerać się z władzami Bialenii (a i sama Bialenia szybko podupadła i niedługo potem upadła) o kwestie nazewnicze to moje nowe linie lotnicze nazwałem Dex Airlines.
Pierwotnie samoloty latały w żółto-czerwonym malowaniu...

... które w styczniu 2024 zmieniono na niebiesko-białe - obowiązujące do dzisiaj.

Działalność DEX AIRLINES rozwijała się wraz z potrzebami rynku.
Po powstaniu Oceanii Leockiej zaistniała potrzeba utworzenia lokalnych linii lotniczych, które mogłyby obsługiwać małe lotniska wyspiarskie.
Powstała wtedy Grupa Dex Airlines, zrzeszająca główna firmę Dex Airlines oraz mniejsze przedsiębiorstwa lotnicze - o znaczeniu lokalnym. Pierwszym była linie Air Oceania, ale z czasem uruchomiono też lokalne loty w Nan Di oraz Konfederacji Stanów Arcadii.
Lokalne Linie Lotnicze AIR OCEANIA (Oceania Leocka)

Lokalne Linie Lotnicze WILDAIR (Konfederacja Stanów Arcadii - stan Wildland)

Lokalne Linie Lotnicze LONGAIR (Cesarstwo Nan Di)

Do chwili obecnej przerwały tylko Linie Lokalne AIR OCEANIA - bo LONGAIR zamknąłem z chwilą (informatycznego) przyłączenia się Nan Di do Waksmanlandu i opuszczeniu Bastionu, a WILDAIR zniknęły wraz z upadkiem Konfrederacji Stanów Arcadii.
Z chwilą utworzenia Federacji Rodecji wiele moich przedsiębiorstw wraca "do macierzy" czyli do obecnego Katechonatu Lisewskiego. tak też jest z Liniami Lotniczymi DEX AIRLINES.
Dyrekcja przedsiębiorstwa zostaje przeniesiona do Lisewa, a w Palatynacie Leocji (Nowy Brzeg) pozostanie przedstawicielstwo Linii Lotniczych DEX AIRLINES, które nadzoruje obecnie działania też firmy AIR OCEANIA
Na chwilę obecną DEX AIRLINES dysponuje trzema typami samolotów:
1/ PH-773LR

2/ PH-772LR

3/ PH-772C

Wszystkie te maszyny to nowoczesne, szerokokadłubowe samoloty dwusilnikowe, dalekiego zasięgu...

PH-772LR (długość kadłuba 63,7 m) do samolot przewożący 301 pasażerów w odmianie aranżacji kabiny 3-klasowej, a PH-773LR to jego wydłużona odmiana (długość kadłuba 73,9 m), która w tej samej kombinacji może przewozić 365 pasażerów. Co prawda przy innej aranżacji kabiny można by pomieścić odpowiednio nawet do 440 i 550 pasażerów, ale DEX AIRLINES stawia na wygodę i komfort przy lotach dalekodystansowych, stąd mamy tylko maszyny z kabinami w układzie 3-klasowym. Natomiast PH-772C to odmiana towarowa samolotu PH-772.
Samoloty charakteryzują się dużym zasięgiem i ekonomią eksploatacji - w zależności od odmiany i konfiguracji zasięg tych maszyn to 13700 - 15900 km.
Na chwilę obecną w Grupie Dex Airlines trwają prace analityczne nad ewentualnym uruchomieniem ponownie dodatkowych linii lokalnych...
W samej Federacji Rodecji nie ma to raczej sensu, bo oba nasze elementy (Katechonat Lisewski i Kraj Dehreiński) dzieli 5000 km (w linii prostej - konieczność omijania nieprzyjaznej Federacji Nordackiej i jej popleczników, wydłuża trasę do 7000-8000 km) - czyli połączenia samolotami PH-772/773 są jak najbardziej odpowiednie.
Natomiast same elementy są zbyt małe by rozwijać tam linie lokalne, bo dla odległości 100-150 km (KL) czy 300-350 km (KD) po prostu się to nie opłaca - lepszy będzie transport kolejowy i drogowy.
Na razie samoloty PR-170 po dawnych WILDAIR i LONGAIR trafiły do Zakładów RAT gdzie przechodzą przeglądy i remonty...